, , ,

Νέες έρευνες συνδέουν την κατάθλιψη και το άγχος με την ατμοσφαιρική ρύπανση

Η μακροχρόνια έκθεση σε πολλούς ρύπους συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους

Νέες έρευνες συνδέουν την κατάθλιψη και το άγχος με την ατμοσφαιρική ρύπανση

Σύμφωνα με δυο τελευταίες έρευνες προστίθενται στις αυξανόμενες ενδείξεις για τις συνέπειες του μολυσμένου αέρα στην ψυχική υγεία, τα στοιχεία των ερευνών έδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης .

Οι έρευνες

Στις αρχές Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Psychiatry η πρώτη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν για 11 χρόνια περίπου 390.000 Βρετανοί. για διάστημα ένδεκα ετών. Εξετάστηκαν το ποσοστό των μικροσωματιδίων (PM2,5 και PM10), του διοξειδίου του αζώτου (NO2) και του μονοξειδίου του αζώτου (NO) τα οποία προέρχονται συνήθως από αυτοκίνητα και σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.

Advertisment

«Η μακροχρόνια έκθεση σε πολλούς ρύπους συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους», ανέφεραν οι ερευνητές.

«Γνωρίζοντας ότι τα πρότυπα για την ποιότητα του αέρα σε πολλές χώρες δεν συμβαδίζουν με τις πιο πρόσφατες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2011, θα πρέπει να εφαρμοστούν πιο αυστηρά πρότυπα ή κανονισμοί για την ατμοσφαιρική ρύπανση», υπογράμμισαν.

Η Δεύτερη έρευνα, δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open, στις 10 Φεβρουαρίου, συμμετείχαν άνθρωποι άνω των 64ετών και επικεντρώνεται στις επιπτώσεις των μικροσωματιδίων (PM2,5), του διοξειδίου του αζώτου (NO2) και του όζοντος (O3).

Advertisment

Εξετάστηκαν περίπου 8,9 εκατ. άνθρωποι από τους οποίους περίπου το 1,5 εκατ. έπασχαν από κατάθλιψη, η έρευνα βασίστηκε στη βάση δεδομένων της Medicare, της δημόσιας ασφάλειας υγείας στις ΗΠΑ για τους ηλικιωμένους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν και πάλι ότι υπάρχει σύνδεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την κατάθλιψη.

Στόχος ήταν να εξεταστούν οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην εμφάνιση κατάθλιψης αργότερα στη ζωή.

«Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των φλεγμονών και της κατάθλιψης», σχολίασε ο Όλιβερ Ρόμπινσον καθηγητής νευροεπιστήμης και ψυχικής υγείας στο University College London, και οι δύο έρευνες «προστίθενται στα ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι θα πρέπει να ανησυχούμε για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην ψυχική υγεία, πέρα από την πιο προφανή σύνδεσή της» με αναπνευστικές ασθένειες, πρόσθεσε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αγνή Μαριακάκη: Να πώς το μυαλό θεραπεύει το σώμα (Βίντεο)
ifs-interview
Ανησυχείτε όταν βλέπετε τα παιδιά σας να παίζουν για πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πότε κινδυνεύουν πραγματικά;
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση