«Ακόμα κι αν αποτελείς μειοψηφία του ενός, η αλήθεια είναι αλήθεια» | Γκάντι

Η αυθεντικότητα είναι η αλήθεια μας. Και βασικό γνώρισμα της αλήθειας είναι ότι είναι άφθαρτη και πάντα επικρατεί στο τέλος.

«Ακόμα κι αν αποτελείς μειοψηφία του ενός, η αλήθεια είναι αλήθεια» | Γκάντι

Μπορεί η φήμη, η εξουσία και τα χρήματα να είναι πολύ συχνά τα κίνητρα των ανθρώπων, αλλά όλα αυτά είναι εφήμερα τελικά. Φαίνεται ποτέ να μην είναι αρκετά από μόνα τους. Αν κανείς δεν έχει βρει μία σταθερότερη πηγή αυτο-αξίας, αναζητάει όλο και περισσότερα. Υπάρχει πάντα κάτι περισσότερο που μπορούμε να αποκτήσουμε. Αξίζει τελικά όλο αυτό το κυνηγητό;

Ο πραγματικός θησαυρός, που είναι δύσκολο να τον ανακαλύψουμε, βρίσκεται προς άλλη κατεύθυνση, έτσι κι εμείς δυσκολευόμαστε να τον βρούμε και αρκούμαστε σε αυτά τα υποκατάστατα (φήμη, εξουσία, χρήματα).

Advertisment

Η ικανοποίηση που αυτά τα υποκατάστατα προσφέρουν είναι μεν πραγματική, αλλά είναι πρόσκαιρη και παραπλανητική. Μοιάζει με όλους τους κοινούς εθισμούς. Διαρκεί για λίγο και σιγά σιγά σε κάνει εξαρτημένο.

Είναι μία προσωπική μου πεποίθηση ότι όλοι οι εθισμοί προκύπτουν από μία καταπίεση μας να “χωρέσουμε” στα διάφορα κοινωνικά καλούπια. Ο εθισμός προκύπτει ως αντίδραση σε αυτή την κοινωνική πίεση. Δυστυχώς κανείς δεν ξεφεύγει από αυτή την πίεση και έτσι όλοι μας, λίγο ή πολύ, έχουμε αναπτύξει εξαρτητικές προσωπικότητες.

Ποιο θα μπορούσε να είναι το αντίδοτο;

Advertisment

Η απάντηση είναι προφανής για τη λογική μας και είναι αποδοχή της μοναδικότητας. Αυτό σε προσωπικό επίπεδο σημαίνει να είμαστε αυθεντικοί. Να προσφέρουμε στον κόσμο κάτι αληθινό και χαρακτηριστικό μας. Η αυθεντικότητα είναι η αλήθεια μας. Και βασικό γνώρισμα της αλήθειας είναι ότι είναι άφθαρτη και πάντα επικρατεί στο τέλος. Άσχετα με το αν πετύχαμε επαγγελματικά, αν γίναμε πλούσιοι ή δημοφιλείς, αυτά λίγη σημασία έχουν.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο δράμα να ζήσει κανείς μια ψεύτικη ζωή με μία ψεύτικη ταυτότητα.

Για να είναι κανείς αυθεντικός θα πρέπει να έχει ανεπτυγμένες κάποιες αρετές. Ανθεκτικότητα στην επικριτικότητα, θάρρος γνώμης, λήψη ρίσκων, αγάπη για την αλήθεια, απεξάρτηση από κοινωνικά πρέπει και πολλές άλλες.

Δυστυχώς η επίτευξη της αυθεντικότητας αποτελεί σχεδόν άθλο στη σύγχρονη εποχή όπου προβάλλονται συνεχώς νέα πρότυπα.

Όμως, από την άλλη, ποτέ άλλοτε ο άνθρωπος δεν είχε τόση πρόσβαση σε πληροφορίες που μπορούν να τον βοηθήσουν να χαράξει τον δρόμο που τον εκφράζει.

Στο τέλος της ημέρας τι είναι αυτό που όλοι οι άνθρωποι θέλουμε; Να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, να συγκινήσουμε και να συγκινηθούμε. Ποιος είναι αυτός που θέλει μια ψεύτικη αγάπη; Μία ψεύτικη συγκίνηση; Το ψέμα είναι ένα προϊόν με ημερομηνία λήξης, ενώ η αλήθεια παραμένει αναλλοίωτη και θριαμβεύει.

Με αυτό το πνεύμα θα πρέπει να κατέληξε στην περίφημη φράση ο Γκάντι:

“Ακόμα κι αν αποτελείς μειοψηφία του ενός, η αλήθεια είναι αλήθεια.”

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;
Πως οι τελειομανείς ξυπνούν μέσα μας τον έφηβο!
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση