,

Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

5 τρόποι να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.

Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Η φήμη του διαλογισμού έχει κατακλύσει πια και τη Δύση και έχει γίνει μέρος του τρόπου ζωής μας σε διάφορες παραλλαγές. Από τη μείωση των επιπέδων άγχους έως την αύξηση της δημιουργικότητας, ο διαλογισμός συνεχίζει να βελτιώνει τη ζωή στον δύσκολο σύγχρονο κόσμο.

Ας το παραδεχτούμε όμως ότι ο ρυθμός της σημερινής κοινωνίας μας εμποδίζει τόσο να ενσωματώσουμε τον διαλογισμό σε καθημερινή βάση, όσο και να συγκεντρωθούμε και αφεθούμε πλήρως σε αυτόν. Εδώ προτείνουμε να δοκιμάσετε ορισμένους τρόπους ώστε να καταστήσετε τον διαλογισμό μια μακροχρόνια συνήθεια.

Advertisment

5 τρόποι να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκεια του διαλογισμού

Ξεκινάμε με λίγα λεπτά

Στην αρχή, μας φαίνεται σχεδόν τρομακτικό, ίσως και βαρετό, το να κάνουμε διαλογισμό για μία ώρα συνεχόμενη. Μπορείτε να ξεκινήσετε ακόμα και με ένα λεπτό την ημέρα και σταδιακά θα νιώθετε την ανάγκη και την ευχαρίστηση να αυξάνετε το χρόνο.

Διαλογισμός μόλις ξυπνάμε

Όταν ανοίγουμε τα μάτια μας το πρωί, οι σκέψεις κατακλύζουν αμέσως το νου μας. Όσο συνεχίζουμε μέσα στην ημέρα, τόσο περισσότερες εργασίες ξεκινάμε και τόσο ο νους μας προσπαθεί να τις λύσει. Ο διαλογισμός ως πρώτη κίνηση το πρωί θέτει τις βάσεις της γαλήνης και της ηρεμίας για όλη την ημέρα. Μπορείτε να το δοκιμάσετε ακόμα και πριν ανοίξετε τα μάτια σας.

Ξεκινάμε με ένα χρονόμετρο

Το χρονόμετρο βοηθά όταν διαλογιζόμαστε το πρωί πριν την εργασία μας, αλλά και ως υπενθύμιση για το τέλος της πρακτικής. Μας βοηθά επίσης να μη σκεφτόμαστε και ανησυχούμε για το πόσο χρόνο έχουμε στη διάθεσή μας.

Advertisment

Καθόμαστε για λίγη ώρα μετά από τη γυμναστική ή από έντονη κίνηση

Φανταστείτε ότι βάζετε το χέρι σας μέσα σε μια λακκούβα νερού. Παρακολουθείτε τα μικροσωματίδια, το χώμα ή την άμμο να ανεβαίνουν ξαφνικά προς την επιφάνεια. Καθώς το νερό σταδιακά ηρεμεί από το ξένο σώμα που μπήκε και βρίσκει και πάλι την ηρεμία του, τα σωματίδια επιστρέφουν στον πάτο και το νερό είναι και πάλι καθαρό. Κάπως έτσι λειτουργεί και η κίνηση πριν τον διαλογισμό.

Επαναλαμβάνουμε ένα μάντρα

Ο νους είναι φτιαγμένος για να σκέφτεται, δεν μπορούμε ποτέ να ξεφύγουμε από τις σκέψεις. Ο στόχος του διαλογισμού δεν είναι να ξεφορτωθούμε τις σκέψεις με οποιοδήποτε τρόπο. Όμως, αν οι σκέψεις σας μπλοκάρουν την ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε, επαναλάβετε ένα μάντρα στον εαυτό σας ώστε να βυθιστείτε περισσότερο στα οφέλη του εδώ και τώρα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Γιατί ορισμένοι άνθρωποι αγχώνονται περισσότερο όταν προσπαθούν να χαλαρώσουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση