, , ,

Μια απλή οφθαλμολογική εξέταση θα μπορούσε να προβλέψει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Τα μοτίβα των αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ατόμων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καρδιακά προβλήματα.

Μια απλή οφθαλμολογική εξέταση θα μπορούσε να προβλέψει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Μια απλή μη επεμβατική οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να είναι σε θέση να προβλέψει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής όταν συνδυάζεται με άλλες πληροφορίες, σύμφωνα με μια έρευνα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός πληροφοριών σχετικά με το μοτίβο των αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή με παραδοσιακούς κλινικούς παράγοντες τους επέτρεψε να προσδιορίσουν καλύτερα τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής των συμμετεχόντων, σε σύγκριση με καθιερωμένα μοντέλα που περιλάμβαναν μόνο δημογραφικά δεδομένα.

Advertisment

Σε ένα επίσημο επιστημονικό δελτίο τύπου, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής στη Βιέννη πριν από λίγες μέρες, περιγράφουν λεπτομερώς πώς χρησιμοποίησαν δεδομένα από την UK Biobank, η οποία περιέχει 500.000 ιατρικά αρχεία και αρχεία τρόπου ζωής ανθρώπων, για να υπολογίσουν μία μεταβλητή που ονομάζεται μορφοκλασματική διάσταση (fractal dimension).

Στη συνέχεια, το συνδύασαν σε ένα μοντέλο με παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η συστολική αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος και η κατάσταση καπνίσματος, μελετώντας τα άτομα της βάσης δεδομένων που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή μετά τη συλλογή των εικόνων του αμφιβληστροειδούς τους.

Η Ana Villaplana-Velasco, διδακτορική φοιτήτρια στα ινστιτούτα Usher και Roslin του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε: «Εντυπωσιαστήκαμε όταν ανακαλύψαμε ότι το μοντέλο μας ήταν σε θέση να ταξινομήσει καλύτερα τους συμμετέχοντες με χαμηλό ή υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής στη UK Biobank σε σύγκριση με καθιερωμένα μοντέλα που περιλαμβάνουν μόνο δημογραφικά δεδομένα. Η βελτίωση του μοντέλου μας ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν προσθέταμε μια βαθμολογία που σχετίζεται με τη γενετική τάση εμφάνισης προσβολής».

Advertisment

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ανάλυσή τους συμπέρανε πως υπάρχει μια κοινή γενετική βάση μεταξύ της μορφοκλασματικής διάστασης και του καρδιακού εμφράγματος.

Η μέση ηλικία για έμφραγμα είναι τα 60 έτη και διαπίστωσαν ότι το μοντέλο τους πέτυχε την καλύτερη προβλεπτική του απόδοση για πάνω από 5 χρόνια πριν από την εκδήλωση του εμφράγματος. Ελπίζουν ότι, στο μέλλον, μια απλή εξέταση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι σε θέση να παρέχει αρκετές πληροφορίες για τον εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο.

«Ο υπολογισμός του εξατομικευμένου κινδύνου καρδιακής προσβολής από άτομα άνω των 50 ετών φαίνεται να βγαίνει σωστός», δήλωσε η Villaplana-Velasco. «Αυτό θα επέτρεπε στους γιατρούς να προτείνουν συμπεριφορές που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο, όπως η διακοπή του καπνίσματος και η διατήρηση φυσιολογικής χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι πιθανό κάθε πάθηση να έχει ένα μοναδικό προφίλ παραλλαγής του αμφιβληστροειδούς και προτείνουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να είναι χρήσιμα για τον εντοπισμό της προδιάθεσης και για άλλες ασθένειες. Η Villaplana-Velasco δήλωσε ότι θα ήθελε να επαναλάβει την ανάλυση ξεχωριστά σε άνδρες και γυναίκες για να διερευνήσει αν ένα ειδικό για το φύλο μοντέλο για την καρδιακή προσβολή αποδίδει καλύτερη ταξινόμηση του κινδύνου.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί ότι αυτή η βελτίωση στην πρόβλεψη είναι ισχυρή. Θα απαιτηθούν επίσης εργασίες για να κατανοήσουμε τη σκοπιμότητα αυτής της προσέγγισης και να καθορίσουμε τον καλύτερο τρόπο ενσωμάτωσης αυτών των σαρώσεων στην κλινική πρακτική ρουτίνας. Παρ’ όλα αυτά, ειδικοί σχολιάζουν πως προσεγγίσεις όπως αυτή που χρησιμοποιούν την όραση και τη μηχανική μάθηση για την ανίχνευση λεπτών αγγειακών χαρακτηριστικών που προβλέπουν τη μελλοντική υγεία της καρδιάς φαίνονται πολλά υποσχόμενες.

Πηγή:

www.theguardian.com/society/2022/jun/12/simple-eye-examination-could-predict-heart-attack-risk-says-study

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση