,

Γιατί τείνουμε να κάνουμε τους εσωστρεφείς να νιώθουν ντροπή γι’ αυτό που είναι;

Αισθάνεστε ότι είστε ένα εσωστρεφές άτομο που ζει σε έναν εξωστρεφή κόσμο;

Γιατί τείνουμε να κάνουμε τους εσωστρεφείς να νιώθουν ντροπή γι' αυτό που είναι;

Σε όλη μου τη ζωή, ένιωθα άσχημα για τον εαυτό μου. Οι άνθρωποι με ρωτούσαν «Γιατί είσαι τόσο ήσυχος; Γιατί δεν μιλάς; Γιατί περνάς τόσο πολύ χρόνο μόνος σου;» Ο Derek αναστέναξε καθώς μιλούσε στην εβδομαδιαία θεραπευτική του ομάδα.

«Οι φίλοι μου έλεγαν ότι ήμουν βαρετός, οι γονείς μου με αποκαλούσαν αντικοινωνικό». Ο Ντέρεκ δεν είναι ο μόνος. Οι εσωστρεφείς συχνά κρίνονται και νιώθουν ντροπή επειδή αποφεύγουν να βρίσκονται στο επίκεντρο. Η επιλογή μικρών συγκεντρώσεων ή ήσυχων βραδιών αντί για πάρτι δεν πρέπει να κάνει κανέναν να αισθάνεται ότι είναι περίεργος. Κι όμως, ακριβώς έτσι κάνουν τους εσωστρεφείς να αισθάνονται.

Advertisment

Ο Derek συνέχισε: «Το να είσαι εσωστρεφής σε έναν εξωστρεφή κόσμο είναι άδικο. Γιατί οι άνθρωποι πρέπει να είναι τόσο κακοί;»

Εσωστρεφείς και εξωστρεφείς

Δυστυχώς, ο κοινός τρόπος σκέψης για τους εσωστρεφείς και τους εξωστρεφείς είναι υπερβολικά απλοποιημένος: Οι εσωστρεφείς προτιμούν να μένουν μόνοι τους, βρίσκουν ευχαρίστηση στην ήσυχη αυτοσυγκέντρωση και καταβάλλονται από τις μεγάλες κοινωνικές συναθροίσεις. Οι εξωστρεφείς απεχθάνονται τον χρόνο μόνοι τους, αποφεύγουν την αυτοσυγκέντρωση και αναζητούν συνεχώς την κοινωνική επαφή για να αποσπάσουν την προσοχή τους και να επαναφορτιστούν.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από εμάς παρουσιάζουν χαρακτηριστικά και των δύο – υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε εξωστρεφείς και απολαμβάνουμε την κοινωνική επαφή, άλλες επιλέγουμε να απομονωθούμε και απολαμβάνουμε να είμαστε μόνοι. Σε έναν τέλειο κόσμο, θα παραμερίζαμε τις αρνητικές κρίσεις και θα αποδεχόμασταν ότι όλοι οι άνθρωποι είναι μοναδικοί και εκφράζονται διαφορετικά.

Advertisment

Γιατί λοιπόν ο εσωστρεφής παραμένει κοινωνικός σάκος του μποξ;

Πριν εξετάσουμε γιατί στοχοποιούνται οι εσωστρεφείς, ιδού τρία σημάδια που δείχνουν ότι έχετε νιώσει ντροπή επειδή είστε πιο εσωστρεφείς:

– Σας εκφόβιζαν ή σας κορόιδευαν επειδή ήσασταν ήσυχοι ή ντροπαλοί.

– Σας έκαναν να νιώσετε ενοχές για να συμμετάσχετε σε κοινωνικές συναθροίσεις.

– Κατηγορείτε τον εαυτό σας επειδή είστε διαφορετικοί.

Η πίεση που ασκείται στους εσωστρεφείς να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους πάντα γυρίζει μπούμερανγκ. Στην πραγματικότητα, η πίεση το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλεί αυξημένο κοινωνικό άγχος.

Γιατί φερόμαστε έτσι στους εσωστρεφείς;

Συχνά, οι εξωστρεφείς ασκούν κοινωνική δύναμη και αποζητούν την επικύρωση και την προσοχή. Γι’ αυτούς, οι εσωστρεφείς είναι εντελώς παράξενοι – έχουν τόσο αντίθετες αξίες. Για παράδειγμα, ο εσωστρεφής δεν αναζητά την προσοχή, δεν αποζητά την κοινωνική επικύρωση και νιώθει άνετα να είναι μόνος του – ιδιότητες που οι εξωστρεφείς βρίσκουν «εξωγήινες».

Τι συμβαίνει λοιπόν πίσω από την παρόρμηση να στοχεύσουμε έναν εσωστρεφή; Ακολουθούν ορισμένες πιθανότητες. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται:

– απειλή από την ησυχία των εσωστρεφών

– ανασφάλεια για τη δική τους ευφυΐα

– απόρριψη ή αδιαφορία από τον εσωστρεφή

– ισχυροί γνωρίζοντας ότι ο εσωστρεφής δεν θα αντιδράσει

– ανήσυχοι όταν δεν επικυρώνονται

Η δύναμη των εσωστρεφών

Ακολουθεί ένα μικρό μόνο δείγμα των πλεονεκτημάτων του να είναι κανείςεσωστρεφής. Οι εσωστρεφείς τείνουν να είναι:

– καλοί ακροατές

– πιο προσεκτικοί σε αυτά που λένε

– παρατηρούν άνετα τους άλλους

– καλοί φίλοι

– τρυφεροί ερωτικοί σύντροφοι

– ηγέτες με ενσυναίσθηση

– υποστηρικοί φίλοι.

– περήφανοι που είναι εσωστρεφείς

Καθώς ο Derek μοιραζόταν τα συναισθήματά του με τη θεραπευτική του ομάδα σχετικά με το ότι είναι εσωστρεφής, μίλησαν και άλλοι εσωστρεφείς και μοιράστηκαν τα συναισθήματά τους. Σπάζοντας τη σιωπή τους, ένιωσαν λιγότερο απομονωμένοι και δημιούργησαν έναν θεραπευτικό δεσμό. Άρχισαν να «αγκαλιάζουν» τις θετικές ιδιότητες των εσωστρεφών και να βάζουν τέλος στην ιδέα ότι υπάρχει ένα καθολικό πρότυπο για την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/when-kids-call-the-shots/202206/3-signs-you-ve-been-introvert-shamed

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση