Ελλάδα: Το διαδίκτυο «κατέκτησε» τη μέση και την τρίτη ηλικία, μέσα σε μία διετία

Η χρήση του Ίντερνετ στις ηλικίες 55-64 έχει φτάσει σε ποσοστό το 90% ενώ στις ηλικίες 65-74 το 73%.

Ελλάδα: Το διαδίκτυο «κατέκτησε» τη μέση και την τρίτη ηλικία, μέσα σε μία διετία

Σε όλο τον πλανήτη, η καθημερινότητα των ανθρώπων έχει αλλάξει δραματικά χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Ωστόσο, εμείς οι Έλληνες, αποτελούσαμε έναν λαό που παραδοσιακά, έμενε λίγο πίσω σε σχέση με τους λαούς της υπόλοιπης Ευρώπης σε ό,τι αφορούσε την υιοθέτηση καινοτομιών και τη χρήση της τεχνολογίας, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Την τελευταία διετία όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ. Για παράδειγμα, η χρήση του Ίντερνετ στις ηλικίες 55-64 έχει φτάσει σε ποσοστό το 90% ενώ στις ηλικίες 65-74 το 73%, έχοντας σημειώσει αύξηση 11% και 21% αντίστοιχα, μέσα στην τελευταία διετία.

Advertisment

Τα στοιχεία αυτά που αφορούν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, προέκυψαν από την τελευταία έρευνα που διεξήγαγε η «Focus on Tech Life TIPS» της εταιρείας Focus Bari, η οποία μετρά τη σχέση μεταξύ Ελλήνων και τεχνολογίας, από το 1995.

Σύμφωνα με την έρευνα, το διαδίκτυο χρησιμοποιεί το 94% του ελληνικού πληθυσμού έναντι του 90% που ήταν κατά την προηγούμενη έρευνα, που είχε γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2019. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι πιο πρόσφατοι νέοι χρήστες του διαδικτύου ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 55 χρόνων και άνω.

Αυτό, πιθανότατα οφείλεται στις ιδιαίτερες συνθήκες πουν διαμορφώθηκαν κατά την πανδημία, αφού όλο και περισσότεροι μεσήλικες και ηλικιωμένοι, «υποχρεώθηκαν» να μπουν στον online κόσμο, προκειμένου να κάνουν τις διάφορες συναλλαγές τους, να ενημερωθούν, να επικοινωνήσουν, να μετέχουν σε κοινωνικά δίκτυα και να κάνουν ηλεκτρονικά τις αγορές τους, αυξάνοντας μάλιστα σημαντικά, τα ποσά που δαπανούν online.

Advertisment

Τη θεαματικότερη αύξηση στις ηλικίες 55-64 ετών κατά την περίοδο της πανδημίας εμφανίζουν τα διαδικτυακά σεμινάρια webinars, με ποσοστό +177%, οι διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές με ποσοστό +76%, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο +72% και το ηλεκτρονικό εμπόριο +58%.

Να σημειωθεί ότι, οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου χρησιμοποιούν για την πρόσβασή τους στο διαδίκτυο κυρίως τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι η πιο διαδεδομένη συσκευή, καθώς μόνο το 7,6% των χρηστών δηλώνουν ότι ποτέ δεν τους χρησιμοποιούν για να συνδεθούν με το διαδίκτυο.

Τα κινητά τηλέφωνα είναι η συνηθέστερη συσκευή σύνδεσης με το διαδίκτυο, συγκεντρώνοντας καθημερινή χρήση τους σε ποσοστό 82,3%, ενώ ακολουθεί σε καθημερινή χρήση, η σύνδεση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή σε ποσοστό 70,2%.

Συνολικά, οι τρεις στους τέσσερις χρήστες του διαδικτύου έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε καθημερινή βάση είτε μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών είτε μέσω των κινητών τηλεφώνων. Οι συσκευές τύπου tablet ή ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-readers) είναι λιγότερο δημοφιλείς, καθώς μόνο ένας στους τέσσερις τις χρησιμοποιεί καθημερινά για να συνδεθεί στο διαδίκτυο (ποσοστό 24,4%).

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η παιδική λεκτική κακοποίηση ως ξεχωριστή μορφή κακοποίησης και οι επιπτώσεις της στην ενήλικη ζωή
«Το σώμα είναι σαν ένας καθρέφτης των σκέψεων και των συναισθημάτων» | Συνέντευξη με την ψυχοθεραπεύτρια Morit Heitzler
Μια “απλή” βόλτα
Λεξικό της Οξφόρδης: Επέλεξε το «Brain rot» για λέξη του 2024

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση