, ,

Έλλειψη βιταμίνης αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και θανάτου στους ηλικιωμένους

Ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη.

Ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Δεν παράγεται στο σώμα μας, οπότε θα πρέπει να την προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής. Βοηθάει στη σύνδεση του γενετικού υλικού ενώ η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει αναιμία, ανορεξία, εξάντληση και αδυναμία, διάρροια και απώλεια βάρους. Είναι η βιταμίνη Β9 ή φολικό οξύ ή Folic Acid.

Μια νέα ισραηλινο-αμερικανική επιστημονική έρευνα όμως, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “Evidence Based Mental Health” έδειξε ότι η έλλειψη της βιταμίνης Β9 εκτός από τα παραπάνω που προκαλεί, αυξάνει και τον κίνδυνο άνοιας και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία στους ηλικιωμένους.

Advertisment

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές με επικεφαλής τους δρ. Άνατ Ροτστάιν του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης και Στέφεν Λιβάιν, καθηγητή του Τμήματος Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Χάιφα, ανέλυσαν στοιχεία από 27.188 Ισραηλινούς ηλικίας 60-75 χρόνων που παρακολουθήθηκαν σε βάθος χρόνου και δεν παρουσίαζαν κανένα σύμπτωμα άνοιας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 13% είχαν έλλειψη φολικού οξέος στο αίμα τους (κάτω του 4,4 ng/ml). Στη συγκεκριμένη ομάδα, η διάγνωση άνοιας εκτιμήθηκε σε 7,96/10.000 ανθρωποέτη ενώ ο θάνατος από οποιαδήποτε αιτία σε 19,20/10.000 ανθρωποέτη.

Όσοι δεν παρουσίαζαν έλλειψη του φολικού οξέος είχαν πιθανότητα άνοιας 4,24 και θανάτου 5,36 αντίστοιχα, δηλαδή πολύ μικρότερες.
Χρησιμοποιώντας ποσοστιαίους όρους, η συχνότητα της άνοιας σε εκείνους που παρουσίαζαν έλλειψη της βιταμίνης Β9 ήταν σε ποσοστό σχεδόν 3,5% και του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε ποσοστό περίπου 8% ενώ σε εκείνους που δεν παρουσίαζαν έλλειψη της βιταμίνης, η πιθανότητα ήταν 3% και 4% σντίστοιχα.

Advertisment

Οι επιστήμονες λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες, στην περίπτωση των ηλικιωμένων που παρουσίαζαν έλλειψη της Β9, όπως κατάθλιψη , διαβήτης, κάπνισμα, έλλειψη Β12 και γνωστική εξασθένηση, εκτίμησαν ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν 68% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με άνοια και τριπλάσια σχεδόν για να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι η έλλειψη της Β9 μπορεί να επηρεάζει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης και συνεπώς αυξάνει τον κίνδυνο αγγειακής άνοιας ή ακόμη και να διαταράσσει την ικανότητα του DNA να αποκαθιστά τις βλάβες των νευρώνων, καθιστώντας τους περισσότερο ευάλωτους στις οξειδωτικές βλάβες, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της γήρανσης και την καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι επιστήμονες θωρούν ότι τα επίπεδα της βιταμίνης Β9 θα πρέπει να παρακολουθούνται στους ηλικιωμένους με περιοδικές εξετάσεις αίματος ώστε μόλις παρατηρείται έλλειψη, να διορθώνεται άμεσα. Η έλλειψη της βιταμίνης Β9 επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία και τη μετάδοση σημάτων μέσω του νευρικού συστήματος, αυξάνοντας σταδιακά τον κίνδυνο άνοιας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένας στους πέντε ηλικιωμένους παρουσιάζει έλλειψη της Β9 και ότι «οι συγκεντρώσεις του φολικού οξέος στο αίμα μπορούν να λειτουργήσουν ως βιοδείκτης για να μειωθούν οι κίνδυνοι άνοιας και θνησιμότητας σε προχωρημένη ηλικία».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ΕΟΦ: Τι πρέπει να προσέχουμε στη χρήση των ρινικών αποσυμφορητικών σπρέι | Ποιοι είναι καλό να τα αποφεύγουν
Εμμηνορροϊκός κύκλος και ωορρηξία | Ποιες είναι οι πιο γόνιμες μέρες;
Drones παραδίδουν απινιδωτές σε περιπτώσεις ανακοπής καρδιάς και σώζουν ζωές - Το παράδειγμα της Σουηδίας
Κρυολόγημα: 7 σπιτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της καταρροής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση