, ,

Η αποχή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μόλις 1 εβδομάδα μπορεί να τονώσει την ψυχική υγεία

Το doomscrolling μπορεί να εντείνει, ακόμα και να προκαλέσει, άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η αποχή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μόλις 1 εβδομάδα μπορεί να τονώσει την ψυχική υγεία

Αισθάνεστε περισσότερο αγχωμένοι ή θλιμμένοι όταν χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Οι ειδικοί λένε ότι είναι αρκετά εύκολο να πέσετε σε ένα μοτίβο καταστροφολογίας, ή να ψάχνετε εμμονικά τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για κακές ειδήσεις, ειδικά όταν οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να μας δίνουν ακόμα περισσότερα από αυτά που ήδη βλέπουμε.

Ωστόσο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bath λένε ότι ένας καλός τρόπος για να ξεφύγουμε από την κακή μας διάθεση και να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία μπορεί να είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λένε ότι ακόμη και μία εβδομάδα μακριά από ιστότοπους όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματά μας και γενικά να βελτιώσει την αίσθηση ευεξίας μας.

Advertisment

Μπορεί επίσης να απελευθερώσει αρκετές ώρες χρόνου που μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε σε άλλες δραστηριότητες. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι κέρδισαν έως και 9 ώρες την εβδομάδα.

Τα διαλείμματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βελτιώνουν την ψυχική υγεία

Προκειμένου να ερευνήσουν την επίδραση των διαλειμμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, ο καθηγητής Jeff Lambert και η ομάδα του τοποθέτησαν τυχαία 154 καθημερινούς χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ηλικίας 18 έως 72 ετών σε μία από τις δύο ομάδες. Από την πρώτη ομάδα ζητήθηκε να απέχουν από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για μία εβδομάδα. Η δεύτερη ομάδα είχε τη δυνατότητα να συνεχίσει κανονικά.

Ελήφθησαν αρχικές αξιολογήσεις για την κατάθλιψη, το άγχος και την ευημερία. Πριν από τη διακοπή, οι άνθρωποι ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν κατά μέσο όρο περίπου 8 ώρες την εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Advertisment

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον χρόνο οθόνης των συμμετεχόντων στη μελέτη, προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι όντως έκαναν διάλειμμα. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έκαναν διάλειμμα είχαν κατά μέσο όρο 21 λεπτά χρόνου οθόνης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ η άλλη ομάδα μέτρησε περίπου 7 ώρες.

Μετά από μία εβδομάδα, τα άτομα που έκαναν διάλειμμα είδαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, καθώς και μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν διάλειμμα.

Η ομάδα του Lambert αναφέρει ότι θα ήθελε να διερευνήσει στο μέλλον αν τα διαλείμματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προσφέρουν μόνιμα οφέλη, καθιστώντας τα ίσως μέρος της διαχείρισης της ψυχικής υγείας των ανθρώπων.

Συμβουλές για ένα επιτυχημένο διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Εάν αισθάνεστε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν σας ωφελούν ή ότι η διάθεσή σας επιδεινώνεται μετά τη χρήση τους, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα.

Ομοίως, αν δεν σας αφήνουν με μια αίσθηση γαλήνης, ελπίδας ή χαράς – είναι καιρός να σκεφτείτε αν υπάρχουν άλλοι τρόποι για να επενδύσετε καλύτερα τον χρόνο σας.

Μάλιστα, τα προβλήματα ύπνου μπορεί επίσης να είναι ένδειξη ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα, ειδικά αν χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κοντά στην ώρα του ύπνου.

Οι ειδικοί, λοιπόν, προτείνουν αρχικά να ελέγχουμε τις σωματικές μας αισθήσεις :Αν αισθάνεστε ένταση, πόνο ή δυσκολεύεστε να πάρετε μια βαθιά ανάσα, απομακρύνετε το κινητό σας.

Επιπλέον, προτείνει να κάνετε μια εναλλακτική δραστηριότητα που σας κάνει να αισθάνεστε καλά, όπως να ακούτε το αγαπημένο σας τραγούδι ή να παίζετε με το κατοικίδιό σας.

Όταν πρόκειται να διαμορφώσετε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αντιμετώπιση τυχόν αρνητικών συναισθημάτων που δημιουργούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το πρώτο βήμα είναι να βρείτε το σωστό χρονικό διάστημα για να τα χρησιμοποιείτε.

Τι σας δίνει χαρά από τη χρήση και τι εγκαταλείπετε; Μόλις το προσδιορίσετε αυτό, βάλτε ένα χρονόμετρο ή κάποιον άλλο οδηγό που θα σας βοηθήσει να θέσετε όρια. Στη συνέχεια, μπορείτε να εξετάσετε τι κάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εσάς. Αν είναι ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνετε τις ειδήσεις σας, για παράδειγμα, βρείτε μια άλλη πηγή.

Αν είναι ο τρόπος με τον οποίο μένετε σε επαφή με ανθρώπους, προτείνεται να τηλεφωνείτε στους φίλους και την οικογένειά σας αντί γι’ αυτό. Αν πρόκειται για την αυτοφροντίδα, βρείτε άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως η άσκηση ή ένα νέο χόμπι.

Πηγή:

www.healthline.com/health-news/ditching-social-media-for-just-1-week-can-boost-your-mental-health

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δεσμοί προσκόλλησης και η διαμόρφωση της προσωπικότητας
Αντικαταθλιπτικά: Το μεγάλο άλμα της κατανάλωσης
Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας: Συμπτώματα, αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης
Hikikomori, το σύνδρομο που δημιουργεί γενιές απομονωμένων ανθρώπων και πώς να το αναγνωρίσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση