Ο εγκέφαλος των ατόμων με νευρική ανορεξία μπορεί να αλλάξει σε σχήμα και μέγεθος, αλλά μπορεί να επανέλθει και πάλι όταν ο ασθενής βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Μια νέα μεγάλη μελέτη ανέλυσε σαρώσεις εγκεφάλου από άτομα με ανορεξία σε όλο τον κόσμο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ανορεξία είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αξιοσημείωτες μειώσεις σε τρία βασικά σημεία του εγκεφάλου.
Advertisment
Αυτά τα τρία σημεία είναι η επιφάνεια του φλοιού, το πάχος του φλοιού και η υποφλοιώδης μοίρα – αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει είτε απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων είτε απώλεια των συνδέσεων μεταξύ των κυττάρων.
Γιατί η ανορεξία αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου
Η δομή του εγκεφάλου μπορεί επίσης να αλλάξει σε άτομα με άλλες παθήσεις, όπως η κατάθλιψη, η ΔΕΠΥ, η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και το στρες. Ωστόσο, οι μειώσεις που παρατηρούνται σε άτομα με ανορεξία είναι 2-4 φορές μεγαλύτερες από τις μειώσεις σε άτομα με άλλες παθήσεις.
Αν και δεν υπάρχουν ακόμη πειστικά στοιχεία, πιστεύεται ότι η μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου μπορεί να οφείλεται στη μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) των ατόμων με την πάθηση.
Advertisment
Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έγκαιρη λήψη θεραπείας για την ανορεξία είναι σημαντική προκειμένου να αποφευχθούν μακροπρόθεσμες αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι, με έγκαιρη θεραπεία, η δομή του εγκεφάλου μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.
Η έγκαιρη παρέμβαση για την ανορεξία είναι το κλειδί για την ασφαλέστερη και ταχύτερη ανάρρωση. Μια ακριβής αξιολόγηση που εξετάζει τόσο τις ιατρικές όσο και τις ψυχολογικές πτυχές της ασθένειας είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι διεξάγονται οι κατάλληλες ιατρικές έρευνες, καθώς μια διατροφική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά αρνητικά την καθημερινή λειτουργία του σώματος.
Μια τυπική αξιολόγηση περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και ηλεκτροκαρδιογράφημα, καθώς και παραπομπή σε διαιτολόγο για διατροφικές διαταραχές και σε ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή για διατροφικές διαταραχές.
«Ο στόχος είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τους υποκείμενους ψυχολογικούς λόγους που κρύβονται πίσω από την απώλεια βάρους και να βοηθήσουμε στον εντοπισμό καταλληλότερων στρατηγικών αντιμετώπισης για την αντικατάσταση πτυχών όπως ο περιορισμός των τροφίμων, η υπερβολική άσκηση ή η χρήση καθαρτικών», εξηγεί ο Christian Buckland, ψυχοθεραπευτής, μιλώντας στο verywellmind.
Υπάρχει μια ποικιλία θεραπειών για την ανορεξία, από μορφές ψυχοθεραπείας μέχρι νοσηλεία σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ενώ σε ορισμένους ασθενείς μπορεί επίσης να συνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικά.
Ωστόσο, η ψυχοθεραπεία είναι ίσως η πιο συνηθισμένη πρώιμη θεραπεία, είτε πρόκειται για γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, είτε για ομαδική θεραπεία, είτε για θεραπεία με βάση την οικογένεια για τους νεότερους ασθενείς.
Ποια είναι τα συμπεράσματα της έρευνας
Σε δελτίο τύπου, η επικεφαλής ερευνήτρια Esther Walton, του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Bath δήλωσε: «Η δυνατότητα συνδυασμού χιλιάδων εγκεφαλικών σαρώσεων από άτομα με ανορεξία μας επέτρεψε να μελετήσουμε τις εγκεφαλικές αλλαγές που μπορεί να χαρακτηρίζουν αυτή τη διαταραχή με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Διαπιστώσαμε ότι οι μεγάλες μειώσεις στη δομή του εγκεφάλου, τις οποίες παρατηρήσαμε στους ασθενείς, ήταν λιγότερο αισθητές στους ασθενείς που βρίσκονταν ήδη στο δρόμο της ανάρρωσης. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι, διότι δείχνει ότι οι αλλαγές αυτές μπορεί να μην είναι μόνιμες. Με τη σωστή θεραπεία, ο εγκέφαλος μπορεί να είναι σε θέση να ανακάμψει».
Μια άλλη έρευνα από τις αρχές του έτους εξέτασε τις εγκεφαλικές βλάβες σε γυναίκες που βρίσκονταν σε μακροχρόνια ανάρρωση από ανορεξία. Διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος μπορεί να επιδιορθωθεί με την πάροδο του χρόνου μετά την ανάρρωση, με μικρή διαφορά να παρατηρείται μεταξύ των γυναικών με ιστορικό ανορεξίας και των γυναικών χωρίς ιστορικό ανορεξίας.
Παρόλο που είναι καλύτερο να προλαμβάνουμε την ανορεξία εξαρχής, ο Dr. Buckland επισημαίνει ότι «υπάρχουν μελέτες που υπογραμμίζουν ότι η εξασθένιση των γνωστικών πτυχών της μνήμης μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και μετά την αποκατάσταση του βάρους» – η σημασία της έγκαιρης θεραπείας δεν μπορεί να υποτιμηθεί.
Οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το μυαλό και τον τρόπο που σκεφτόμαστε, επειδή η πείνα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες. Εκτός από το μυαλό, οι διατροφικές διαταραχές μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, καθώς οι καταστάσεις αυτές ακροβατούν τόσο σε μια ψυχολογική όσο και σε μια σωματική ασθένεια και οι σωματικές επιπλοκές μπορούν να προκαλέσουν άμεσα βλάβες σε όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.
Η πείνα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να αφαιρεί βασικά θρεπτικά συστατικά και ενέργεια από τις μυϊκές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς. Η παρατεταμένη λιμοκτονία μπορεί επίσης να οδηγήσει στη διάσπαση των νευρώνων του εγκεφάλου προκειμένου να διατηρηθούν άλλες συγκεκριμένες πτυχές του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον όγκο της φαιάς ουσίας.
Η φαιά ουσία του εγκεφάλου παίζει ζωτικό ρόλο για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε στην καθημερινή μας ζωή. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί το βάρος με ασφάλεια για να μειωθεί ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει η ασιτία στον οργανισμό.
Αυτή η μελέτη μπορεί να είναι η μεγαλύτερη, αλλά δεν είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι η ανορεξία μπορεί να επηρεάσει αισθητά τη δομή του εγκεφάλου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι διαπίστωσε ότι οι ασθενείς παρουσίασαν φλοιώδη λέπτυνση – αραίωση της φαιάς ουσίας – σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται με τη μνήμη και την απεικόνιση.
Εν τω μεταξύ, μια άλλη μελέτη λίγους μήνες αργότερα υπέδειξε ότι υπάρχει μικρότερος όγκος φαιάς ουσίας στους εγκεφάλους των ασθενών με ανορεξία σε σύγκριση με τους υγιείς ασθενείς. Η ανορεξία είναι μια σοβαρή διαταραχή, αλλά με έγκαιρη θεραπεία, η ανάρρωση είναι δυνατή.
Πηγή:
www.verywellmind.com/news-anorexia-can-actually-change-brain-structure