, ,

5 τρόποι με τους οποίους το κινητό τηλέφωνο βλάπτει τις σχέσεις μας

5 βασικοί τρόποι με τους οποίους το κινητό τηλέφωνο μας απομακρύνει από την πραγματική ζωή.

5 τρόποι με τους οποίους το κινητό τηλέφωνο βλάπτει τις σχέσεις μας

Τα τελευταία χρόνια, φαίνεται λίγο πολύ όλοι να συμφωνούμε ότι η κατάχρηση των κινητών τηλεφώνων και των συναφών συσκευών κάνει τις στενές μας σχέσεις να ατροφούν. Κι όμως οι περισσότεροι από εμάς ακόμα δεν καταλαβαίνουν πώς συμβαίνει αυτό. Εδώ συγκεντρώνουμε 5 βασικούς τρόπους με τους οποίους το κινητό τηλέφωνο μας απομακρύνει από την πραγματική ζωή.

5 τρόποι με τους οποίους το κινητό τηλέφωνο βλάπτει τις σχέσεις μας

Μέσω email

Τι σημαίνει ακριβώς αυτό; Όπως εξηγεί η Kristin Byron από το Georgia State University, όταν ένας χρήστης έχει πρόθεση το email του να έχει θετικό συναισθηματικό τόνο, το συχνότερο είναι πως αυτό τελικά ερμηνεύεται από τον παραλήπτη ως συναισθηματικά ουδέτερο. Όταν κάποιος στέλνει ένα email με συναισθηματικά ουδέτερο τόνο, από την άλλη πλευρά, συνήθως αυτό γίνεται αντιληπτό με αρνητικό συναισθηματικό τόνο. Ίσως, γι’ αυτό το λόγο, οι έρευνες έχουν βρει ότι το ίντερνετ είναι πολύ καλύτερο στο να ξεκινάμε σχέσεις παρά στο να τις αναπτύσσουμε.

Advertisment

Ο χρόνος που περνάμε στο διαδίκτυο κυριαρχεί επί του χρόνου που περνάμε με τους άλλους από κοντά

Μελέτη από τους ερευνητές Paula Klemm και Thomas Hardie αποκάλυψε ότι το 92% των συμμετεχόντων σε online ομάδες στήριξης για καρκινοπαθείς είχαν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης συγκριτικά με κανέναν από τους συμμετέχοντες που ήταν σε ομάδα στήριξης δια ζώσης.

Γιατί όμως αυτή η διαφορά; Όπως είχε παρατηρήσει ο κοινωνικός επιστήμονας Norman Nie σε μια μελέτη του με δείγμα πάνω από 4.000 συμμετέχοντες, εμφανίζεται το φαινόμενο της αντικατάστασης: περισσότερος χρόνος διαδικτυακά σημαίνει λιγότερο χρόνο στο τηλέφωνο και σε συναντήσεις από κοντά με την οικογένεια και τους φίλους που παρέχουν πολύτιμη στήριξη.

Κατάχρηση των social media προκαλεί λιγότερη απόλαυση στις συζητήσεις από κοντά

Οι πρόσφατες έρευνες δεν στηρίζουν μόνο αυτό το φαινόμενο αντικατάστασης, αλλά προσφέρουν μια χειρότερη πρόγνωση: η υπερβολική χρήση του τηλεφώνου δεν μειώνει το χρόνο που περνάμε με τους άλλους με φυσική παρουσία, αλλά και την απόλαυση και ικανοποίηση που παίρνουμε από αυτόν. Το εμπόδιο είναι ο περισπασμός. Η χρήση του τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης δυσκολεύει την συγκέντρωση και εστίαση στις πραγματικές συζητήσεις.

Advertisment

Η κατάχρηση της τεχνολογίας μας κάνει να νιώθουμε πιο μόνοι από ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία

Η «επιδημία» αυτή είναι παγκόσμια. Οι καμπύλες μοναξιάς γίνονται μεγαλύτερες ιδιαίτερα σε χώρες του Δυτικού κόσμου, όπως στις ΗΠΑ και στη Μ.Βρετανία. Για παράδειγμα, σε πρόσφατη έρευνα με πάνω από 10.000 Αμερικάνους ενήλικες φάνηκε το μέγεθος του προβλήματος: 3 στους 5 Αμερικάνους νιώθουν μοναξιά.

Όσο πιο μόνοι νιώθουμε από την κατάχρηση της τεχνολογίας, τόσο δυσκολότερη γίνεται η ανάπτυξη ποιοτικών σχέσεων

Μία πρόσφατη μελέτη με πάνω από 1.839 Ιρλανδούς ενήλικες βρήκε ότι αυτό που πυροδοτεί περισσότερο τη μοναξιά δεν είναι η ποσότητα, αλλά η ποιότητα. Οι σχέσεις χαμηλής ποιότητες – που υπάρχουν άφθονες γύρω μας – βρέθηκε ότι ήταν ο πρώτος παράγοντας που όξυνε την βαθιά αίσθηση μοναξιάς. Και το χειρότερο είναι πως η μοναξιά επιμένει και γίνεται εντονότερη, αν δεν κάνουμε τίποτα γι’ αυτή: είναι η ίδια που σταδιακά μας απομονώνει όλο και περισσότερο από τους κοινωνικούς κύκλους.

Anthony Silard, Ph.D.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Πενθώντας μία σχέση, πενθώντας για μία σχέση ή πενθώντας σε μία σχέση;
Οικογένεια... ένας θεσμός με πολλές δομές
Soft ghosting | Τι είναι και τα σημάδια για να καταλάβετε ότι το έχετε πάθει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση