4 καθημερινές συνήθειες που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής

Δεν είναι όλοι οι τύποι φλεγμονών επικίνδυνοι για την υγεία, μιας και μπορεί να προκληθεί για να βοηθήσει το σώμα

4 καθημερινές συνήθειες που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής

Οι φλεγμονές εντοπίζονται δύσκολα στο σώμα, αλλά η «υπόγεια» λειτουργία τους δημιουργεί μια σειρά από σοβαρές ενοχλήσεις. Η γιατρός, δρ Jaclyn Tolentino, αναφέρει, «η φλεγμονή μπορεί να πάρει τη μορφή πεπτικών προβλημάτων όπως φούσκωμα ή πόνοι στο στομάχι αλλά και πόνου στις αρθρώσεις και τους μυς. Το χρόνιο στρες, το οποίο μπορεί να προέλθει από σωματική ή ψυχική καταπόνηση, είναι ο κύριος ένοχος της φλεγμονής» και συνεχίζει, «Δεν είναι όλοι οι τύποι φλεγμονών επικίνδυνοι για την υγεία, μιας και μπορεί να προκληθεί για να βοηθήσει το σώμα σας να επουλώσει ένα κόψιμο στο χέρι σας αλλά θα πρέπει να υποχωρήσει, μόλις η απειλή εξαφανιστεί. Τα προβλήματα ξεκινούν ότι η φλεγμονή δεν υποχωρεί, παραμένοντας αυξημένη για χρόνια».

Είναι επιβεβλημένο να καταναλώνετε τροφές γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους και να μένετε μακριά, από αυτές που επιβαρύνουν και βοηθούν στην ανάπτυξη φλεγμονών.

Advertisment

Ποιες είναι αυτές οι συνήθειες που τις θεωρούμε υγιεινές, αλλά τελικά αυξάνουν τα επίπεδα.

1. Αναπληρώστε τις χαμένες ώρες ύπνου

Ο καλός ύπνος μιας μέρας της εβδομάδας δεν καλύπτει τις χαμένες ώρες όλων των προηγούμενων ημερών, η δρ Jaclyn Tolentino αναφέρει, «Η απώλεια ύπνου είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που ευθύνονται για τη φλεγμονή χαμηλού βαθμού», και συνεχίζει, «Ο ύπνος είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για το σώμα, καθώς αποκαθιστά κάθε διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των νευροδιαβιβαστών, της παραγωγής ορμονών, της υγείας του πεπτικού συστήματος και της ανοσίας»

Με βάση όσων αναφέρει το αμερικανικό Ίδρυμα Ύπνου, στόχος είναι να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου που σας επιτρέπει να λαμβάνετε τον ύπνο που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει, συνιστάται επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ.

2.Γυμνάζεστε ακατάπαυστα

Η δρ Jaclyn Tolentino, εξηγεί πως: «η άσκηση προκαλεί στρες στο σώμα αλλά πρόκειται για ωφέλιμη πίεση, αρκεί να παρέχετε στο σώμα σας τα «καύσιμα» που χρειάζεται και να δίνετε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για ξεκούραση και αποκατάσταση».

Advertisment

Οι συνεχείς προπονήσεις σε συνδυασμό με την φτωχή σε θρεπτική αξία διατροφή, επιβαρύνουν συχνά τις φλεγμονές.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain, Behaviorand Immunity, 20 λεπτά μετρίου βαθμού ασκήσεων μπορούν να συμβάλλουν στην φλεγμονική ελάττωση.

3. Να αποφεύγετε τα γλυκά

Μπορείτε για παράδειγμα, να καταναλώνετε μαύρη σοκολάτα με 70% περιεκτικότητα σε κακάο η οποία έχει την ιδιότητα μείωσης σε σημαντικό βαθμό του άγχους με παράλληλη ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η μαύρη σοκολάτα διαθέτει αντιοξειδωτικές φλαβανόλες.

4.Προτιμάτε να κάνετε γυμναστική και χάσετε χρόνο από τον ύπνο σας

Το πολύ πρωινό ξύπνημα για γυμναστική αποτελεί επίσης επιβαρυντικό παράγοντα. Η δρ Jaclyn Tolentino αναφέρει: «Ωστόσο, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που έχει ο ποιοτικός ύπνος, το να κοιμηθείτε για τουλάχιστον επτά έως εννέα ώρες είναι πιο σημαντικό από το να ξυπνήσετε νωρίς για να κάνετε γυμναστική».
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κινείστε, μπορεί να γίνει αλλάζοντας συνήθειες μέσα στην ημέρα.

Σημαντική βελτίωση θα μπορούσατε να δείτε με μία μικρή βόλτα το κατοικίδιο σας, μπορείτε ακόμα να κάνετε είκοσι επαναλήψεις (καθίσματα) αεροβικής γυμναστικής, βοηθά σημαντικά στην απογευματινή κόπωση ή το πρωί να κάνετε δέκα push-ups. Σε περίπτωση ιδιαίτερα πρωινής αφύπνισης κατά την οποία θέλετε να γυμναστείτε, μπορείτε να πέσετε πιο νωρίς για ύπνο το βράδυ, ώστε να συμπληρώσετε τις απαραίτητες για τον οργανισμό ώρες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση