«Ευτυχία είναι η πραγματοποίηση ενός αξιόλογου ιδανικού ή στόχου» | Ερλ Νάιτινγκεϊλ

Το καλό είναι ότι τελικά μπορείτε να πετύχετε σχεδόν οτιδήποτε, φτάνει να το θέλετε με αρκετή ένταση και για αρκετό διάστημα.

eutuxia-einai-pragmatopoihsh-idanikou-stoxou

Ο Ερλ Νάιτινγκεϊλ έγραψε: «Ευτυχία είναι η προοδευτική πραγματοποίηση ενός αξιόλογου ιδανικού ή στόχου». Θα νιώσετε ευτυχισμένοι μόνο όταν προχωρείτε βήμα βήμα προς κάτι που θεωρείτε εξαιρετικά σημαντικό.

Ο Βίκτορ Φρανκλ, ο ιδρυτής της λογοθεραπείας, έγραψε ότι εκείνο που χρειάζονται περισσότερο οι άνθρωποι είναι μια αίσθηση νοήματος και σκοπού στη ζωή. Οι στόχοι σάς δίνουν μια τέτοια αίσθηση νοήματος και σκοπού. Οι στόχοι σάς δίνουν μια αίσθηση κατεύθυνσης. Καθώς κινείστε προς τους στόχους σας, νιώθετε πιο ευτυχισμένοι και δυνατοί.

Advertisment

Νιώθετε πιο ενεργοποιημένοι και αποτελεσματικοί. Νιώθετε πιο ικανοί και σίγουροι για τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας. Κάθε βήμα προς τους στόχους σας αυξάνει την πεποίθησή σας ότι μπορείτε να θέσετε και να πετύχετε ακόμη μεγαλύτερους στόχους στο μέλλον.

Σήμερα, εκείνοι που φοβούνται την αλλαγή και ανησυχούν για το μέλλον είναι περισσότεροι από κάθε άλλη εποχή στην ανθρώπινη ιστορία. Ένα από τα μεγάλα οφέλη του καθορισμού στόχων είναι ότι οι στόχοι θα σας επιτρέψουν να ελέγχετε την κατεύθυνση της αλλαγής στη ζωή σας. Με τη βοήθεια των στόχων, οι αλλαγές στη ζωή σας θα καθορίζονται και θα κατευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, από εσάς. Οι στόχοι σάς επιτρέπουν να δώσετε μήνυμα και σκοπό σε ό,τι κάνετε.

Μια από τις σημαντικότερες διδασκαλίες του Αριστοτέλη ήταν ότι ο άνθρωπος είναι τελεολογικός οργανισμός, δηλαδή επιδιώκει στόχους. Ο Αριστοτέλης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως όλες οι ανθρώπινες πράξεις έχουν κάποιο σκοπό. Ο άνθρωπος είναι ευτυχισμένος μόνο όταν κάνει κάτι που τον οδηγεί πιο κοντά σε αυτό που θέλει. Έτσι, προκύπτουν μερικά σημαντικά ερωτήματα: Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Ποιους σκοπούς επιδιώκετε; Πού θέλετε να βρίσκεστε στο τέλος της ημέρας;

Advertisment

Αποκτήστε μια Φλογερή Επιθυμία

Αφετηρία της επίτευξης κάθε στόχου αποτελεί η επιθυμία. Αν θέλετε πραγματικά να πετύχετε τους στόχους σας, πρέπει να αποκτήσετε γι’ αυτούς μια έντονη, φλογερή επιθυμία. Μόνο όταν η επιθυμία σας γίνει αρκετά έντονη θα αποκτήσετε την ενέργεια και την εσωτερική παρόρμηση να ξεπεράσετε όλα τα εμπόδια που θα εμφανιστούν στο δρόμο σας.

Το καλό είναι ότι τελικά μπορείτε να πετύχετε σχεδόν οτιδήποτε, φτάνει να το θέλετε με αρκετή ένταση και για αρκετό διάστημα.

Ρώτησαν κάποτε τον μεγάλο δισεκατομμυριούχο των πετρελαίων Χ.Λ. Χαντ ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας. Απάντησε πως η επιτυχία χρειάζεται δύο μόνο πράγματα.

Πρώτον, είπε, πρέπει να ξέρεις επακριβώς τι θέλεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν ποτέ αυτή την επιλογή.

Δεύτερον, είπε, πρέπει να διαπιστώσεις ποιο τίμημα πρέπει να πληρώσεις για να το πετύχεις, και κατόπιν να το πληρώσεις.

Το Κλειδί της Ευτυχίας

Το κλειδί της επιτυχίας στη ζωή είναι να ορίζουμε στόχους, να δουλεύουμε για να τους πλησιάσουμε μέρα με την ημέρα και τελικά να τους πετύχουμε. Ο καθορισμός στόχων είναι τόσο ισχυρή μέθοδος, ώστε νιώθουμε ευτυχισμένοι ακόμη και όταν σκεφτόμαστε τους στόχους μας, έστω κι αν δεν έχουμε κάνει ούτε το πρώτο βήμα για να τους πετύχουμε.

Για να ξεκλειδώσετε και ν’ απελευθερώσετε όλες τις δυνατότητές σας, πρέπει να συνηθίσετε να καθορίζετε και να πετυχαίνετε καθημερινά τους στόχους σας για όλη την υπόλοιπη ζωή σας.

Πρέπει να αναπτύξετε μια εστίαση σαν του λέιζερ, ώστε να μπορείτε πάντα να σκέφτεστε και να μιλάτε γι’ αυτά που θέλετε και όχι γι’ αυτά που δεν θέλετε. Πρέπει ν’ αποφασίσετε να γίνετε, από εδώ και στο εξής, ένας οργανισμός που επιδιώκει και πετυχαίνει στόχους, σαν ένας βαλλιστικός πύραυλος ή ένα ταχυδρομικό περιστέρι, ένας οργανισμός που κινείται αλάνθαστα προς τους στόχους που θεωρείτε σημαντικούς.

Δεν υπάρχει καλύτερη εγγύηση για μια μακροχρόνια, ευτυχισμένη, υγιή και πλούσια ζωή από το να δουλεύετε συνεχώς για να είσαστε, να έχετε και να πετυχαίνετε όλο και περισσότερο αυτά που πραγματικά επιθυμείτε.

Οι καθαροί στόχοι σάς επιτρέπουν να απελευθερώσετε όλο το δυναμικό σας για προσωπική και επαγγελματική επιτυχία. Οι στόχοι σάς επιτρέπουν να ξεπεράσετε κάθε εμπόδιο και περιορισμό σχετικά με τα μελλοντικά σας επιτεύγματα.

eutuxia-einai-pragmatopoihsh-idanikou-stoxou

Το βιβλίο του Brian Tracy Στόχοι  κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από την Key Books και στο www.keybooks.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση