,

Επιστήμονες δημιούργησαν νανορομπότ που καθαρίζουν το νερό από τους ρύπους

Τα νανορομπότ λειτουργούν σαν μικροσκοπικά χέρια που μαζεύουν τη χημική ρύπανση.

Επιστήμονες δημιούργησαν νανορομπότ που καθαρίζουν το νερό από τους ρύπους

Η καθαρότητα των φυσικών νερών είναι υψίστης σημασίας, αφού το νερό αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη διατήρηση της ζωής. Οι διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες όμως, υποβαθμίζουν ποιοτικά το νερό, με αποτέλεσμα, να δημιουργούνται κίνδυνοι στο περιβάλλον και την υγεία μας.

Τα βαρέα μέταλλα για παράδειγμα καθώς και τα παρασιτοκτόνα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, καταλήγουν στο νερό, με τις επιπτώσεις να είναι σοβαρές.

Advertisment

Επιστήμονες από την Τσεχία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, με επικεφαλής τον Μάρτιν Πούμερα από το Κέντρο Εξελιγμένων Λειτουργικών Νανορομπότ του Πανεπιστημίου Χημείας και

Τεχνολογίας στην Πράγα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν νανορομπότ που είναι μαγνητικά και ευαίσθητα στην θερμοκρασία και μπορούν να καθαρίσουν το νερό από τους ρύπους.

Τα νανορομπότ που είναι ικανά να αφαιρέσουν από το νερό τόσο το μεταλλικό αρσενικό όσο και το κοινό ζιζανιοκτόνο ατραζίνη, λειτουργούν σαν μικροσκοπικά χέρια που μαζεύουν τη χημική ρύπανση.

Advertisment

Η ικανότητα της απορρύπανσης, εξαρτάται από τη θερμοκρασία του νερού. Συγκεκριμένα, όταν η θερμοκρασία είναι στους 5ο C, τα νανορομπότ διασκορπίζονται ενώ στους 25ο C, συγκεντρώνονται όλα μαζί και παγιδεύουν τους ρύπους. Στη συνέχεια, απομακρύνονται από το νερό με τη χρήση μαγνητών και κατόπιν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Τα νανορομπότ που δημιουργήθηκαν από πολυμερές υλικό (PTBC) ευαίσθητο στη θερμοκρασία και από σωματίδια οξειδίου του σιδήρου που τα καθιστούν μαγνητικά, ουσιαστικά, άνοιξαν το δρόμο για νέες τεχνολογίες απορρύπανσης από χημικές ουσίες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Κίνα πλήττεται από πλημμύρες και ξηρασία... την ίδια στιγμή
Ο δήμος Χάλκης απέκτησε το δικό του «πράσινο» σκάφος | Κινείται εξ ολοκλήρου με ηλιακά πάνελ
Περιβάλλον: Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια
Το θαλασσινό νερό «κατατρώει» τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» | Οι φόβοι των επιστημόνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση