, ,

Ποιες δυσλειτουργικές πεποιθήσεις κρύβονται συνήθως πίσω από το άγχος υγείας

Τα άτομα με άγχος υγείας τείνουν να υπερεκτιμούν την πιθανότητα να προσβληθούν από μια σοβαρή ασθένεια.

Ποιες δυσλειτουργικές πεποιθήσεις κρύβονται συνήθως πίσω από το άγχος υγείας

Αν έχετε άγχος υγείας, πιθανότατα έχετε ανακριβείς βασικές πεποιθήσεις για την υγεία και την ασθένεια. Αυτές οι πεποιθήσεις μας οδηγούν στο να είμαστε υπερβολικά επιφυλακτικοί και φοβικοί σχετικά με την κατάσταση της υγείας μας. Κατά συνέπεια, έχουμε αποκτήσει υπερβολική επίγνωση όλων των σωματικών λειτουργιών, των αισθήσεων και των συμπτωμάτων. Και πιθανότατα παρερμηνεύουμε τις φυσιολογικές ή καλοήθεις σωματικές αισθήσεις και συμπτώματα ως ένδειξη σοβαρού προβλήματος υγείας.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι ενοχλητικές βασικές πεποιθήσεις που προκαλούν όλα αυτά τα προβλήματα; Σε αυτό το άρθρο, εξετάζονται εν συντομία μερικές από τις κοινές βασικές πεποιθήσεις που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με το άγχος για την υγεία.

Advertisment

Ποιες δυσλειτουργικές πεποιθήσεις κρύβονται συνήθως πίσω από το άγχος υγείας

Πυρηνική πεποίθηση: Οι σοβαρές ασθένειες βρίσκονται παντού

Τα άτομα με άγχος υγείας τείνουν να υπερεκτιμούν την πιθανότητα να προσβληθούν από μια σοβαρή ασθένεια. Πιστεύουν ανακριβώς ότι η ασθένεια παραμονεύει σε κάθε γωνιά. Για παράδειγμα, αν καθίσουν στο γρασίδι, θα τους τσιμπήσει τσιμπούρι και θα κολλήσουν τη νόσο του Lyme. Επιπλέον, εάν προσβληθούν ή αναπτύξουν μια συγκεκριμένη ασθένεια, οι άνθρωποι με άγχος υγείας υποθέτουν ότι η κατάστασή τους θα ήταν το χειρότερο σενάριο. Για παράδειγμα, θα ήταν οι λίγοι άτυχοι που θα πέθαιναν από επιπλοκές της νόσου του Lyme.

Πυρηνική πεποίθηση: Είμαι αδύναμος και ευάλωτος στην ασθένεια και την αρρώστια

Τα άτομα με άγχος υγείας τείνουν να πιστεύουν ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ασθένεια. Σχεδόν σαν να κρέμονται με το ζόρι από μια κλωστή και κάθε ασθένεια που θα βρεθεί στο δρόμο τους θα είναι αυτή που θα τους σκοτώσει. Στην πραγματικότητα, το σώμα τους είναι πιθανότατα πιο δυνατό και ικανό από ό,τι υποθέτουν.

Πυρηνική πεποίθηση: Οι γιατροί και οι ιατρικές υπηρεσίες δεν είναι αξιόπιστοι

Οι άνθρωποι που έχουν άγχος υγείας συχνά υποθέτουν ότι οι γιατροί, οι εξετάσεις και οι ιατρικές πηγές είναι ανεπαρκείς και ανίκανες να αντιμετωπίσουν επαρκώς ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Στην πραγματικότητα, με τη σύγχρονη ιατρική, οι περισσότερες ασθένειες και παθήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό θεραπεύσιμες. Οι καταστάσεις στις οποίες μια ασθένεια είναι μη θεραπεύσιμη ή ανίατη είναι σπάνιες.

Advertisment

Πυρηνική πεποίθηση: Πρέπει να είμαι 100% σίγουρος για την κατάσταση της υγείας μου ανά πάσα στιγμή

Τα άτομα με άγχος υγείας τείνουν να πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο (ή ακόμη και δυνατό) να είναι απολύτως σίγουροι για την κατάσταση της υγείας τους ανά πάσα στιγμή. Όταν αναπόφευκτα δεν μπορούν να είναι σίγουροι, καταρρέουν και συμπεραίνουν ότι η έλλειψη βεβαιότητας πρέπει να σημαίνει ότι έχουν μια σοβαρή ασθένεια ή/και ότι πρόκειται να πεθάνουν.

Αναζητούν διαρκώς τη βεβαιότητα (μέσω εξετάσεων, ιατρικών συμβουλών) και είναι διαρκώς δυσαρεστημένοι επειδή είναι αδύνατο να γνωρίζουν την κατάσταση της υγείας τους 100%. Όμως κανείς μας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα στη ζωή, και η υγεία δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Και δεν χρειάζεται να είμαστε σίγουροι για να είμαστε υγιείς.

Πυρηνική πεποίθηση: Δεν θα μπορέσω να αντιμετωπίσω τον θάνατο

Οι άνθρωποι με άγχος υγείας συχνά κάνουν υποθέσεις σχετικά με το πόσο τρομερός είναι ο θάνατος. Αυτό εκδηλώνεται σε ένα ευρύ φάσμα ζωντανών σεναρίων, όπως φόβοι για τη διαδικασία του θανάτου, φόβοι για το αν θα αφήσουν πίσω τους αγαπημένα πρόσωπα και φόβοι για το τι θα τους συμβεί μετά το θάνατό τους. Παρόλο που κανείς μας δεν ανυπομονεί να πεθάνει, ο θάνατος πιθανότατα δεν θα είναι τόσο φρικτός όσο έχουν φανταστεί: είναι πιο πιθανό ότι οι αγαπημένοι τους θα είναι καλά, ο πόνος και η δυσφορία τους θα αντιμετωπιστούν και πιθανότατα δεν θα βασανιστούν στο βαθμό που το σκέφτοναι Οι ανακριβείς υποθέσεις τους δημιουργούν πολύ άσκοπο άγχος γύρω από την ιδέα του θανάτου.

Πυρηνική πεποίθηση: Αν το σώμα μου είναι υγιές, θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από όλες τις αισθήσεις/συμπτώματα ανά πάσα στιγμή

Τα άτομα με άγχος υγείας τείνουν να υποθέτουν ότι το σώμα τους θα πρέπει να είναι ήσυχο και απαλλαγμένο από οποιεσδήποτε σωματικές αισθήσεις ή συμπτώματα, αν είναι υγιές. Έτσι, κάθε ήχος που κάνει το σώμα ερμηνεύεται ως απειλή. Ωστόσο, τα σώματα είναι από τη φύση τους θορυβώδη και τις περισσότερες φορές, οι σωματικές αισθήσεις ή τα συμπτώματα είναι απλώς το σώμα που διατηρεί την ομοιόσταση ή κάτι καλοήθες ή/και όχι σοβαρό.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε αυτές τις πεποιθήσεις

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να είναι χρήσιμη για να βοηθήσει τα άτομα που φοβούνται την υγεία να αναδιαμορφώσουν τις πεποιθήσεις τους σχετικά με την υγεία και την ασθένεια. Περιλαμβάνει την αμφισβήτηση των υποθέσεών τους σχετικά με τους λόγους για τους οποίους πιστεύουν ότι οι σοβαρές ασθένειες είναι διαδεδομένες, ότι είναι αδύναμοι και ότι ο τομέας της ιατρικής δεν είναι αξιόπιστος. Περιλαμβάνει επίσης την εξεύρεση αποδείξεων για την υποστήριξη νέων και πιο ακριβών πεποιθήσεων σχετικά με την υγεία, την ασθένεια και την ιατρική.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/managing-health-anxiety/202111/dysfunctional-beliefs-may-be-the-reason-you-have-health-anxiety

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μελέτη συνδέει την κατάθλιψη με τη θερμοκρασία του σώματος
bruce lipton_hero
Για «τι» θα μιλήσουμε στην ψυχοθεραπεία;
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση