, ,

5 πράγματα που είναι σημαντικό να θυμόμαστε αν έχουμε επικριτικούς γονείς

Όταν βρίσκεστε σε ένα σπίτι με έναν γονέα που υποτιμά την αξία σας, είναι δύσκολο να μην βαρύνει την ψυχική σας υγεία.

5 πράγματα που είναι σημαντικό να θυμόμαστε αν έχουμε πολύ επικριτικούς γονείς

Σε έναν ιδανικό κόσμο, όλοι θα είχαμε γονείς που μας αγαπούν άνευ όρων. Οι γονείς μας θα αποδέχονταν ότι εμείς φτιάχνουμε το δικό μας μονοπάτι, που είναι διαφορετικό από αυτό που εκείνοι εύχονταν, αλλά θα μας στήριζαν παρόλα αυτά. Θα άκουγαν τις φιλοδοξίες και τα όνειρά μας με κατανόηση και θα μας καθοδηγούσαν στην ενήλικη ζωή μας με φροντίδα.

Δυστυχώς όμως, δεν είμαστε όλοι ευλογημένοι με υποστηρικτικούς γονείς. Όταν βρίσκεστε σε ένα σπίτι με έναν γονέα ή κηδεμόνα που υποτιμά την αξία σας και σας αποθαρρύνει να κατακτήσετε την ανεξαρτησία, είναι δύσκολο να μην βαρύνει την ψυχική σας υγεία. Πριν αφήσετε τον εαυτό σας να κυριευτεί από άδικες κριτικές, να κάποιες υπενθυμίσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.

Advertisment

5 πράγματα που είναι σημαντικό να θυμόμαστε αν έχουμε πολύ επικριτικούς γονείς

Η αξία σας δεν καθορίζεται από τους γονείς

Μπορεί να πούμε στον εαυτό μας να αγνοεί τα υποτιμητικά παράπονά τους, αλλά το μόνο που μπορούμε να καταφέρουμε είναι να αποκρούσουμε τα σκληρά τους λόγια λίγο πριν φτάσουν σε εμάς. Αυτό σημαίνει ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε χαμένοι, όταν οι άνθρωποι που θα έπρεπε να σας αγαπούν άνευ όρων σας επικρίνουν, αλλά προσπαθήστε να θυμάστε ότι οι γονείς δεν είναι παντογνώστες.

Είναι άνθρωποι, που σημαίνει ότι κάνουν και εκείνοι λανθασμένες και άδικες κριτικές. Όλα όσα λένε δεν είναι αλήθεια, και ορισμένες φορές τα λόγια τους πηγάζουν από μια λανθασμένα καθοδηγούμενη οργή που ανώριμα απελευθερώνεται πάνω μας. Δεν είστε ανάξιοι ή ανόητοι, οπότε μην παίρνετε τόσο βαριά τα όσα σας λένε.

2. Αυτή είναι η ζωή μας και δεν ωφελούν οι τύψεις επειδή εστιάζουμε στη δική μας ευτυχίας

Θα έχετε ενδιαφέροντα και στόχους για τους οποίους δεν συμφωνούν οι γονείς σας, αλλά παρά την απογοητευτική κριτική, μην χάνετε την πίστη στα όνειρά σας. Προσπαθώντας να ικανοποιήσετε τους ανικανοποίητους γονείς σας, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να πληγώσετε εσάς και να σας στερήσετε πολύτιμη ενέργεια.

Advertisment

Αν και οι γονείς πρέπει να μας πιέζουν να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, δεν πρέπει να μας εξαναγκάζουν να κυνηγάμε την τελειότητα. Η υποτίμηση των επιλογών μας δεν έχει θέση στη ζωή μας, αφού δεν μας βοηθά να εξελιχθούμε και να είμαστε ευτυχισμένοι/ες. Μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να πέφτει στην παγίδα της ευχαρίστησής τους, ποτέ δεν θα καταφέρετε να πάρετε την αποδοχή που χρειάζεστε, όσο σκληρά κι αν προσπαθήσετε και στο τέλος θα μείνετε εξουθενωμένοι από τη διαδικασία. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε πώς νιώθουν και πράττουν οι άλλοι, αλλά μπορείτε να προσπαθήσετε να πετύχετε τη δική σας ικανοποίηση και ευτυχία, κυνηγώντας τα θέλω σας.

3. Οι γονείς μας έχουν τα δικά τους φορτία και βάρη

Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί ή μειώνει τον πόνο που σας έχουν προκαλέσει. Τα συναισθήματα πόνου και θυμού σας είναι απολύτως έγκυρα, αλλά μπορείτε επίσης να αναγνωρίσετε τις σκληρές συνθήκες στη ζωή τους που ίσως τους έκαναν αυτό που είναι σήμερα. Ίσως προσπαθούν πολύ να είναι οι καλύτεροι γονείς, αλλά τους λείπουν η ενσυναίσθηση και η κατανόηση, ώστε να αντιληφθούν τις επιβλαβείς τους συμπεριφορές. Αυτό δεν είναι δικό σας λάθος, αλλά η αναγνώρισή τους μπορεί να βοηθήσει τη δική σας εξέλιξη καθώς προχωράτε στη ζωή.

4. Αν δεν είμαστε έτοιμοι να συγχωρήσουμε, δεν πειράζει

Ίσως να μην είστε ποτέ έτοιμοι εντελώς να συγχωρήσετε τους γονείς σας. Το ότι απλώς και μόνο είναι οικογένεια, δεν σημαίνει ότι πρέπει αυτόματα να συγχωρεθούν για την τοξικότητα που δημιούργησαν στη ζωή σας. Μπορεί να αναγνωρίσετε ότι οι γονείς σας είναι απλώς άνθρωποι και εκείνοι που κάνουν λάθη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να τους ξαναβάλετε στη ζωή σας με τον ίδιο τρόπο. Εστιάστε σε αυτό που χρειάζεστε ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσετε μπροστά με διαφορετικούς ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε ότι σας αγαπούν.

5. Είμαστε άξιοι αγάπης ακόμα και στις στιγμές που το αμφισβητούμε

Όταν ζούμε με ανθρώπους που συχνά μας απογοητεύουν, είναι δύσκολο να μην αμφιβάλλουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό, αλλά υπάρχουν άλλοι άνθρωποι εκεί έξω που πιστεύουν σε εμάς. Κρατήστε επαφή με φίλους και με μέλη της οικογένειας που σας κάνουν να νιώθετε ότι έχετε στήριξη και να θυμάστε ότι έχετε αξία και αξίζετε την ευτυχία, τίποτα λιγότερο.

Cindy Phan

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση