, , ,

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά και τον εγκέφαλο

Ποιες είναι οι αληθινές επιπτώσεις της ζάχαρης στον οργανισμό μας και κατά πόσο χρειάζεται ένα μέτρο στην κατανάλωσή της;

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά και τον εγκέφαλο

Ποιες είναι οι αληθινές επιπτώσεις της ζάχαρης στον οργανισμό μας και κατά πόσο χρειάζεται ένα μέτρο στην κατανάλωσή της; Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Ταφτς διεξήγαν σχετική έρευνα, για τις ανάγκες της οποίας μελέτησαν για ένα χρονικό διάστημα περίπου 12 χρόνων περισσότερα από 6.000 άτομα άνω των σαράντα ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υπήρξαν ιδιαιτέρως χρήσιμα: Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ενός μόνο αναψυκτικού ζάχαρης περίπου 330 ml ημερησίως ενδέχεται να συνδέεται με την αύξηση των πιθανοτήτων του εγκεφαλικού επεισοδίου ή της καρδιακής προσβολής.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι κατανάλωναν καθημερινά ένα αναψυκτικό 330 ml ενίσχυαν τις πιθανότητες τους να παρουσιάσουν αυξημένα τριγλυκερίδια, επιβαρύνοντας έτσι την υγεία τους. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα τριγλυκερίδια φράζουν τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα όργανα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ημερησίως τη συγκεκριμένη ποσότητα αναψυκτικού με ζάχαρη έτειναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας, που βοηθούν τις αρτηρίες να παραμένουν ανοιχτές, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν τόσο συχνά το ζαχαρούχο αναψυκτικό.

Επιπλέον, αποτελεί γεγονός ότι η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, προκαλώντας την απότομη αύξηση της ινσουλίνης, η οποία ενοχοποιείται για την αποθήκευση λίπους στον οργανισμό.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του συγγραφέα της μελέτης και διατροφολόγου του Πανεπιστημίου Ταφτς, Δρ. Nicola McKeown: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πρόσληψη ποτών ή αναψυκτικών με ζάχαρη συνδέεται με χαμηλά επίπεδα HDL και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, ακόμα και στους πιο νέους συμμετέχοντες, που δεν ξεπερνούσαν τα σαράντα. Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά με ζάχαρη για την διατήρηση της υγείας μας μακροπρόθεσμα».

Πράγματι, η κατανάλωση τουλάχιστον ενός ζαχαρούχου ποτού καθημερινά για τέσσερα χρόνια οδήγησε τους συμμετέχοντες στην έρευνα σε 98% περισσότερες πιθανότητες μείωσης της καλής χοληστερόλης και 53% περισσότερες πιθανότητες για αυξημένα τριγλυκερίδια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να σταθούν αιτία προβληματισμού και να μας ωθήσουν στη βελτίωση της υγείας μας, μέσω της μείωσης της ποσότητας ζάχαρης που καταναλώνουμε ημερησίως.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε