, , ,

Σπανάκι: Ποια είναι η διατροφική αξία και τα οφέλη του στην υγεία μας

Μπορούμε να το αγοράσουμε φρέσκο ή κατεψυγμένο και να το φάμε ωμό, σε σαλάτες κυρίως, αλλά και βρασμένο, όπως σε πίτες.

Σπανάκι: Ποια είναι η διατροφική αξία και τα οφέλη του στην υγεία μας

Το σπανάκι (Spinacia oleracea) είναι ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό που προέρχεται από την Περσία. Ανήκει στην τάξη Καρυοφυλλώδη και στην οικογένεια των Χηνοποδιοειδών. Σχετίζεται με το κινόα και τα παντζάρια. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική τροφή για τον οργανισμό μας, αφού είναι γεμάτη θρεπτικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καταναλώσουμε το σπανάκι. Μπορούμε να το αγοράσουμε φρέσκο ή κατεψυγμένο και να το φάμε ωμό, σε σαλάτες κυρίως, αλλά και βρασμένο, όπως σε πίτες. Είναι νόστιμο ακόμα και χωρίς αλάτι και μπαχαρικά (αν και το πιπέρι σε συνδυασμό με λίγο ελαιόλαδο απογειώνει τη γεύση του). 100 γραμμάρια ωμού σπανακιού περιέχουν:

Advertisment

– 23 θερμίδες

– 91% νερό

– 2.9 γραμμάρια πρωτεΐνη

Advertisment

– 3.6 γραμμάρια υδατάνθρακες

– 0.4 γραμμάρια φυσικά σάκχαρα

– 2.2 γραμμάρια φυτικές ίνες

– 0.4 γραμμάρια λιπαρά

Τα οφέλη του σπανακιού στην υγεία μας

Οξειδωτικό στρες

Το οξειδωτικό στρες προκαλείται κυρίως από τις ελεύθερες ρίζες και επιταχύνει τη γήρανση, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και διαβήτη. Ωστόσο, στο σπανάκι περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά για να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες και να βοηθήσει στην αντιστροφή της βλάβης που εκείνο έχει προκαλέσει.

Υγεία των ματιών

Καθώς είναι πλούσιο σε ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, καροτενοειδείς ουσίες δηλαδή, το σπανάκι προστατεύσει τα μάτια μας από τις βλάβες που προκαλεί το ηλιακό φως και συγκεκριμένα η βλαβερή ακτινοβολία του.

Πρόληψη κατά του καρκίνου

Το σπανάκι περιέχει δύο συστατικά, το MGDG και το SQDG, που πιθανότατα επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Σε μια έρευνα, αυτές οι ουσίες συνεισέφεραν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης όγκων στον τράχηλο της μήτρας. Μείωσαν επίσης το μέγεθος του όγκου. Υπάρχουν αρκετές ακόμα έρευνες που συνδέουν την κατανάλωση σπανακιού με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Πίεση του αίματος

Το σπανάκι περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες νιτρικού οξέος, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της πίεσης του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών.

Πιθανές παρενέργειες

Το σπανάκι θεωρείται γενικά μια πολύ υγιεινή διατροφή και πράγματι είναι. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες σε πολύ μεγάλες ποσότητες σε ορισμένα άτομα. Η μία είναι πέτρα στους νεφρούς: καθώς το σπανάκι περιέχει αρκετό ασβέστιο και οξαλικό οξύ, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στους νεφρούς σε όσους έχουν ήδη όμως κάποια ευαισθησία.

Το σπανάκι έχει επίσης υψηλά επίπεδα βιταμίνης κ1, η οποία εξυπηρετεί διάφορες λειτουργίες στο σώμα, μία εκ των οποίων είναι και η πήξη του αίματος. Έτσι, θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει αρνητικά σε περιπτώσεις όπου το άτομο λαμβάνει αντιπηκτικά φάρμακα.

Πηγές:

https://www.healthline.com/nutrition/foods/spinach?fbclid=IwAR3ZO0g-Sk2YIYJ_dzFTFs2Yis1q0cuHW_bSeHrkH1BvJOde-PH13DFO6hc#bottom-line

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123746283000268

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17439396

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25711533

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάστανα: To superfood του Χειμώνα με τις πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό
Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πώς την αντιμετωπίζουμε | Μία διατροφολόγος εξηγεί τα βήματα
Μέλι από έλατο: Το βασιλικό μέλι
Είναι καλύτερα να καταναλώνουμε πολλά και μικρά γεύματα ή λιγότερα και μεγαλύτερα;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση