, ,

Δυσθυμία: Κατανοώντας το περιεχόμενο της κατάθλιψης υψηλής λειτουργικότητας

Αν παλεύετε με την κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας, ίσως εξακολουθείτε να πηγαίνετε στην εργασία, να βλέπετε φίλους και να συμμετέχετε σε εκδηλώσεις.

Δυσθυμία: Κατανοώντας το περιεχόμενο της κατάθλιψης υψηλής λειτουργικότητας

Η εικόνα που οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν με τη λέξη «κατάθλιψη» είναι η εικόνα μιας μοναχικής φιγούρας, απελπισμένης και σκυθρωπής, με σιλουέτα σε ένα ζοφερό τοπίο. Μπορεί να αναρωτηθούμε: «Τι συνέβη σε αυτή την καημένη την ψυχή;».

Ωστόσο, αυτή η εικόνα δεν είναι πάντα ακριβής. Επιφανειακά, μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη φαίνεται να ζουν μια δραστήρια, γεμάτη ζωή- ελέγξτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα δείτε τα χαμογελαστά τους πρόσωπα και τα όμορφα σπίτια τους. Λειτουργούν τόσο καλά που ακόμη και η σκέψη ότι θα μπορούσαν να έχουν κατάθλιψη φαίνεται εξωφρενική.

Advertisment

Η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας, που αναφέρεται επίσης ως δυσθυμία, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Δεν μοιάζει με τη στερεοτυπική κατάθλιψη. Σε αντίθεση με τα μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια, τα οποία είναι έντονα, εξουθενωτικά και χρονικά περιορισμένα, η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας είναι χαμηλού επιπέδου, χρόνια και δεν έχει σαφές έναυσμα. Η ίδια η ύπαρξή της μπορεί να μοιάζει παράλογη.

Θλίψη vs. κατάθλιψη

Η θλίψη είναι ένα καθαρό συναίσθημα που συχνά πηγάζει από ένα σαφές γεγονός που την προκαλεί. Θρηνούμε μια απώλεια, μας λείπει ένας φίλος ή νιώθουμε απόρριψη από τους άλλους. Κλαίμε ή θρηνούμε επειδή η θλίψη μας φαίνεται κατάλληλη- την αφήνουμε να μας διαπεράσει.

Με αυτόν τον τρόπο, η θλίψη μπορεί να είναι και ανακουφιστική, ακόμη και απολαυστική. Μερικά από τα πιο όμορφα ποιήματα, τραγούδια και λογοτεχνία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ωδές στη θλίψη. Προσφέρουν ανακούφιση επειδή επικυρώνουν τη θλίψη μας, δεν είμαστε πλέον μόνοι.

Advertisment

Η κατάθλιψη δεν προσφέρει τέτοια ανακούφιση. Σε αντίθεση με τη θλίψη, η κατάθλιψη είναι συχνά μια άμυνα απέναντι σε ανεπιθύμητα συναισθήματα. Η ρίζα της λέξης είναι κατάθλιψη – πιέζω προς τα κάτω, αρνούμαι ή καταπιέζω. Τα ανεπιθύμητα συναισθήματα είναι συχνά η αιτία πολλών καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας

Αν και δεν αποτελεί κλινικό όρο διάγνωσης, η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας δεν προκαλείται από κάποιο τραγικό γεγονός ή αλλαγή της τύχης. Συχνά νιώθετε άγνοια για την πηγή ή την αιτία της.

Αν παλεύετε με την κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας, μπορεί να εξακολουθείτε να πηγαίνετε στην εργασία σας, να βλέπετε φίλους και να συμμετέχετε σε εκδηλώσεις. Αλλά το βάρος σπάνια σας εγκαταλείπει – μεταφέρετε ένα αίσθημα εξάντλησης όπου κι αν πάτε. Αισθάνεστε να σας βαραίνουν πράγματα και σκέψεις. Νομίζετε ότι δεν έχετε τίποτα να περιμένετε όταν σκέφτεστε το μέλλον.

Η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας είναι πάντα εκεί, ένα σκοτεινό σύννεφο σε έναν καθαρό γαλάζιο ουρανό. Το περιεχόμενο του σύννεφου είναι ένα σκοτάδι που ούτε εσείς δεν καταλαβαίνετε.

Αιτίες της κατάθλιψης υψηλής λειτουργικότητας

Οι τρεις πιο συνηθισμένες αιτίες για την κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας είναι:

– Τραύμα: Δυστυχώς, πολλά παιδικά τραύματα μένουν ανεπεξέργαστα. Τα άτομα με κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας σπάνια είχαν το χρόνο να αναλογιστούν το παρελθόν τους. Πιέζουν προς τα εμπρός, αποφεύγοντας επιθετικά αναμνήσεις ή περιστατικά που μπορεί να τραβήξουν την προσοχή σε ανεπούλωτες συναισθηματικές ουλές.

– Διαγενεακή κατάθλιψη. Μερικές φορές, η κατάθλιψη είναι μέρος του DNA μιας οικογένειας. Όταν ερευνά κανείς την κοινωνική/συναισθηματική ιστορία των οικογενειών, συχνά ανακαλύπτει γενιές κατάθλιψης – συχνά, συγγενείς που είτε κατέφευγαν σε ουσίες είτε υπέφεραν ασταθείς διαθέσεις σε όλη τους τη ζωή.

– Ανεπίλυτη απογοήτευση. Συχνά, τα άτομα με κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας ζουν ματαιωτικές ζωές. Αποφεύγουν να ασχοληθούν άμεσα με τα συναισθηματικά προβλήματα και προτιμούν να παραμένουν επικεντρωμένοι στα καθήκοντα. Αποθηκεύουν απογοήτευση, μνησικακίες και πικρίες που παραμένουν και αποδυναμώνουν την ενέργειά τους.

3 τρόποι επίλυσης της κατάθλιψης υψηλής λειτουργικότητας

– Αυτοφροντίδα: Τα άτομα με κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας ζουν συχνά σε μια κατάσταση αυτοπαραμέλησης. Ακόμη και αν παραμένουν σε καλή φυσική κατάσταση, μπορεί να παραμελούν τη συναισθηματική τους ζωή. Η ομαδική θεραπεία σπάει αποτελεσματικά τη συναισθηματική τους απομόνωση, καθώς τα μέλη της ομάδας μαθαίνουν να διατυπώνουν τις ανάγκες τους με λόγια και να επουλώνουν τις συναισθηματικές πληγές.

– Δημιουργική έκφραση: Η τέχνη, η μουσική και ο χορός είναι μερικά από τα πιο ισχυρά εργαλεία για τη διάλυση της κατάθλιψης υψηλής λειτουργικότητας. Επιλέξτε μια δραστηριότητα που προσφέρει καθαρή χαρά: κάτι που αγαπάτε. Οι πιθανότητες είναι ότι θα απελευθερώσετε ενέργεια και πάθος που παγιδεύονται από πεζές, επαναλαμβανόμενες ρουτίνες.

– Φαρμακευτική αγωγή: Αν έχετε εξαντλήσει τις φυσικές θεραπείες, όπως αλλαγές στη διατροφή, την άσκηση, τις ρουτίνες, την καριέρα κ.λπ. και η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας εξακολουθεί να σας ταλαιπωρεί, ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο φαρμακευτικής αγωγής. Ως θεραπευτής, η φαρμακευτική αγωγή είναι η τελευταία μου σκέψη, αλλά συχνά, μπορεί να ανοίξει μια πόρτα που φαινόταν κλειστή για πάντα.

Sean Grover, ψυχοθεραπευτής

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση