,

Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζεται πραγματικά να κάνουμε;

Τόσα πολλά πράγματα στη Δύση μοιάζουν σχεδιασμένα για να μας εμποδίζουν να κινούμαστε.

Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζεται πραγματικά να κάνουμε; Τι λένε τα στοιχεία

Καθώς διάβαζα το νέο βιβλίο μου, συνειδητοποίησα πόσο λίγο κινούμουν. Φυσικά, αυτό συνέβαινε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας – πριν μάθουμε ότι θα υπήρχαν κι άλλα κύματα, και όλοι φοβόντουσαν να βγουν έξω.

Ή τουλάχιστον εγώ φοβόμουν. Είχα περιορίσει πολλές δραστηριότητες λόγω του φόβου μη κολλήσω COVID, και ο δημιουργικό μου χρόνος φαινόταν να καταλαμβάνεται από την παρακολούθηση των ειδήσεων. Βέβαια, πήγαινα για τρέξιμο ή πεζοπορία τα Σαββατοκύριακα, αλλά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα με εξέπληττε αν έκανα περισσότερα από 1.500 βήματα την ημέρα.

Advertisment

Δούλευα από το σπίτι για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες και όλες οι μικρές μου εξορμήσεις στα καταστήματα εξαφανίστηκαν. Ό,τι υπήρχε στο ντουλάπι έπρεπε να διαρκέσει μέχρι την επόμενη φορά που θα ήθελα να παραγγείλω.

Ταυτόχρονα, όμως, διάβαζα το ένα άρθρο μετά το άλλο σχετικά με τα οφέλη της άσκησης για την υγεία- όχι μόνο την αερόβια άσκηση, αλλά απλώς η περισσότερη κίνηση. Και όχι μόνο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, αλλά και για τις καρδιακές παθήσεις, την ψυχική υγεία, τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και ούτω καθεξής.

Μου πήρε αρκετό καιρό να βγω από τη νοοτροπία της ελάχιστης μετακίνησης. Αλλά τελικά άρχισα να δουλεύω με έναν γυμναστή. Μου έθεσε ως στόχο 5.500 βήματα την ημέρα, κάτι που νόμιζα ότι θα ήταν παιχνιδάκι, αλλά φυσικά δεν είναι.

Advertisment

Τόσα πολλά πράγματα στη Δύση μοιάζουν σχεδιασμένα για να μας εμποδίζουν να κινούμαστε. Παρκάρω σε ένα γκαράζ απέναντι από τη δουλειά μου (περίπου ένα τετράγωνο από το αυτοκίνητό μου μέχρι το γραφείο μου), ανεβαίνω έξι ορόφους σκάλες και μπαινοβγαίνω σε εξεταστήρια όλη μέρα, αλλά φυσικά κάθομαι όταν ακούω τους ασθενείς μου και όταν τους καλώ στο τηλέφωνο. Σε μια πολυάσχολη μέρα, αυτό δεν με κάνει να ξεπερνώ τα 4.250 βήματα. Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσω τα 5.500 βήματα είναι να προσθέσω έναν περίπατο στο μεσημεριανό γεύμα ή μετά τη δουλειά, και έτσι χρειάζεται πολύς προγραμματισμός.

Αλλά τελευταία αναρωτιέμαι πόσα βήματα είναι ιδανικά, από άποψη υγείας, και θα έπρεπε να στοχεύω σε περισσότερα; Όλοι έχουμε ακούσει το «10.000 βήματα», αλλά βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα;

Είμαι πάντα επιφυλακτική απέναντι σε τέτοιες ιατρικές κοινοτοπίες. Έψαξα λίγο, και είναι σοκαριστικό, το ξέρω, αλλά τα 10.000 βήματα την ημέρα δεν προέρχονται από την επιστήμη. Ενώ κανείς δεν είναι ακριβώς σίγουρος από πού προέρχεται, οι περισσότεροι άνθρωποι στο χώρο της άσκησης πιστεύουν ότι προέρχεται από το όνομα ενός βηματόμετρου που πουλήθηκε στην Ιαπωνία το 1965, το οποίο ονομαζόταν Manpo-kei και μεταφράζεται στα αγγλικά ως «μετρητής 10.000 βημάτων» – ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη του μάρκετινγκ.

Τι μας λέει λοιπόν η επιστήμη;

Είχα την τύχη να λάβω μερικές σπουδαίες πληροφορίες από μια συνέντευξη με τον Dr. Herman Pontzer, έναν ειδικό στον μεταβολισμό. Έχει περάσει πολύ χρόνο μελετώντας τους Hadza, μια κοινότητα κυνηγών-συλλεκτών στην Τανζανία.

Ο Dr. Pontzer μου είπε ότι οι γυναίκες Hadza κάνουν κατά μέσο όρο περίπου 13.000 βήματα την ημέρα, και είναι ενδιαφέρον ότι οι γυναίκες σε μια κοινότητα Old Order Amish στον Καναδά, όπου δεν χρησιμοποιούνται μηχανοκίνητα οχήματα, περπατούν περίπου 14.000 βήματα την ημέρα.

Αν σκεφτείτε το παρελθόν μας -πριν τη γεωργία – ήμασταν όλοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες, και η απόκτηση τροφής απαιτούσε προσπάθεια. Αν το κυνήγι και η συλλογή ήταν πολύ κουραστικό σωματικά για τους προγόνους μας, λοιπόν, θα είχαμε εξελιχθεί διαφορετικά. Το να μπορούμε να μετακινούμαστε πολύ σημαίνει επίσης ότι μπορούμε να μετακινούμαστε σε μέρη με καλύτερη τροφή όταν χρειάζεται. Αν αυτό το είδος κίνησης μας κρατά επίσης υγιείς, είναι μια εξελικτική νίκη.

Είναι όμως τα 13.000 έως 14.000 βήματα την ημέρα για τις γυναίκες πραγματικά αυτό που χρειαζόμαστε; Ήλπιζα πως όχι, δεδομένου ότι αυτό θα ήταν μια πρόκληση. Η μόνη φορά που καταφέρνω σταθερά να κάνω αυτόν τον αριθμό βημάτων την ημέρα είναι όταν επισκέπτομαι μια μεγάλη πόλη – όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο ή το Παρίσι.

Ευτυχώς, η έρευνα του «Women’s Health Study» παρακολούθησε μια ομάδα γυναικών που φορούσαν βηματόμετρα και στη συνέχεια συνέκρινε τα αποτελέσματα διαφόρων μετρήσεων υγείας με τον αριθμό των βημάτων που πραγματοποιήθηκαν. Τα δεδομένα από αυτή τη μελέτη δημοσιεύτηκαν το 2019 και αυτό που δείχνουν είναι το εξής: Μεταξύ των γυναικών ηλικίας 45 ετών και άνω, εκείνες οι γυναίκες που έκαναν 4.400 βήματα την ημέρα είχαν σημαντικά χαμηλότερη θνησιμότητα από εκείνες με 2.700 βήματα την ημέρα.

Μάλιστα, όσο περισσότερα βήματα έκαναν οι γυναίκες, τόσο χαμηλότερα ήταν τα ποσοστά θνησιμότητας μέχρι να φτάσουν τα 7.500 βήματα την ημέρα, όπου τα οφέλη εξισορροπήθηκαν. Είναι ενδιαφέρον ότι η ταχύτητα των βημάτων δεν είχε σημασία, παρά μόνο ο αριθμός των βημάτων.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια μετα-ανάλυση, η οποία εξέτασε 15 έρευνες και κατέληξε σε πολύ παρόμοια αποτελέσματα. Μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας κάτω των 60 ετών, όσο περισσότερα βήματα πραγματοποιούνται, τόσο μειώνεται το ποσοστό θνησιμότητας μέχρι να φθάσουν τα 8.000 έως 10.000 βήματα την ημέρα. Για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, το όφελος για την υγεία ήταν περίπου 6.000 έως 8.000 βήματα την ημέρα. Οι γυναίκες στις ΗΠΑ φαίνεται να κάνουν κατά μέσο όρο λίγο λιγότερα από 5.000 βήματα την ημέρα, οπότε πολλοί άνθρωποι ξεκινούν από ένα καλό σημείο.

Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα είναι επίσης προ COVID και αναρωτιέμαι πόσοι άνθρωποι ήταν σαν εμένα και περιόρισαν πολύ τις δραστηριότητές τους για να περιορίσουν τον κίνδυνο έκθεσης και στη συνέχεια δεν επέστρεψαν ποτέ σε αυτή τη βασική γραμμή. Έτσι, τώρα έχω έναν νέο στόχο στο μυαλό μου – στοχεύω σε 7.500 βήματα την ημέρα.

Πηγή:

ideas.ted.com/how-many-steps-a-day-do-we-really-need-to-take-here-are-the-facts/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση