, , , , ,

Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ: Ποιες τροφές ευνοούν την φλεγμονή και ποιες την καταπολεμούν

Αν και η λειτουργία κάποιων ήπιων φλεγμονών είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση μικροβίων και άλλων ουσιών που εισβάλλουν στον οργανισμό μας, ορισμένες φορές γίνονται

Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ: Ποιες τροφές ευνοούν την φλεγμονή και ποιες την καταπολεμούν

Αν και η λειτουργία κάποιων ήπιων φλεγμονών είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση μικροβίων και άλλων ουσιών που εισβάλλουν στον οργανισμό μας, ορισμένες φορές γίνονται επίμονες και εμφανίζονται έχοντας τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν η φλεγμονή λέμε ότι είναι χρόνια και αποτελεί απειλή για το σώμα μας.

Τι εννοούμε όμως μιλώντας για απειλή; Η χρόνια φλεγμονή προκαλεί και ευνοεί ακόμα και σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, άνοια, κατάθλιψη, αρθρίτιδα, διαβήτη και καρκίνο. Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή και τις θεραπείες που μπορεί να μας προσφέρει ο γιατρός, οι άνθρωποι δεν έχουμε άλλο φυσικό μέσο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φλεγμονών πέρα από τον τρόπο ζωής, την άσκηση και τη διατροφή.

Advertisment

Σύμφωνα με τον Dr. Frank Hu, καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ: «Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι συστατικά που υπάρχουν στα τρόφιμα και στα ροφήματα μπορεί άλλοτε να ευνοούν τη φλεγμονή και άλλοτε να την καταστέλλουν». Ο ίδιος μας δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές ως προς το διατροφολόγιό μας. Αναφέρει ποιες είναι εκείνες οι τροφές που ευνοούν τις φλεγμονές και είναι καλύτερο να μειώσουμε, ακόμα και να διακόψουμε την κατανάλωσή τους:

– Μαγειρικό λίπος

– κόκκινο κρέας και ειδικά επεξεργασμένο

Advertisment

– αναψυκτικά με ζάχαρη

– τηγανητές τροφές, όπως πατάτες

– επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως λευκό ψωμί και γλυκά όπως κέικ

Σύμφωνα με τον Dr. Hu, όλες αυτές οι τροφές συνεισφέρουν στην ανάπτυξη κακών φλεγμονών μέσω της συσχέτισής τους με ασθένειες, αλλά και με το αυξημένο σωματικό βάρος. Αλλά κάποιες από αυτές δρουν άμεσα ενεργοποιώντας μηχανισμούς ανάπτυξης φλεγμονών. Ποιες τροφές όμως καταπολεμούν τις φλεγμονές; Στη λίστα του ειδικού βρίσκουμε:

– Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

– τις ντομάτες

– τα φυλλώδη σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι

– τους ξηρούς καρπούς

– τα φρούτα,

– τα λιπαρά ψάρια, όπως τον σολομό, τον τόνο και τις σαρδέλες και

– τον καφέ.

Πολλά από τα παραπάνω είδη τροφών συμπεριλαμβάνονται και στη γνωστή μεσογειακή διατροφή, η οποία συστήνεται σχεδόν από όλους τους ειδικούς για την διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας, αλλά και ειδικά και την πρόληψη κατά των φλεγμονών.

Πηγή:

Με πληροφορίες από iatropedia.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση