, ,

Πράσινο τσάι vs μάτσα: Ποιες είναι οι διαφορές των δημοφιλών ροφημάτων

Και τα δύο προέρχονται από το φυτό Camellis sinensis. Έχουν ωστόσο διαφορετικές ιδιότητες, χάρη στο τρόπο που παράγονται.

Πράσινο τσάι vs μάτσα: Ποιες είναι οι διαφορές των δημοφιλών ροφημάτων

Τα φύλλα του πράσινου τσαγιού ψήνονται στον ατμό και αποξηραίνονται πριν πωληθούν στα φακελάκια ή και χωρίς αυτά, ενώ το μάτσα κονιορτοποιείται και πωλείται ως σκόνη. Και τα δύο όμως προέρχονται από το φυτό Camellis sinensis. Έχουν ωστόσο διαφορετικές ιδιότητες, χάρη στο τρόπο που παράγονται.

Τα φύλλα τσαγιού γενικά αφήνονται ώστε να οξειδωθούν, κάτι που τους επιτρέπει να σκουραίνουν και να αλλάζουν τον τύπο αντιοξειδωτικών που βρίσκουμε γενικά στο τσάι. Όμως, το πράσινο τσάι, αφού μαζευτεί, δεν του δίνεται χρόνος να οξειδωθεί παρά κατευθείαν μπαίνει στον ατμό και αποξηραίνεται πριν συμβεί η οξείδωση.

Advertisements

Το μάτσα προέρχεται από το ίδιο φύλλο αλλά καλλιεργείται σε σκιά, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη. Στη συνέχεια τα φύλλα πολτοποιούνται σε σκόνη και στη συνέχεια εμείς μπορούμε να φτιάξουμε το γνωστό ρόφημα. Συνεπώς, μια άλλη βασική διαφορά ανάμεσα στο πράσινο τσάι και το μάτσα είναι ότι καταναλώνουμε όλο το φύλλο όταν πίνουμε μάτσα, κάτι που μας δίνει σημαντικές διατροφικές ιδιότητες.

Τόσο το μάτσα όσο και το πράσινο τσάι μας προσφέρουν οφέλη

1 φλιτζάνι πράσινο τσάι περιέχει περίπου 2 θερμίδες. Οι θερμίδες στο μάτσα αλλάζουν ελαφρώς ανάλογα την μάρκα. Το μάτσα πάντως γενικά περιέχει περίπου 5 θερμίδες ανά μερίδα. Και τα δύο, λοιπόν, είναι ροφήματα με λίγες θερμίδες – μόνο όταν προσθέτουμε γάλα, κρέμα, ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά αυξάνονται.

Γενικά, οι λάτρεις του τσαγιού φαίνεται να έχουν το προβάδισμα στα χρόνια ζωής. Όσοι πίνουν τακτικά ζουν περισσότερο κατά 1.26 χρόνια σε σύγκριση με όσους το αποφεύγουν, χάρη στις θετικές ιδιότητες που προσφέρει στην καρδιά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην European Journal of Preventive Cardiology.

Το πράσινο τσάι συγκεκριμένα είναι γνωστό ως εξαιρετικά υγιεινό ρόφημα, καθώς περιέχει κατεχίνες, που προσφέρουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σύμφωνα με άρθρο των Molecules (2018), οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι φαίνεται να προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και από σχετιζόμενες ασθένειες. Υπάρχουν πολλές κατεχίνες στο πράσινο τσάι, αλλά η πιο άφθονη είναι το γαλικικό άλας της επιγαλλοκατεχινης 3. Είναι αυτό που θεωρείται υπεύθυνο για τις πιθανότατα αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τσαγιού.

Το μάτσα περιέχει τουλάχιστον 3 φορές περισσότερο από αυτή την κατεχίνη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ουσιαστικά η σκόνη μάτσα διαλύεται στο νερό, οπότε καταναλώνουμε όλο το φύλλο και έτσι τα θρεπτικά του συστατικά. Άρα το μάτσα είναι η ισχυρότερη εκδοχή του πράσινου τσαγιού.

Τα κοινά τους όμως στοιχεία παραμένουν: Φαίνεται ότι και τα δύο βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών, αλλά επίσης βοηθούν στις προσπάθειες απώλειας βάρους και στη διατήρησή του. Ωστόσο, χρειάζεται σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε έναν περιορισμό. Το μάτσα μας έχει γίνει γνωστότερο τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και οι έρευνες (πόσο μάλλον οι συγκριτικές) δεν είναι αρκετές ακόμα για να στηρίξουν όλες τις συσχετίσεις ανάμεσα στην κατανάλωσή του και στην απώλεια βάρους.

Τέλος, μια σημαντική διαφορά που χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας είναι η διαφορά στην καφεΐνη: ένα απλό φλιτζάνι πράσινου τσαγιού περιέχει 28 mg καφεΐνης, ενώ το ίδιο φλιτζάνι μάτσα περιέχει 70. Γι’ άλλη μια φορά, έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο μάτσα καταναλώνουμε όλο το φύλλο σε μορφή πούδρας.

Πηγή: www.everydayhealth.com/diet-nutrition/green-tea-vs-matcha-how-do-they-compare

Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Pangea Ultima: Ο σχηματισμός μιας νέας υπερηπείρου θα μπορούσε να εξαφανίσει τη ζωή στη Γη
Γιατί χρειαζόμαστε τις μέλισσες και πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε την ύπαρξή τους (explainer video)
Οι χιμπατζήδες έχουν αναπτύξει μεθόδους θεραπείας και παρέχουν πρώτες βοήθειες μεταξύ τους!
Κινόα: 5 πειστικοί λόγοι να την εντάξουμε στη διατροφή μας

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε