, , ,

6 μυστικά για να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής των φρούτων και των λαχανικών

Αν υπάρχει ένας τομέας όπου οι καλές προθέσεις δεν ταιριάζουν πάντα με τα αποτελέσματα, αυτός είναι η αγορά και διατήρηση φρούτων και λαχανικών.

6 μυστικά για να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής των φρούτων και των λαχανικών

Αν υπάρχει ένας τομέας όπου οι καλές προθέσεις δεν ταιριάζουν πάντα με τα αποτελέσματα, αυτός είναι η αγορά και διατήρηση φρούτων και λαχανικών. Σύμφωνα με έρευνα, συνηθίζουμε να πετάμε πολλά φρούτα και λαχανικά, τα οποία δεν προλαβαίνουμε καν να καταναλώσουμε και φυσικά χαλάνε.

Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή προμηθευόμαστε πολλά τέτοια τρόφιμα χωρίς να είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταναλώσουμε τελικά εντός της εβδομάδας. Άλλος ένας λόγος όμως είναι και ότι δεν γνωρίζουμε πώς να τα διατηρήσουμε φρέσκα στο σπίτι μας. Εδώ αναφερόμαστε στα πιο συνηθισμένα προβλήματα και στις καλύτερες λύσεις διατήρησής τους.

Advertisment

6 μυστικά για να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής των φρούτων και των λαχανικών στην κουζίνα

1. Πρόβλημα: Μαλακές και πολύ ώριμες μπανάνες

Λύση: Τις κρεμάμε. Κάποια φρούτα παράγουν αιθυλένιο και ωριμάζουν γρήγορα. Οι μπανάνες είναι ένα από αυτά. Κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να δέσουν την κορυφή τους με πλαστικό περιτύλιγμα για να μειώσουν την ποσότητα του αιθυλενίου που απελευθερώνεται, αλλά αυτό δεν έχει αξιοσημείωτη επίδραση. Κι αυτό διότι το αέριο παράγεται από όλη την μπανάνα, όχι μόνο από το κοτσάνι της.

Ο καλύτερος τρόπος, λοιπόν, για να τις αποθηκεύσουμε είναι να τις κρεμάσουμε, επειδή έτσι θα υπάρχει περισσότερη κυκλοφορία αέρα γύρω από τις μπανάνες. Έτσι, μειώνεται η ποσότητα αιθυλενίου που συγκεντρώνεται σε μια περιοχή, αν τις βάζαμε σε ένα μπολ.

2. Πρόβλημα: Λαστιχωτό σέλερι

Λύση: Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Το σέλερι είναι ένα από εκείνα τα λαχανικά που μπορούν γρήγορα να μετατραπούν από τραγανά σε άγευστα και λαστιχωτά, αλλά μπορούμε παρ’ όλα αυτά να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής του, αφιερώνοντας λίγα επιπλέον λεπτά στο να το αποθηκεύσουμε σωστά.

Advertisment

Αφού ξεχωρίσετε, πλύνετε και στεγνώσετε το σέλερι, τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο με ένα μικρό άνοιγμα. Αυτό θα κρατήσει έξω τον αέρα και μέσα την υγρασία, αλλά επίσης θα επιτρέπει στο αιθυλένιο να φεύγει (σε αντίθεση με την πλαστική σακούλα), επιβραδύνοντας τη διαδικασία ωρίμανσης και διατηρώντας το φρέσκο για λίγες εβδομάδες.

3. Πρόβλημα: Μαλακό μαρούλι

Λύση: Στρώνουμε τον πάτο του συρταριού συντήρησης με χαρτί κουζίνας. Για να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής των φυλλωδών λαχανικών, όπως και άλλων λαχανικών στο ψυγείο, στρώστε το συρτάρι του ψυγείου σας με χαρτί κουζίνας. Η υγρασία του ψυγείου κάνει τα φρούτα και τα λαχανικά να χάνουν την τραγανή υφή τους, να μαλακώνουν γρήγορα και να χαλάνε. Το χαρτί θα απορροφήσει την έξτρα υγρασία και θα τα διατηρήσει τραγανά για περισσότερο χρόνο. Αλλάζουμε το χαρτί μία φορά την εβδομάδα.

4. Πρόβλημα: Μουχλιασμένα κόκκινα φρούτα

Λύση: Μουλιάζουμε για λίγο σε ζεστό νερό και στεγνώνουμε καλά πριν τα βάλουμε στο ψυγείο. Τα κόκκινα φρούτα είναι δυσεύρετα φρέσκα και ακριβά τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Κάποιοι χρησιμοποιούν ξύδι για τα φρούτα τους, αλλά αυτό αφήνει ένα υπόλειμμα γεύσης ακόμα κι όταν τα ξεπλένουμε. Ο πιο απλός τρόπος είναι το ζεστό «μπάνιο», αλλά μόνο για 12 δευτερόλεπτα, ώστε να αναστείλετε την ανάπτυξη μούχλας.

Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι να αφήσουμε τα κόκκινα φρούτα να στεγνώσουν πολύ καλά πριν τα βάλουμε στο ψυγείο. Αυτό θα εμποδίσει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη μούχλας και θα τα κάνει να διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερες μέρες.

5. Πρόβλημα: Βλαστοί στις πατάτες

Λύση: Αποθηκεύουμε σε δροσερό, ξηρό μέρος. Το πρόβλημα των πράσινων βλαστών στις πατάτες είναι πολύ συχνό, καθώς συνηθίζουμε να προμηθευόμαστε μεγάλες ποσότητες αυτών. Η καλύτερη λύση είναι να τις αποθηκεύουμε σε ένα δροσερό, ξηρό μέρος, καθώς ο ήλιος και η υγρασία ενθαρρύνουν το βλάστημα.

6. Πρόβλημα: Γλιτσερά μανιτάρια

Λύση: Τα διατηρούμε σε μια χάρτινη σακούλα, όχι πλαστική. Όταν αγοράζουμε μανιτάρια, συχνά τα αφήνουμε στα πλαστικά κουτιά μέσα στα οποία πωλούνται ή τα βάζουμε σε πλαστικές σακούλες. Το πλαστικό όμως παγιδεύει υγρασία και έτσι δημιουργεί μούχλα στα μανιτάρια και αλλοιώνει τη γεύση τους γρήγορα. Επιλέξετε χάρτινη συσκευασία, ώστε να αναπνέουν και να απομακρύνεται ευκολότερα η υγρασία.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/pictures/secrets-ways-to-keep-food-from-going-bad

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τρία Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελαιόλαδο των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για το Αλτσχάιμερ
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το κορεάτικο μυστικό που ρίχνει την κοιλιά και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη
Ιταλία | Εταιρεία πήρε την άδεια από την Ε.Ε να πουλάει αλεύρι από έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση