,

Θαλασσολιμόζα πέταξε Αλάσκα – Αυστραλία χωρίς στάση και μπήκε στο Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες!

Non stop πτήση 11 ημερών από την Αλάσκα στην Τασμανία!

Θαλασσολιμόζα πέταξε Αλάσκα - Αυστραλία χωρίς στάση και μπήκε στο Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες!

Μια νεαρή Λιμόζα κατέρριψε το ρεκόρ της μετανάστευση μεγαλύτερης διάρκειας χωρίς στάση, σύμφωνα με τον οργανισμό των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες

Η Λιμόζα είναι παρυδάτιο καλοβατικό πτηνό της οικογενείας των Σκολοπακιδών, η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Limosa limosa και υπάρχουν 3 υποείδη, στην Ελλάδα ανήκει  το υποείδος L. l. limosa 

Advertisment

Η απόσταση που κάλυψε η νεαρή Λιμόζα ήταν 13.560 χιλιομέτρων (8.435 μιλίων) από την Αλάσκα στην Τασμανία της Αυστραλίας, μια απόσταση ίση με το ένα τρίτο της περιφέρειας του πλανήτη ή σαν να πηγαίνει 2,5 φορές Λονδίνο -Νέα Υόρκη

Η θαλασσολιμόζα  “έσπασε” το προηγούμενο ρεκόρ του 2020, άλλου πτηνού του ίδιου είδους κατά 350 χιλιόμετρα, αναχωρώντας από την Αλάσκα στις 13 Οκτωβρίου με έναν δορυφορικό πομπό 5g και τον αριθμό “234684” μετά από 11 ημέρες χωρίς στάση ούτε για τροφή, προσγειώθηκε στην Τασμανία.

Συνήθως τα συγκεκριμένα πτηνά μεταναστεύουν στη Νέα Ζηλανδία, αλλά το συγκεκριμένο πτηνό κάνοντας στροφή 90 μοιρών προσγειώθηκε στις ακτές του κόλπου Άνσονς στην ανατολική Τασμανία της Αυστραλίας. Για τα αποδημητικά πουλιά, μια χαμένη στροφή μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, επειδή περνούν αρκετές εβδομάδες πετώντας πάνω από ωκεανούς και ηπείρους από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του  οργανισμού.

Advertisment

Έχασε το μισό της βάρος

Ο Έρικ Γουόλερ της οργάνωσης Birdlife Tasmania δήλωσε στον οργανισμό των Ρεκόρ Γκίνες ότι το πτηνό έχασε «το μισό ή περισσότερο από το σωματικό του βάρος κατά τη διάρκεια συνεχούς πτήσης ημέρας και νύχτας».

Ορισμένα πτηνά έχουν την ικανότητα να αλλάζουν σωματικά όταν μεταναστεύουν πολλά μίλια για να βρουν θερμότερο κλίμα, όπως αναφέρει ο ο οργανισμός των Ρεκόρ Γκίνες, έχουν κάποιες ιδιότητες που μοιάζουν με υπερδυνάμεις, μπορούν να συρρικνώσουν το μέγεθος των εσωτερικών οργάνων τους, να κάψουν αποθέματα λίπους, κοιμούνται ελάχιστα.

Οι θαλασσολιμόζες για να έχουν περισσότερη ενέργεια και οξυγόνο κατά το ταξίδι τους, μπορούν να κάνουν την καρδιά τους και τους μύες του στήθους τους μεγαλύτερου, δημιουργούν χώρο για πλούσια σε ενέργεια λίπη απορροφώντας το 25% του ιστού που σχηματίζει το πεπτικό τους σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά. Αυτό γίνεται εφικτό μέσω μιας βιολογικής διαδικασίας γνωστής ως αυτοφαγία, μηχανισμό που επιτρέπει στο σώμα να ανακυκλώνει μέρη του εαυτού του, όπως και όταν απαιτείται.

«Ο νέος κάτοχος του ρεκόρ είχε την τύχη να επιζήσει από το ταξίδι του στον τεράστιο Ειρηνικό Ωκεανό και σε πολλά νησιά, όπως της Νέας Καληδονίας και του Βανουάτου, όπου φαίνεται ότι έχασε την ευκαιρία να ανεφοδιαστεί με καύσιμα» σημειώνει ο οργανισμός.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μήπως γινόμαστε λιγότερο έξυπνοι; Το μυστήριο των εγκεφάλων που συρρικνώνονται
Οι υγρότοποι της Μεσογείου κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης των υδάτων
Πλοίο έγινε… ιπτάμενο ανοιχτά της Κύμης | Το φαινόμενο Fata Morgana που προκάλεσε την εικόνα
Το θαυματουργό βότανο που προφυλάσσει το πεπτικό και «υπόσχεται» αναγέννηση των νεύρων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση