,

3 θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να στηρίξουμε την ενυδάτωση του δέρματος το χειμώνα

Η εσωτερική στήριξη του δέρματος είναι συχνά το κομμάτι που λείπει από το παζλ του λαμπερού δέρματος, το οποίο πολλοί αγνοούμε.

3 θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να στηρίξουμε την ενυδάτωση του δέρματος το χειμώνα

Δυστυχώς, υπάρχει κάτι που αγνοούμε συχνά ως προς την υγεία της επιδερμίδας μας: Αν δεν στηρίζουμε την ενυδάτωση και το λιπιδικό στρώμα του δέρματός μας εσωτερικά, όλες αυτές οι τοπικές κρέμες και τα τονωτικά μπορεί να μην αρκούν. Σίγουρα, η καθημερινή ρουτίνα και η προστασία της επιδερμίδας εξωτερικά είναι πολύτιμες και αυτό δεν αμφισβητείται. Όμως, η εσωτερική υποστήριξη του δέρματος είναι συχνά το κομμάτι που λείπει από το παζλ του λαμπερού δέρματος, το οποίο πολλοί άνθρωποι αγνοούμε.

Έτσι, αν η επιδερμίδα σας αρχίζει να γίνεται ξηρή και αφυδατωμένη καθώς ο χειμώνας μπαίνει σιγά σιγά, ίσως να θέλετε να αναζητήσετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά για να καταναλώσετε – όχι μόνο να τα εφαρμόσετε στην επιδερμίδα σας.

Advertisment

3 θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να στηρίξουμε την ενυδάτωση του δέρματος το χειμώνα

1. Φυτοκεραμίδια

Τα κεραμίδια (ceramides) είναι λιπίδια που βρίσκονται φυσικά στο δέρμα και συμβάλλουν στη δημιουργία του δερματικού φραγμού. Εμείς, από την πλευρά μας, μπορούμε να συμπληρώσουμε με φυτικές εκδοχές, που ονομάζονται φυτοκεραμίδια. Αν και δεν είναι ένα παραδοσιακό θρεπτικό συστατικό όπως μια βιταμίνη ή ένα μέταλλο, αυτό το βιοενεργό είναι ένα απαραίτητο για το δέρμα φυτοθρεπτικό συστατικό. Οι έρευνες δείχνουν ότι η λήψη τους μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα υγρασίας σας.

Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες με ξηρό δέρμα που έλαβαν ένα έλαιο πλούσιο σε φυτοκεραμίδια από εκχύλισμα σιταριού για τρεις μήνες είδαν έως και 35% βελτίωση στην ενυδάτωση του δέρματος. Και ίσως να μην χρειάζεται καν να περιμένετε τόσο πολύ για αποτελέσματα. Σε μια άλλη μελέτη, οι συμμετέχοντες είδαν βελτιωμένη ενυδάτωση του δέρματος μετά από μόλις 15 ημέρες.

Είτε θέλετε να καταπολεμήσετε το ήδη αφυδατωμένο δέρμα είτε να προλάβετε την ξηρότητα, τα κηραμίδια είναι ένα στοχευμένο φυτοθρεπτικό συστατικό που αξίζει να αξιοποιήσουμε. Μπορούμε να δούμε και τα αισθητικά οφέλη: Η έρευνα δείχνει ότι η συμπλήρωση φυτοκεραμιδίων βελτιώνει την απαλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες.

Advertisment

2. Λιπαρά οξέα

Υπάρχει λόγος που οι δερματολόγοι μας ενθαρρύνουν να καταναλώνουμε τροφιμα όπως ο σολομός και το αβοκάντο για λαμπερό δέρμα: Είναι γεμάτα λιπαρά οξέα που παρέχουν τα δομικά στοιχεία για τα λιπίδια και τις κυτταρικές μεμβράνες του δέρματός μας. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση υγιεινών λιπαρών, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να υποστηρίξει το δέρμα μας μέσω της αντιοξειδωτικής φωτοπροστασίας, της ενυδάτωσης, ακόμη και βοηθώντας στην ηρεμία του αντιδραστικού δέρματος.

3. Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν τη λειτουργία του φραγμού και μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη διαδερμική απώλεια νερού. Ευτυχώς, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής γεμάτης από φρούτα (διαφορετικών χρωμάτων), λαχανικά και φυλλώδη λαχανικά μπορεί να μας προσφέρει μια υγιή δόση.

Εντούτοις, μπορούμε επίσης να λάβουμε στοχευμένες επιλογές, συνήθως μέσω συμπληρωμάτων, που μπορούν να αντιμετωπίσουν ειδικά την ενυδάτωση και τις δυσκολίες του δέρματος. Για παράδειγμα, η ασταξανθίνη (ένα άλλο μοναδικό φυτοθρεπτικό συστατικό) έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος, τα επίπεδα υγρασίας και τον τόνο του – ενώ παράλληλα προστατεύει το στρώμα κολλαγόνου του δέρματος. Και η έρευνα για το εκχύλισμα ολόκληρων φρούτων ροδιού (συγκεντρωμένο σε πολυφαινολικά φυτοθρεπτικά συστατικά) διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα ροδιού αύξησε την ανθεκτικότητα του δέρματος έναντι των ακτίνων UVB, καθώς και ότι επέφερε θετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του δέρματος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση