, ,

4 τρόποι με τους οποίους η κατάθλιψη συνδέεται με την υγεία της καρδιάς

Η κατάθλιψη δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεσή σας. Μπορεί να επηρεάσει και τη σωματική σας υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

4 τρόποι με τους οποίους η κατάθλιψη συνδέεται με την υγεία της καρδιάς

Αν πάσχετε από κατάθλιψη, πιθανότατα γνωρίζετε πολύ καλά πώς αυτή η κατάσταση πληγώνει συναισθηματικά και μεταφορικά την καρδιά σας , αλλά γνωρίζατε ότι η κατάθλιψη μπορεί να έχει και σωματικό αντίκτυπο στην καρδιά σας – και το αντίστροφο;

Η σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της υγείας της καρδιάς είναι αμφίδρομη. Η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων έως και κατά 64%, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος. Και περίπου ένα στα πέντε άτομα με καρδιακές παθήσεις βιώνουν σοβαρή κατάθλιψη, αναφέρει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Advertisment

Πώς ακριβώς, λοιπόν, η κατάθλιψη και η καρδιά είναι αλληλένδετες; Ακολουθούν τέσσερις τρόποι με τους οποίους η κατάθλιψη συνδέεται με την υγεία της καρδιάς μας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

4 τρόποι με τους οποίους η κατάθλιψη συνδέεται με την υγεία της καρδιάς

1. Η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Η κατάθλιψη είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όχι μόνο λόγω των ψυχολογικών επιπτώσεων αλλά και από φυσιολογικής άποψης. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, μια ομάδα διαταραχών που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, είναι ο νούμερο ένα δολοφόνος στις δυτικές κοινωνίες – και συχνά σιωπηλός.

Η καρδιοπάθεια, η οποία είναι ένας τύπος καρδιαγγειακής νόσου, συχνά επισπεύδεται από μια κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με κατάθλιψη έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση. Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2019 στο BMJ Open έδειξε ότι οι ενήλικες ηλικίας 40-80 ετών με κατάθλιψη έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση.

Advertisment

Η αθηροσκλήρωση επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία που ονομάζονται αρτηρίες, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος από την καρδιά μας στο υπόλοιπο σώμα μας. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες μας σταδιακά σκληραίνουν και συσσωρεύεται πλάκα κατά μήκος των τοιχωμάτων τους. Πολλοί άνθρωποι με αθηροσκλήρωση δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ειδικά σε ήπιες περιπτώσεις.

Αλλά σε άλλες περιπτώσεις, η αρτηριακή ακαμψία και η συσσώρευση πλάκας καθιστούν πολύ δύσκολη τη φυσιολογική ροή του αίματος στις αρτηρίες μας. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, τα οποία είναι δυνητικά θανατηφόρα.

2. Η κατάθλιψη μειώνει την πιθανότητα να κάνουμε υγιεινές για την καρδιά επιλογές στον τρόπο ζωής

Η κατάθλιψη μπορεί να σας δυσκολέψει ακόμη και να σηκωθείτε από το κρεβάτι, πόσο μάλλον να ασκείστε και να μαγειρεύετε θρεπτικά γεύματα για τον εαυτό σας κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι επιρρεπείς σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, δεν ασκούνται αρκετά, αυξάνουν το βάρος τους και καπνίζουν. Όλα αυτά είναι παράγοντες κινδύνου για υπέρταση, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη και την ίδια την καρδιακή νόσο.

3. Η κατάθλιψη μπορεί να μας αποτρέψει από το να αναζητήσουμε βοήθεια για καρδιακά συμπτώματα

Ας πούμε ότι έχετε ήδη διαγνωστεί με κατάθλιψη και αρχίζετε να αντιμετωπίζετε ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με την καρδιά, όπως ταχυκαρδία ή πόνο στο στήθος. Αυτά τα συμπτώματα, μαζί με τη σκέψη ότι αντιμετωπίζετε μια σοβαρή διάγνωση υγείας, μπορεί να είναι τρομακτικά για τον καθένα. Αλλά για τα άτομα με κατάθλιψη, μπορεί να είναι συντριπτικό ακόμη και να κλείσουν ραντεβού με έναν γιατρό για να συζητήσουν αυτά τα συμπτώματα.

Τα άτομα με καταθλιπτικά συμπτώματα μπορεί να μην έχουν την ενέργεια ή το κίνητρο ακόμα και να κλείσουν ιατρικά ραντεβού. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε νέα συμπτώματα. Η κατάθλιψη και τα καρδιακά προβλήματα μπορεί ακόμη και μερικές φορές να έχουν κοινά συμπτώματα και ένα σύμπτωμα που νομίζετε ότι οφείλεται στην κατάθλιψή σας μπορεί να έχει άλλη υποκείμενη αιτία.

4. Η κατάθλιψη μπορεί να ακολουθήσει μια διάγνωση για την καρδιά και να την επιδεινώσει

Εάν είχατε πρόσφατα καρδιακή προσβολή, καρδιοχειρουργική επέμβαση ή διαγνωστήκατε με μια καρδιακή πάθηση όπως η στεφανιαία νόσος (η συσσώρευση πλάκας στις κύριες αρτηρίες της καρδιάς), δεν είναι ασυνήθιστο να αναπτύξετε κατάθλιψη μετά.

Η ύπαρξη μιας πάθησης της καρδιάς μπορεί να σημαίνει περισσότερα ραντεβού με γιατρούς, αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση της πάθησης και αυξημένο άγχος από την προσαρμογή σε έναν νέο τρόπο ζωής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ορισμένα άτομα στην ανάπτυξη καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινώσει μια υπάρχουσα καρδιακή πάθηση και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.. Η μη θεραπευμένη κατάθλιψη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα ηλικιωμένα άτομα με στεφανιαία νόσο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2016 στο περιοδικό BMC Psychiatry.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/depression/ways-depression-is-tied-to-heart-health

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση