, ,

Φυτικά υποκατάστατα του αυγού: Οι επιλογές που έχουμε στη μαγειρική

Υπάρχουν πολλές φυτικές εναλλακτικές επιλογές. Κι εδώ σας παρουσιάζουμε κάποιες από αυτές.

Φυτικά υποκατάστατα του αυγού: Οι επιλογές που έχουμε στη μαγειρική

Το πολυχρηστικό αυγό έχει αποκτήσει βασική θέση στην κουζίνα μας για πολλούς καλούς λόγους. Στη μαγειρική, βοηθούν στην ομογενοποίηση των συστατικών και αποτελούν κλασική επιλογή για πρωινό.

Αν όμως ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή ή απλά θέλετε να περιορίσετε την κατανάλωσή τους για διάφορους λόγους υγείας, μπορεί να δυσκολεύεστε κατά την πραγματοποίηση των συνταγών. Όμως, χρειάζεται να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές φυτικές εναλλακτικές επιλογές. Κι εδώ σας παρουσιάζουμε κάποιες από αυτές.

Advertisment

8 φυτικά υποκατάστατα του αυγού στη μαγειρική

Σπόροι chia ή λιναρόσπορος

Ένα από τα πιο συνηθισμένα υποκατάστατα είναι οι σπόροι. Η διαδικασία είναι η ίδια για όποιο από τα δύο επιλέξετε. Ανακατεύετε καλά μία κουταλιά από τον σπόρο και 2.5 κουταλιές νερού και το αποτέλεσμα «μιμείται» το αυγό στη μαγειρική και είναι καλή επιλογή για την παρασκευή pancakes ή μπισκότων.

Πουρέ φρούτων

Ο πουρές από ώριμη μπανάνα και μήλο είναι εξαιρετικές επιλογές για να «δέσετε» το μείγμα σας και χαρίζουν και λίγη έξτρα γλυκύτητα, κάνοντάς τα ιδανικά για αρτοσκευάσματα. Για πιάτα που δεν είναι γλυκά, αλλά χρειάζονται ομογενοποίηση, όπως τα χορτοφαγικά burger, o πουρές κολοκύθας μπορεί να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα.

Νερό, φυτικό λάδι και μαγειρική σόδα

Για μια γρήγορη λύση, ο συνδυασμός αυτός θα μας βοηθήσει. Απλά έχετε υπόψη σας ότι ορισμένες συνταγές δεν θέλουν καμία λιπαρότητα, οπότε σε αυτή την περίπτωση ακολουθήστε την πρώτη επιλογή. Αναμίξετε λοιπόν 2 κουταλιές νερού με 1 κουταλιά φυτικού λαδιού και 2 κουταλάκια μαγειρική σόδα.

Advertisment

Ανθρακούχο νερό

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αναψυκτικά στις συνταγές σας για να αντικαταστήσετε κάποιες από τις ιδιότητες του αυγού. Αλλά εδώ προτείνουμε να αποφύγετε τη ζάχαρη και τα γλυκαντικά που περιέχουν και να επιλέξετε το ανθρακούχο νερό. Ένα κουτάκι από αυτό ισοδυναμεί με δύο αυγά.

Βούτυρο από ξηρούς καρπούς

Αν είστε φαν του αμυγδάλου, του κάσιους ή του φιστικιού, αυτή θα είναι μία από τις αγαπημένες σας επιλογές. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι προσθέτει την πολυπόθητη υγιεινή πρωτεΐνη στο πιάτο μας. Φυσικά ταιριάζει περισσότερο σε συνταγές όπως τα pancakes ή γλυκά και αρτοσκευάσματα.

Μηλόξιδο και μαγειρική σόδα

Προσθέστε 1 κουταλιά ξιδιού στα υγρά υλικά σας και 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα στα στερεά υλικά σας για να αντικαταστήσετε ένα αυγό. Είναι πολύ καλή επιλογή για cupckakes ή muffins.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι, είτε είναι ζωικό είτε φυτικό, όπως από καρύδα ή κάσιους, αποτελεί έναν εύκολο τρόπο να αντικαταστήσετε τα αυγά στη συνταγή σας. Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα τέταρτο φλιτζανιού ανά αυγό, όπως με τον πουρέ φρούτων.

Λιωμένη πατάτα

Φαίνεται ότι η λιωμένη πατάτα μπορεί να αντικαταστήσει ιδιότητες των αυγών σε πυκνότερα αρτοσκευάσματα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι περίπου 2 κουταλιές της σούπας. Παρέχουν υγρασία και μια ωραία, ελαφριά υφή στο ψωμί.

Με πληροφορίες από mindbodygreen

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση