,

Έντερο: Μύθοι και πραγματικότητα για την υγεία του

Πρόσφατα αναγνωρίστηκε σε επιστημονικό επίπεδο πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το έντερο, ώστε να χαρακτηρίζεται δεύτερος εγκέφαλος.

Έντερο: Μύθοι και πραγματικότητα για την υγεία του

Τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί ζουν στο γαστρεντερικό σωλήνα, στο δέρμα, στο ουρογεννητικό σύστημα, κλπ και σχηματίζουν το ανθρώπινο μικροβίωμα. Πρόκειται κυρίως για βακτήρια και, σε μικρότερο ποσοστό, μύκητες, πρωτόζωα και ιούς, κάποιοι εκ των οποίων δρουν ευεργετικά στο σώμα μας, άλλοι συνδέονται με επιβλαβείς δραστηριότητες και άλλοι διατηρούν μία ουδέτερη στάση.

Η σημασία του μικροβιώματος είναι τεράστια και όσο πιο πολύ την ερευνούν οι επιστήμονες, τόσο πιο πολλά μαθαίνουν.

Advertisment

Πρόσφατα ήρθε στο φως η σημασία της υγείας του εντέρου. Το έντερο ήταν ένα υποτιμημένο όργανο, όμως πλέον χαρακτηρίζεται ότι είναι ένας δεύτερος εγκέφαλος όπου πρέπει να το φροντίζουμε να παραμείνει ξεκούραστο και υγιές.

Για να είναι υγιές το έντερο μας πρέπει να είναι και υγιές το μικροβίωμα, δηλαδή τα καλά βακτήρια που μαζί με τα επιβλαβή συνθέτουν την χλωρίδα του για να συμβάλουν στην άμυνα του οργανισμού.

Όσο οι επιστήμονες μελετούν και ερευνούν το μικροβίωμα, τόσα πιο πολλά μαθαίνουν, το αρνητικό στην περίπτωση αυτή είναι, όταν η επιστήμη βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο, και βοηθάει στο να προκύψουν παρανοήσεις,  οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην εκμετάλλευση ασθενών. Θαυματουργά συμπληρώματα διατροφής, προγράμματα αποτοξίνωσης, υπερβολικές δίαιτες και υπερδιόγκωση της ιατρικοποίησης με υποσχέσεις θεαματικών αποτελεσμάτων.

Advertisment

Η λύση συνήθως, βρίσκεται στα πιο απλά πράγματα.

Διαβάστε τους πιο συχνούς μύθους για την υγεία του εντέρου σας.

Μύθος 1: Τα συμπληρώματα προβιοτικών είναι απαραίτητα

Δεν έχει αποδειχθεί ότι τα συμπληρώματα προβιοτικών είναι ωφέλιμα για τα περισσότερα γαστρεντερικά προβλήματα. Συνήθως τα αποτελέσματα έχουν μικρή διάρκεια, και κοστοβόρα  και  μπορεί προκαλέσουν ζημιά στο μικροβίωμα του εντέρου.

Ένας τρόπος για να ενισχύσετε τη χλωρίδα του εντέρου σας είναι με φυσικό τρόπο  με φυσικά βάλτε στη διατροφή σας με μια ποικιλίες λαχανικών και φρούτων,  δημητριακά ολικής αλέσεως, σπόρους, όσπρια και ξηρούς καρπούς, όλα αυτά προσφέρουν όλα τα απαραίτητα προβιοτικά και πρεβιοτικά, βιταμίνες και τις φυτικές ίνες.

Μύθος 2: Το μικροβίωμα του εντέρου δεν αλλάζει

Η διατροφή, η κληρονομικότητα, τα φάρμακα, η ηλικία, το άγχος, ακόμα εάν γεννηθήκαμε με καισαρική ή φυσιολογικό τοκετό επηρεάζει στην υγιείς λειτουργία του εντέρου.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος σίγουρα είναι η διατροφή είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να αλλάξουμε τη μικροβιακή σύνθεση του εντέρου μας. Μελέτες έδειξαν επίσης ότι η τακτική άσκηση, η σωματική δραστηριότητα μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου, ισχυροποιώντας τα ευεργετικά μικροβίων, αυξάνοντας την ποικιλομορφία και καλυτερεύοντας την ανάπτυξη συμβιωτικών βακτηρίων.

Ο σωστός ύπνος, ο έλεγχος του στρες, η χαλάρωση στη φύση  βοηθούν στην υγεία του εντέρου και μπορούν να βελτιώσουν το μικροβίωμα.

Μύθος 3: Οι αποτοξινωτικοί καθαρισμοί βοηθούν

Το σώμα μας μπορεί από μόνο του να κάνει αποτοξίνωση και δεν χρειάζεται και άλλη Αυτό που χρειάζεται είναι να βοηθήσουμε τους φυσικούς μηχανισμούς να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.

Τα όργανα που διεκπεραιώνουν την αποτοξίνωση, είναι τα νεφρά, το δέρμα, οι πνεύμονες, το έντερο, το λεμφικό σύστημα για να εργαστούν πιο ενεργά χρειάζονται πολύ νερό, σωστή διατροφή, σωματική δραστηριότητα, ξεκούραση και όχι ζάχαρη, τρανς λιπαρών και αλκοόλ. Ρωτήστε σχετικά τον γιατρό σας.

Μύθος 4: Πρέπει να πηγαίνουμε τουαλέτα μία φορά την ημέρα

Σε κάθε άνθρωπο ο οργανισμός είναι διαφορετικός, φυσιολογικό θεωρείται από 3 φορές την ημέρα, ως τρεις φορές την εβδομάδα χωρίς φουσκώματα, πόνους και δυσφορία. Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ιατρό σας  εάν έχετε δυσχρωμίες στα κόπρανα, κόκκινο ή μαύρο χρώμα, όπου σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δηλώνουν παρουσία αίματος   Ανησυχητικά σημάδια είναι οι δυσχρωμίες των κοπράνων –κόκκινο ή μαύρο χρώμα μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία αίματος.

Μύθος 5: Πρέπει να αποφεύγουμε τη γλουτένη

Στο θέμα αποφυγής της γλουτούς οι απόψεις διίστανται. Μελέτες έχουν δείξει ότι  τα δημητριακά ολικής αλέσεως που περιέχουν γλουτένη είναι ωφέλιμη για την καρδιά και το έντερο. Μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη για τους υγιείς δεν είναι απαραίτητη

Η gluten-free διατροφή μπορεί να μειώσει την ποικιλομορφία του μικροβιώματος και να δημιουργηθεί ευαισθησία στη γλουτένη. Έχει διαπιστωθεί ότι τρώγοντας δημητριακά με γλουτένη, ορισμένοι άνθρωποι έχουν φούσκωμα και νοιώθουν βάρος, στην περίπτωση αυτή  Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο βραχυπρόθεσμος και επιλεκτικός περιορισμός της γλουτένης μπορεί να βοηθήσει. Η η πλήρης αποχή από τη γλουτένη είναι απαραίτητη μόνο στους ασθενείς με κοιλιοκάκη.

Επίσης τα συσκευασμένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη περιέχουν συνήθως χημικά πρόσθετα, ραφιναρισμένη ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά και τρανς λιπαρά που καταστρέφουν το μικροβίωμα και την υγεία του εντέρου.

Μύθος 6: Μόνο ο γαστρεντερολόγος μπορεί να βοηθήσει

Εφόσον πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα υγείας στο έντερο,  όπως νόσος του Crohn, τότε μόνο ο γαστρεντερολόγος μπορεί να βοηθήσει. Άλλα τις πιο πολλές φορες η σωστή απάντηση είναι αλλαγή τρόπου ζωής.   Μικρές αλλαγές στις ώρες ύπνου, απαραίτητα άσκηση και χαλάρωση και αλλαγή στην διατροφή.

Κάθε γεύμα μπορεί να λειτουργήσει επουλωτικά μειώνοντας τη φλεγμονή. Αρκετές φορές μια διατροφή βασισμένη στη φυτοφαγία είναι η ενδεδειγμένη λύση. Όσο αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές και βάζουμε στην διατροφή μας  τις φυσικές, τόσο υγιέστερο μικροβίωμα θα έχουμε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

6 κρυφά σημάδια στο σώμα που μαρτυρούν φλεγμονή στο έντερο
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Τα περιττά κιλά συνδέονται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα
H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση