, , ,

Πώς η στάση ύπνου που προτιμάμε επηρεάζει την υγεία μας

Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάζει ή να διακόπτει το νυχτερινό μας ύπνο είναι η στάση του σώματος κατά τη διάρκειά του.

Πώς η στάση ύπνου που προτιμάμε επηρεάζει την υγεία μας

Όταν μιλάμε για καλό ύπνο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη: το φως των οθονών, το στρες, η διατροφή – η λίστα συνεχίζεται. Αλλά ένας συχνά αγνοημένος παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάζει ή να διακόπτει το νυχτερινό μας ύπνο είναι η στάση του σώματος κατά τη διάρκειά του.

Κοιμάστε στο πλάι, μπρούμυτα ή προτιμάτε ανάσκελα; Το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε μια προτίμηση. Αλλά σύμφωνα με την φυσιοθεραπεύτρια και ειδική στον ύπνο Catherine Darley, ο τρόπος που κοιμόμαστε αξίζει να εξεταστεί περισσότερο.

Advertisment

Πώς η στάση ύπνου μας επηρεάζει την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης

Όπως θα γνωρίζετε όσοι έχετε προβλήματα με τη μέση, είναι μεγάλη τύχη και επίτευγμα να ξυπνήσετε χωρίς πόνο. Κι αυτό επειδή ασχέτως των καλών μαξιλαριών και στρωμάτων, η σπονδυλική μας στήλη αποσυντονίζεται πλήρως το βράδυ.

Γι’ αυτό και αν έχετε πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη και ειδικά πόνο, θα θέλετε να κοιμηθείτε σε μια θέση που θα είναι η σπονδυλική σας στήλη όσο πιο ευθυγραμμισμένη γίνεται. Και με αυτό δεν εννοούμε ευθεία· η πλάτη μας έχει μια φυσική καμπύλη S. Είναι σημαντικό να στηρίζουμε ακριβώς αυτές τις καμπύλες, είτε με σωστή τοποθέτηση του μαξιλαριού είτε με αναπροσαρμογή ολόκληρης της στάσης.

Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να είναι καλός και υγιεινός, αλλά το μαξιλάρι θα πρέπει να είναι αρκετά επίπεδο ώστε να μην προσανατολίζεται το πηγούνι στο στήθος σας. Επιπροσθέτως, όντας αρκετά ψηλά στο μαξιλάρι ασκεί πίεση στη μέση χαμηλά.

Advertisment

Για επιπλέον στήριξη στη μέση χωρίς να χρειαστεί να επενδύσετε σε ένα ολοκαίνουριο στρώμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από τη μέση σας και ένα ακόμα κάτω από τα γόνατά σας.

Πώς επηρεάζει την αναπνοή μας

Από το ροχαλητό μέχρι την υπνική άπνοια, η αναπνοή είναι ένας ακόμα παράγοντας ύπνου που κάνει μεγάλη διαφορά. Αν κάποιος εμφανίζει ένα από τα δύο, τότε η στάση ανάσκελα επιδεινώνει τα πράγματα, επειδή η αναπνευστική οδός επηρεάζεται από την βαρύτητα.

Σε αυτή την περίπτωση, η ειδικός προτείνει να κοιμόμαστε στο πλάι. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλό να έχετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας ώστε να διατηρήσετε τη φυσική καμπύλη της μέσης σας. Και εδώ είναι πολύ σημαντικό το μαξιλάρι στο σωστό ύψος.

Πηγή: www.mindbodygreen.com/articles/how-your-sleeping-position-can-affect-your-health

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση