, , , ,

Η κατανάλωση οσπρίων μειώνει την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει από καρδιαγγειακές νόσους

Αν θεωρούμε τα όσπρια άγευστα, χρειάζεται μάλλον να αναθεωρήσουμε.

Η κατανάλωση οσπρίων μειώνει την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει από καρδιαγγειακές νόσους

Αν θεωρούμε τα όσπρια άγευστα, χρειάζεται μάλλον να αναθεωρήσουμε. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2019 στο Advances in Nutrition, η κατανάλωση οσπρίων μειώνει τον κίνδυνο κάθε μορφής που σχετίζεται με καρδιαγγειακές νόσους και μειώνει και την αρτηριακή πίεση.

Για να αξιολογήσουν τις επιδράσεις των οσπρίων, οι ερευνητές ανέλυσαν 73 έρευνες με διάρκεια ενός χρόνου ή και περισσότερο, οι οποίες εξέταζαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση οσπρίων και στο θάνατο λόγω καρδιομεταβολικών νόσων, διαβήτη, υπέρταση και παχυσαρκίας.

Advertisment

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 4 ομάδες, ανάλογα με την κατανάλωση (από υψηλότερο μέχρι χαμηλότερο βαθμό). Η ανάλυσή τους αποκάλυψε ότι συγκριτικά με τις ομάδες που κατανάλωναν μικρές ποσότητες, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν υψηλές παρουσίαζαν τα ακόλουθα οφέλη:

– 8% μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων

– 10% μείωση εμφάνισης στεφανιαίας καρδιακής νόσου

Advertisment

– 9% μείωση στην εμφάνιση υπέρτασης

– 13% μείωση στην εμφάνισης παχυσαρκίας

Ποιοι λόγοι κρύβονται όμως πίσω από αυτά τα οφέλη; Ο John Sievenpiper, MD, PhD, βοηθός καθηγητή στο τμήμα διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και συντάκτης της έρευνας αναφέρει ότι υπάρχει αρχικά η θρεπτική αξία των φασολιών: περιέχουν πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά στοιχεία που θα μπορούσαν συνδυαστικά να συνεισφέρουν θετικά στην υγεία της καρδιάς.

Κάποια όσπρια περιέχουν 75 είδη πρωτεϊνών που έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν την χοληστερίνη. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στην Journal of Nutritional Science έδειξε ότι ένα είδος πρωτεΐνης, η σφαιρίνη, έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει τις διαδικασίες μείωσης της χοληστερίνης σε εργαστηριακά ποντίκια.

Η κατανάλωση περισσότερων οσπρίων έχει επίσης ένα «εξωτερικό» όφελος. Συχνά όσοι καταναλώνουν περισσότερο όσπρια μέσα στην εβδομάδα, τα αντικαθιστούν με κόκκινο κρέας, επεξεργασμένες τροφές και άλλες πηγές χοληστερίνης. Αυτό το γεγονός βελτιώνει και την καρδιακή υγεία. Αν και τα θετικά ευρήματα δεν είχαν προβλεφθεί, αυτή η ανάλυση ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω έρευνες που θα αναδεικνύουν και θα εξετάζουν αντικειμενικά τα οφέλη των οσπρίων στην υγεία μας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση