, ,

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν η οικογένεια και οι φίλοι δεν κατανοούν την κατάθλιψη που βιώνουμε

Η αποκάλυψη της χρόνιας κατάθλιψης σε φίλους και μέλη της οικογένειας μπορεί να παρουσιάσει προκλήσεις και κινδύνους, αλλά και δυνατότητες.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν η οικογένεια και οι φίλοι δεν κατανοούν την κατάθλιψη που βιώνουμε

Αν ζείτε με κατάθλιψη, οι άνθρωποι μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι βιώνετε κάτι περισσότερο από μια παροδική θλίψη. Δεν μπορείτε να απομακρύνετε τα συμπτώματα, τα οποία συχνά μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια ευχαρίστησης, αίσθημα αναξιότητας, φτωχή συγκέντρωση και δραματικές αλλαγές στον ύπνο. Μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι η διάγνωση εξαρτάται από τα συμπτώματα που εμφανίζονται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα, για τουλάχιστον 2 εβδομάδες (και ενδεχομένως πολύ περισσότερο).

Οι αγαπημένοι σας μπορεί να αισθάνονται ότι αφορά μόνο εσάς και να μην γνωρίζουν ότι η κατάθλιψη αποτελεί κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Και είναι χρήσιμο να έχετε μέλη της οικογένειας ή φίλους που σας βοηθούν να εξετάσετε τις θεραπευτικές επιλογές ή τουλάχιστον να συμπάσχουν με αυτό που περνάτε.

Advertisment

Πώς εξηγούμε την κατάθλιψη σε κάποιον που δεν την καταλαβαίνει

Είναι δύσκολη υπόθεση η αποκάλυψη και η εξήγηση της κατάθλιψης στους άλλους. Μπορεί να θέλετε υποστήριξη και κατανόηση. Μπορεί να φοβάστε την κριτική και τις υπερβολικές συμβουλές. Αν και αυτές οι ανησυχίες είναι φυσιολογικές, υπάρχουν τρόποι προσέγγισης της συζήτησης που μπορεί να σας φαίνονται ασφαλέστεροι και να είναι πιο επιτυχημένοι από άλλους. Μια ποιοτική ανάλυση του 2011 σε 417 συμμετέχοντες διερεύνησε τα αντιλαμβανόμενα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αναζήτησης βοήθειας για την κατάθλιψη από την οικογένεια και τους φίλους. Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονταν:

– μια αίσθηση αποφόρτισης

– συναισθηματική, κοινωνική και πληροφοριακή υποστήριξη

Advertisment

– αγάπη και εγγύτητα.

Ωστόσο, μερικές φορές οι απαντήσεις των μελών της οικογένειας ήταν επιζήμιες, όπως:

– παροχή υπερβολικών συμβουλών

– να είναι επικριτικά

– παραβίαση εμπιστευτικών πληροφοριών.

Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις ενίσχυαν την αντιληπτή απομόνωση των ατόμων που ζουν με κατάθλιψη.

Τι δυσκολεύονται να κατανοήσουν οι άνθρωποι που δεν έχουν κατάθλιψη

Μια έρευνα του 2018 διαπίστωσε ότι το 87% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύει ότι η εμφάνιση μιας ψυχικής διαταραχής είναι ντροπή. Ωστόσο, το στίγμα παραμένει:

Το 55% πιστεύει ότι η ψυχική ασθένεια διαφέρει από τη σοβαρή σωματική ασθένεια.

– Το 39% θα σκεφτόταν διαφορετικά για κάποιον που γνώριζε και είχε διαταραχή ψυχικής υγείας.

– Το 33% φοβάται τα άτομα με ψυχικές διαταραχές

Τα στίγμα, ακόμη και το ασυνείδητο, τείνει να εκδηλώνεται με συμβουλές του τύπου: «Θα αισθανθείς καλύτερα αν απλά βγαίνεις περισσότερο έξω», «Αν απλά σκεφτόσουν κάποιον άλλον εκτός από τον εαυτό σου, θα σταματούσες να ακυρώνεις σχέδια», «Απλά ξέχνα το!».

Αντιμετώπιση παρεξηγήσεων

Μερικές φορές, οι άνθρωποι έχουν καλές προθέσεις, αλλά αναφέρουν λανθασμένα πράγματα από άγχος ή απλώς από άγνοια. Ο ψυχολόγος Frederick Wiss προτείνει ότι με τους καλοπροαίρετους, μπορούμε να κρατήσουμε τα πράγματα απλά. Προσπαθήστε να εξηγήσετε:

– τα συμπτώματά σας, όσο το δυνατόν πιο απλά

– τα βήματα που σχεδιάζετε ή παίρνετε για να διαχειριστείτε την κατάθλιψή σας

– τα πράγματα που θα μπορούσαν να σκεφτούν να κάνουν για να βοηθήσουν.

Τι χρειάζεται να κάνουμε και τι όχι, για να βοηθήσουμε τους φίλους να καταλάβουν την κατάθλιψη

Μπορεί να είναι οδυνηρό και ενοχλητικό όταν οι άνθρωποι δείχνουν ότι δεν κατανοούν ή δεν «πιστεύουν» την εμπειρία που βιώνετε. Αποφεύγοντας την παρόρμηση να τους πληγώσετε όπως σας πληγώνουν και αντ’ αυτού εκφράζοντας διορατικά λόγια και πράξεις με ηρεμία και αυτοπεποίθηση, μπορείτε να βοηθήσετε καλύτερα στο να αντιστρέψετε την κατάσταση. Οι ειδικοί αναφέρουν πως όταν αποκαλύπτετε μια διαταραχή ψυχικής υγείας σε φίλους και συγγενείς, βοηθά να ξέρουμε τι θέλουμε:

– Χρειάζεστε έναν ακροατή ή έναν μέντορα;

– Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες η συζήτηση για την ψυχική υγεία είναι εκτός ορίων;

– Πόσα θέλετε να αποκαλύψετε;

Ο καθορισμός ορίων μπορεί να σας προστατεύσει και να καθησυχάσει τους άλλους.

Δεν το παίρνουμε προσωπικά

Μερικές φορές βοηθά να αποστασιοποιηθείτε από τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το άλλο άτομο και να επικεντρωθείτε σε αυτό που έχετε ανάγκη.
Αντί για: «Με επικρίνεις!», «Συμπεριφέρεσαι σαν να με φοβάσαι», μπορείτε να δοκιμάσετε «Χμ. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου να βοηθήσεις. Σε χρειάζομαι να με ακούσεις, όχι να με συμβουλέψεις, αυτή τη στιγμή» ή «Φτιάχνω μια λίστα με ανθρώπους που θα καλέσω σε περίπτωση κρίσης. Θα ήθελες να τη δεις ή να μπεις σε αυτήν;»

Έχουμε κατά νου ότι είναι πιθανό να μην ξέρουν και όχι να μην τους νοιάζει

Μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε ότι ακόμη και οι φίλοι σας δεν μπορούν να διαβάσουν το μυαλό σας. Κάποιες πληροφορίες για το βίωμά σας μπορεί να τους βοηθήσουν να ενημερωθούν για το τι σημαίνει η κατάθλιψη για εσάς.

Αντί να πείτε «με έχεις εγκαταλείψει», «δεν με καταλαβαίνεις», μπορείτε να δοκιμάσετε «αυτή η κατάθλιψη μου απορροφά την ενέργεια. Αν πρέπει να το ακυρώσω, μπορούμε να το ξανακάνουμε την επόμενη εβδομάδα;» ή «δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ. Μπορείς να με βοηθήσεις να ακολουθήσω τα ραντεβού μου για θεραπεία;».

Αν και η επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας αποτελεί σημαντικό μέρος της θεραπείας, η αποκάλυψη της κατάθλιψής σας σε φίλους και συγγενείς μπορεί να σας προσφέρει πολύτιμη στήριξη. Ο καθορισμός ξεκάθαρων ορίων, η προληπτική συμπεριφορά και η επιδίωξη της ενημέρωσης έναντι της απόρριψης και της απομόνωσης μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρηθεί η εμπειρία της αποκάλυψης όσο το δυνατόν πιο θετική.

Πηγή: psychcentral.com/depression/when-family-members-and-friends-dont-understand-depression

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Πενθώντας μία σχέση, πενθώντας για μία σχέση ή πενθώντας σε μία σχέση;
Οικογένεια... ένας θεσμός με πολλές δομές
Soft ghosting | Τι είναι και τα σημάδια για να καταλάβετε ότι το έχετε πάθει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση