, , ,

Έρευνα: 3 μερίδες προϊόντων ολικής άλεσης την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Τρεις μερίδες προϊόντων ολικής άλεσης την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως και της μείωσης των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην Journal of Nutrition, οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης θετική επίδραση της κατανάλωσης περισσότερων επεξεργασμένων δημητριακών. Τα ευρήματα παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις ότι η αυξημένη κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως έχει οφέλη για την υγεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το 2019, σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων – η συντριπτική πλειονότητα είτε από εγκεφαλικό επεισόδιο είτε από καρδιακή προσβολή.

Advertisment

Για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγουμε το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία, αλλά και να παραμένουμε σωματικά δραστήριοι. Το CDC προτείνει επίσης ένα άτομο να τρώμε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά.

Μια ανασκόπηση του 2015 έδειξε ότι η κατανάλωση μιας πιο υγιεινής διατροφής – που περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάρια, φυτικά έλαια και πουλερικά – θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ενός ατόμου κατά ένα τρίτο.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν σημαντικά στοιχεία για τις ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης περισσότερων δημητριακών ολικής άλεσης. Ωστόσο, έχουν γίνει λιγότερες έρευνες που να εξετάζουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης δημητριακών ολικής άλεσης και των πρώιμων προειδοποιητικών σημαδιών της καρδιαγγειακής νόσου.

Advertisment

Αυτά τα πρώιμα σημάδια περιλαμβάνουν την περίμετρο μέσης ενός ατόμου, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) ή «καλής» χοληστερόλης, τα τριγλυκερίδια και τη γλυκόζη αίματος.

Τρεις μερίδες την ημέρα ο «χρυσός αριθμός»

Οι ερευνητές διεξήγαγαν αυτή τη μελέτη για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως και των πρώιμων προειδοποιητικών σημείων καρδιαγγειακής νόσου. Βασίστηκαν σε δεδομένα από τη μελέτη Framingham Heart Study, μια μακροχρόνια μελέτη που διεξήχθη από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (NHLBI), η οποία ξεκίνησε το 1948. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Offspring Cohort της μελέτης, η οποία ξεκίνησε το 1971 και ολοκληρώθηκε το 2004. Το δείγμα ήταν 3.121 άτομα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα δημητριακών ολικής αλέσεως είχαν κατά μέσο όρο αύξηση της περιφέρειας μέσης τους κατά 1 ίντσα μεταξύ των εξετάσεων στο πέρασμα των 4 ετών. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης είχαν κατά μέσο όρο αύξηση της περιφέρειας μέσης τους μόνο κατά 0,5 ίντσα.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα δημητριακών ολικής αλέσεως είχαν σημαντικότερες αυξήσεις στη συστολική αρτηριακή πίεση και στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα δημητριακών ολικής αλέσεως, ανεξάρτητα από την περίμετρο μέσης και συγκεκριμένα τρεις μερίδες την ημέρα.

Σύμφωνα με τη Δρ Nicola McKeown, επικεφαλής και συγγραφέα της μελέτης και επιστήμονα της ομάδας διατροφικής επιδημιολογίας στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts, MA, «τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής προσφέρει οφέλη για την υγεία πέρα από το να μας βοηθά απλώς να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας καθώς γερνάμε».

«Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σε θέση να διατηρήσουν σε καλύτερα επίπεδα το σάκχαρο και την αρτηριακή τους πίεση με την πάροδο του χρόνου. Η διαχείριση αυτών των παραγόντων κινδύνου καθώς γερνάμε μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις».

Σύμφωνα με την Dr. Caleigh Sawicki, η οποία συνέβαλε στη μελέτη στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία ενός ατόμου. «Η παρουσία φυτικών ινών στα δημητριακά ολικής αλέσεως έχει θετικό αποτέλεσμα στην αίσθηση κορεσμού, ενώ το μαγνήσιο, το κάλιο και τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, ειδικότερα, μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στις μετα-γευματικές αιχμές του σακχάρου στο αίμα»

Ο Δρ Sawicki πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε ακριβώς γιατί τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι ευεργετικά – και πώς να πείσουμε τους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερα από αυτά. «… Υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για τους μηχανισμούς πίσω από τον τρόπο με τον οποίο τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να επηρεάζουν την υγεία», δήλωσε. Μπορεί να είναι οι φυτικές ίνες στα δημητριακά ολικής άλεσης, ή μπορεί να είναι ένα από πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά ή πολυφαινόλες – ή όλα μαζί.

Και συνεχίζει λέγοντας: «Μια άλλη μεγάλη πρόκληση είναι, βέβαια, να πείσουμε πραγματικά τους ανθρώπους να στραφούν από τα επεξεργασμένα τρόφιμα σε τρόφιμα ολικής άλεσης. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως το εμπόδιο στην κατανάλωση περισσότερων τροφίμων ολικής άλεσης». Για παράδειγμα, μπορούμε να επιλέξουμε ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης αντί για ένα κουλούρι από λευκό αλεύρι για πρωινό και να αντικαταστήσουμε τα σνακ από επεξεργασμένα δημητριακά, τα κυρίως πιάτα και τα συνοδευτικά με επιλογές ολικής άλεσης.

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/greater-whole-grain-intake-may-reduce-cardiovascular-risk-factors

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση