, , ,

8 τροφές που είναι επικίνδυνο να καταναλώνουμε ωμές

Η ωμοφαγία είναι μια σχετικά πρόσφατη διατροφική τάση κατά την οποία οι τροφές προτιμώνται να καταναλώνονται ωμές, με μηδενική επεξεργασία και μαγείρεμα. Αυτή η

trofes-epikindino-katanalwnoume-wmes

Η ωμοφαγία είναι μια σχετικά πρόσφατη διατροφική τάση κατά την οποία οι τροφές προτιμώνται να καταναλώνονται ωμές, με μηδενική επεξεργασία και μαγείρεμα. Αυτή η αντίληψη βασίζεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος οι τροφές χάνουν ένα μέρος της διατροφικής και θρεπτικής τους αξίας. Υπάρχουν λοιπόν πράγματι αρκετές τροφές που μπορούμε τις να καταναλώσουμε ωμές χωρίς να διατρέχει κανένα κίνδυνο η ζωή μας.

Υπάρχουν όμως και αρκετές τις οποίες δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνουμε ωμές και αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά η επιστήμη. Ήδη γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε το κρέας και τα αυγά σε ωμή μορφή. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν επικίνδυνα μικρόβια και βακτήρια, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Όμως το ίδιο ισχύει και για άλλες τροφές, ακόμα και φυτικής προέλευσης.

Advertisment

Διαβάστε επίσης: Είναι η ωμοφαγία η φυσική διατροφή του ανθρώπου;

8 τροφές που είναι επικίνδυνο να καταναλώνουμε ωμές

Πατάτες

Ναι, η φαινομενικά αθώα αυτή τροφή είναι καλύτερο να αποφεύγεται σε ωμή μορφή. Και αυτό διότι περιέχει άμυλα που δύσκολα πέπτονται από το γαστρεντερικό σύστημα, προκαλώντας έτσι φούσκωμα και δυσφορία. Επίσης, αν οι ωμές πατάτες μείνουν για πολύ καιρό σε ζεστό ή υγρό μέρος, μπορούν να γίνουν πράσινες και να εμφανίσουν μια τοξίνη που ονομάζεται σολανίνη και την οποία χρειάζεται να αποφεύγουμε.

Κόκκινα φασόλια

Τα κόκκινα φασόλια είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, αλλά αν καταναλωθούν με τον λάθος τρόπο είναι πολύ πιθανό να αποδειχτούν επικίνδυνα για την υγεία μας. Μπορεί να είναι εφοδιασμένα με πρωτείνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά αν δεν μαγειρευτούν, προκαλούν προβλήματα στο στομάχι εξαιτίας μιας τοξίνης, της φυτοαιμαγλουτινίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές με συμπτώματα παρόμοια της τροφικής δηλητηρίασης.

Advertisment

Γάλα

Μάλλον θα σκέφτεστε τι να εννοούμε εδώ λέγοντας να μην πίνουμε «ωμό γάλα». Κι όμως υπάρχει και είναι επικίνδυνο. Το γάλα που προέρχεται απευθείας από τα ζώα, χωρίς να έχει περάσει από παστερίωση, μπορεί να περιέχει βλαβερά βακτήρια όπως E.coli και σαλμονέλα. Μάλιστα, το μη παστεριωμένο γάλα είναι 150 φορές πιθανότερο να προκαλέσει τροφιμογενείς ασθένειες από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι πάντα καταναλώνετε παστεριωμένο γάλα.

Πικραμύγδαλα

Τα αμύγδαλα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε είναι γλυκά και έχουν πολυάριθμα οφέλη στην υγεία μας. Τα πικραμύγδαλα από την άλλη πλευρά είναι κατά κάποιο τρόπο ο αντιπαθητικός τους συγγενής. Περιέχουν υδροκυανικό οξύ, αρκετά επικίνδυνο για την υγεία μας. Χρειάζονται περίπου 70 ωμά πικραμύγδαλα για να σκοτώσουν έναν ενήλικα! Ευτυχώς, είναι ασφαλή προς κατανάλωση αφού μαγειρευτούν.

Αλεύρι

Έχετε μάλλον ακούσει αμέτρητες φορές να μην δοκιμάζετε και τρώτε ωμή ζύμη κέικ, διότι τα ωμά αυγά που περιέχουν είναι επικίνδυνα. Όμως, κάτι παρόμοιο ισχύει και για το ωμό αλεύρι. Τον τελευταίο χρόνο όλοι οι οργανισμοί υγείας συγκαταλέγουν το ωμό αλεύρι ανάμεσα στις τροφές υψηλού κινδύνου. Το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το αλεύρι, αλλά οι συνθήκες κατά τις οποίες φτάνει τελικά στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Στην πορεία, μπορεί να έρθει σε επαφή με επικίνδυνα βακτήρια, όπως E.coli., τα οποία όμως εξολοθρεύονται με το μαγείρεμα.

Διαβάστε επίσης: Οι κίνδυνοι που μπορεί να κρύβει ο τρόπος μαγειρέματος για την υγεία

Λουκάνικα

Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι έτσι κι αλλιώς τα λουκάνικα δεν είναι πολύ υγιεινή τροφή. Φαίνεται ότι πολλοί πιστεύουμε πως είναι προμαγειρεμένα, οπότε και έτοιμα προς κατανάλωση. Έτσι, κάποιοι επιλέγουν να τα καταναλώνουν κατευθείαν από τη συσκευασία και να τα προσθέτουν σε σαλάτες. Όμως, όχι, δεν είναι προμαγειρεμένα, απλά πολύ μα πολύ επεξεργασμένα. Αν δεν βραστούν ή ψηθούν, μπορεί να περιέχουν βακτήρια Listeria.

Μελιτζάνα

Η ωμή μελιτζάνα περιέχει και αυτή σολανίνη, την ίδια τοξίνη που κάνει και την πατάτα επικίνδυνη σε ωμή μορφή. Χρειάζεται βέβαια να καταναλώσουμε μια ολόκληρη ωμή μελιτζάνα για να εμφανίσουμε τις πολύ δυσάρεστες γαστρεντερικές επιδράσεις της δηλητηρίασης από σολανίνη, αλλά είναι καλύτερα να μην το ρισκάρετε και να μαγειρεύετε πάντα τη μελιτζάνα. Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν αλλεργική αντίδραση ακόμα και σε μικρές ποσότητες ωμής μελιτζάνας.

Άγρια μανιτάρια

Τα άγρια μανιτάρια είναι πραγματικά τόσο νόστιμα, τόσο θρεπτικά και τόσο διαθέσιμα, ειδικά αν μένουμε στην επαρχία. Αλλά δυστυχώς, είναι ασφαλή μόνο αν τα έχουμε προμηθευτεί από κάποιο μαγαζί και αν έχουν μαγειρευτεί αρκετά καλά. Σε αντίθετη περίπτωση, τα ωμά μανιτάρια περιέχουν μια καρκινογόνα ουσία, την αγαριτίνη, η οποία όμως εξολοθρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση