Περπατώντας με τους Φιλέλληνες: Οι «έξυπνες πινακίδες» που αφηγούνται την ιστορία των φιλελλήνων της Ελληνικής Επανάστασης

Περιήγηση στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και στον φιλελληνισμό μπορούν να κάνουν οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας!

Περπατώντας με τους Φιλέλληνες: Οι «έξυπνες πινακίδες» που αφηγούνται την ιστορία των φιλελλήνων της Ελληνικής Επανάστασης

Περιήγηση στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, στον φιλελληνισμό και στους εκπροσώπους του που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία πριν από 200 χρόνια, μπορούν να κάνουν οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για τη δράση «Περπατώντας με τους Φιλέλληνες», που αποτελεί πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και υλοποιείται με τη συνεργασία της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων και, φυσικά, τη συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας.

Advertisment

Η δράση προσφέρει στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πρωτεύουσας τη δυνατότητα να γνωρίσουν σε βάθος, τόσο τα ιστορικά πρόσωπα, όσο και τα τοπόσημα της πόλης.

Οι «έξυπνες πινακίδες» σε δρόμους της πρωτεύουσας, οι οποίες φέρουν τα ονόματα φιλελλήνων, έχουν σκοπό να δημιουργήσουν έναν πλούσιο ιστορικό περίπατο στην πόλη με τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Ξεκινώντας από 62 σημεία της πόλης ο Δήμος Αθηναίων κάνει πραγματικότητα μία ιδέα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού-ΕΛΕΤ- την οποία υποστήριξαν σθεναρά οι Πρεσβείες των ΗΠΑ, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Advertisment

Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης, οι πολίτες καλούνται να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας των Φιλελλήνων, μέσα από κείμενα και φωτογραφίες έγκριτων ιστορικών, όπως αποτυπώνονται σε αρχεία και σε ιδρύματα της χώρας μας.

Ο ιστορικός περίπατος βασίζεται σε ιστοσελίδα με ενημερωτικό υλικό για κάθε δρόμο που συνδέεται με τους φιλέλληνες του απελευθερωτικού αγώνα.

Όταν ο επισκέπτης σκανάρει με το κινητό του το QR code της πινακίδας, μπορεί να διαβάσει ή να ακούσει στα Ελληνικά ή τα στα Αγγλικά, πολύ περισσότερες πληροφορίες από όσες μπορεί να χωρέσουν σε μια δημόσια επιγραφή.

Ο Λόρδος Βύρωνας (Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον), ο κόμης Σαντόρε Σανταρόζα, ο Ντάνιελ Γουέμπστερ, ο Έρικ Τράιμπερ, ο Φρανσουυά Λένορμαν, ο Λογγίνος Χέυδεν, και ο Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ περιλαμβάνονται ανάμεσα στις 29 προσωπικότητες στις οποίες ανατρέχουν οι 62 έξυπνες πινακίδες στο πλαίσιο της δράσης.

Παράλληλα με την ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν στο περιεχόμενο και από υπολογιστή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.walkingwiththephilhellenes.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Έρευνα: Το «αντικοινωνικό» χαρακτηριστικό που θεωρείται σημάδι ευφυίας
Υπάρχει το «για πάντα»... κι είναι ωραίο να το λες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση