,

Γιατί δυσκολευόμαστε να δημιουργήσουμε νέες φιλίες στην ενήλικη ζωή

Η δημιουργία στενών δεσμών ακόμη και με έναν ή δύο ανθρώπους μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε την αίσθηση του ανήκειν.

Γιατί δυσκολευόμαστε να δημιουργήσουμε νέες φιλίες στην ενήλικη ζωή

Αν αισθάνεστε ότι δεν έχετε φίλους ή παλεύετε με το αίσθημα της μοναξιάς, δεν είστε μόνοι. Ως ενήλικας, μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο ή αδύνατο να κάνετε νέες γνωριμίες, αλλά αν είστε πρόθυμοι να καταβάλλετε προσπάθεια, μπορείτε σίγουρα να δημιουργήσετε νέες σχέσεις.

Λόγοι για τους οποίους δεν μπορούμε να κάνουμε φίλους

Είναι πολύ συνηθισμένο να βιώνετε την έλλειψη φιλικών σχέσεων. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν φίλους ή ότι οι άλλοι δεν τους καταλαβαίνουν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να δυσκολεύεται να κάνει φίλους:

Advertisment

Άγχος

Ένας πολύ συνηθισμένος λόγος αυτής της δυσκολίας είναι ότι πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποιο βαθμό άγχους όταν γνωρίζουν νέους ανθρώπους. Αυτό το άγχος πηγάζει από το φόβο της απόρριψης ή της κρίσης από τους άλλους.

Για μερικούς ανθρώπους, αυτές οι ανησυχίες μπορεί να παρεμποδίσουν την ικανότητά τους να συνδεθούν με το άλλο άτομο, επειδή είναι τρομερά δύσκολο να επικεντρωθούμε και να συμμετάσχουμε σε μια συζήτηση όταν νιώθουμε νευρικότητα ή αβεβαιότητα για τον εαυτό μας. Αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα μπορεί επίσης να μας ενθαρρύνουν να αποφεύγουμε να κάνουμε φίλους.

Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να κάνετε μια φιλία, σαρώστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας για να δείτε αν αισθάνεστε νευρικοί, φοβισμένοι ή αβέβαιοι. Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε αν αυτές οι σκέψεις ή τα συναισθήματα βοηθούν ή εμποδίζουν την ικανότητά σας να κάνετε έναν φίλο. Κάνοντας αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα γιατί μπορεί να σας είναι δύσκολο να κάνετε φίλους.

Advertisment

Αποφυγή

Υπάρχουν ευκαιρίες που μπορεί να απορρίπτετε ή να αποφεύγετε επειδή θέλετε να αποφύγετε τις δυσκολίες που συνεπάγεται η δημιουργία φιλιών; Συχνά η αποφυγή των δύσκολων πραγμάτων μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Έτσι, όταν απορρίπτετε κοινωνικές ευκαιρίες, αναρωτηθείτε γιατί. Να έχετε κατά νου αυτή την απόφαση και από πού προέρχεται. Είναι δύσκολο να κάνετε νέους φίλους όταν δεν εκτίθεστε σε άλλους ώστε να το καταφέρετε.

Υψηλές προσδοκίες

Οι άνθρωποι μπορεί να ασκούν μεγάλη πίεση στον εαυτό τους για να είναι δημοφιλείς και να έχουν πολλούς φίλους. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε μια λεγεώνα φίλων – μερικές φορές, αρκεί ένας ή δύο φίλοι για να αποκομίσετε όλα τα ψυχολογικά οφέλη που προκύπτουν από τις βαθιές φιλίες.

Επικεντρωθείτε στο να κάνετε μία ή δύο ουσιαστικές σχέσεις και απαλλαγείτε από την πίεση που μπορεί να αισθάνεστε να δημιουργήσετε έναν ατελείωτο κατάλογο φίλων.

Επιπτώσεις της έλλειψης φίλων στην ψυχική υγεία

Οι φιλίες και οι δεσμοί είναι σημαντικοί. Επειδή είναι τόσο σημαντικές για τη συνολική μας ευημερία, η έλλειψη φίλων ή οι φτωχές, επιφανειακές φιλίες μπορούν να βλάψουν την ψυχική σας υγεία. Εδώ απαριθμούνται μερικά από τα ψυχολογικά εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσουμε όταν οι ανάγκες μας για σύνδεση μένουν ανεκπλήρωτες:

– Έλλειψη του ανήκειν: Η εύρεση και η διατήρηση στενών φιλικών σχέσεων μας παρέχει μια αίσθηση του ανήκειν, η οποία είναι ένας προστατευτικός παράγοντας που μας βοηθά να διαχειριστούμε το στρες.

– Μοναξιά: Η αίσθηση του «εμείς» και της υποστήριξης, που συχνά συναντάμε μέσα στις στενές φιλίες, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις όποιες προκλήσεις έρχονται στο δρόμο μας. Αντίθετα, η έλλειψη επαρκούς κοινωνικής υποστήριξης, την οποία μπορεί να αισθάνεται κάποιος που στερείται ουσιαστικών φιλικών σχέσεων, προάγει τη μοναξιά και την απομόνωση.

– Ψυχικές δυσκολίες: Η μοναξιά και η απομόνωση αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για μυριάδες δυσκολίες ψυχικής υγείας, επειδή είμαστε κοινωνικά όντα που θέλουμε και χρειαζόμαστε στενούς, ουσιαστικούς δεσμούς με άλλους.

Tips που μπορεί να βοηθήσουν

Αναζητάμε άνετα περιβάλλοντα

Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώσει άνετα ενώ κάνετε μια νέα γνωριμία. Αυτό απαιτεί να σκεφτείτε κριτικά τον εαυτό σας και το είδος του περιβάλλοντος που σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα.

Είστε κάποιος που αισθάνεται πιο άνετα με αλληλεπιδράσεις ένας προς έναν ή είστε κάποιος που αισθάνεται καλύτερα με πολλούς ανθρώπους γύρω του; Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να βρεθείτε σε καλύτερη θέση για να βρείτε το κατάλληλο περιβάλλον για να καλλιεργήσετε νέες φιλίες.

Παρομοίως, σκεφτείτε τι είδους δραστηριότητες ή περιβάλλοντα σας βοηθούν να νιώθετε αυτοπεποίθηση. Για παράδειγμα, υπάρχει κάποιο άθλημα, μια χειροτεχνία ή μια δραστηριότητα που σας αρέσει να κάνετε και σας δίνει μια αίσθηση αυτοπεποίθησης; Έχετε ένα μέρος που σας αρέσει να επισκέπτεστε ή που γνωρίζετε πολύ καλά;

Είναι πολύ συνηθισμένο να αισθάνεστε νευρικοί όταν κάνετε φίλους, οπότε αναζητήστε τρόπους να ρυθμίσετε τη διάθεσή σας, απαλύνοντας την εμπειρία με στοιχεία άνεσης και οικειότητας.

Ψυχοθεραπεία

Αν δυσκολεύεστε να βρείτε την αίσθηση του ανήκειν μέσα στις φιλίες, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν ψυχοθεραπευτή που μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις μοναδικές σας δυσκολίες και να συνεργαστείτε μαζί για να τις ξεπεράσετε. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν πτυχές του παρελθόντος σας που μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητά σας να είστε ανοιχτοί και ευάλωτοι σε νέους ανθρώπους στη ζωή σας.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας προσφέρει την υποστήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζεστε για να σας βοηθήσει να απαλύνετε τις δυσκολίες σας.

Πηγή:

www.verywellmind.com/why-can-t-i-make-friends-5199203

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση