Τελευταία, νιώθετε την ενέργειά σας να σας εγκαταλείπει και αισθάνεστε διαρκώς υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας; Στη δουλειά δυσκολεύεστε να αποδώσετε, εξαιτίας της κούρασης που σας κυριεύει; Η ατονία, είναι ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους.
Τις περισσότερες φορές οφείλεται σε λανθασμένες καθημερινές μας συνήθειες και, συνεπώς, μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, μόλις αρχίσουμε να αλλάζουμε λίγο τη ρουτίνα μας. Οι συνηθέστερες συνήθειες, που μας στερούν την ενέργειά και ευθύνονται για την εύκολη κόπωσή μας, είναι οι ακόλουθες:
Advertisment
Έλλειψη ύπνου
Ο οργανισμός μας χρειάζεται 7 με 9 ώρες συνεχούς και ποιοτικού ύπνου προκειμένου να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του και να ξεκινήσει με όρεξη τη νέα μέρα. Εάν συνηθίζετε να παρακολουθείτε τηλεόραση, να σερφάρετε στο διαδίκτυο ή να απασχολείτε το μυαλό σας με τα άγχη της δουλειάς μέχρι αργά το βράδυ, τότε το επόμενο πρωί θα σηκώνεστε με δυσκολία από το κρεβάτι σας και η μέρα σας θα κυλάει αργά κι επίπονα. Καθιερώστε, συνεπώς, ένα σταθερό ωράριο ύπνου και ξυπνήστε με διάθεση και ενέργεια για το γραφείο.
Διατροφή
Καταναλώνετε πολλές κούπες καφέ προκειμένου να ανταπεξέλθετε στο απαιτητικό καθημερινό σας πρόγραμμα; Λατρεύετε τα σνακ που είναι φορτωμένα με ζάχαρη; Περιορίστε άμεσα την καφεΐνη και τη ζάχαρη, καθώς προκαλούν διακυμάνσεις της ενέργειας, δημιουργώντας σας υπερένταση μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, εντάξετε στη διατροφή σας καθαρές πρωτεΐνες, φρούτα και άφθονα λαχανικά.
Άσκηση
Ακόμη και αν είστε από αυτούς που αποφεύγουν συστηματικά τη γυμναστική, βρείτε μια μορφή άσκησης που σας ταιριάζει περισσότερο. Θα μπορούσε να είναι ένα τμήμα γιόγκα ή ακόμη και περπάτημα έξω στη φύση για 20 λεπτά την ημέρα. Η συστηματική άσκηση θα ξυπνήσει το σώμα σας από τον λήθαργο, θα αυξήσει τη διάθεσή σας, θα σας χαρίσει αντοχές και πηγαία χαμόγελα.
Advertisment
Ιατρικά προβλήματα που συνδέονται με την κόπωση
Σε περίπτωση που, παρά την αναθεώρηση των καθημερινών σας συνηθειών, εξακολουθείτε να νιώθετε την ίδια κόπωση, τότε ίσως έφτασε ο καιρός να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Ορισμένες φορές η ατονία ενδέχεται να συνδέεται με ιατρικής φύσεως ζητήματα όπως ο διαβήτης, οι διατροφικές ελλείψεις, η αναιμία, οι διαταραχές του θυρεοειδούς,η κατάθλιψη, το σύνδρομο χρόνιας πάθησης, η κοιλιοκάκη και η καρδιοπάθεια.