, ,

10 σημαντικά στοιχεία που δεν γνωρίζαμε για τις διατροφικές διαταραχές

Οι συμπεριφορές της διατροφικής διαταραχής χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μείωση δυσάρεστων συναισθημάτων.

10 σημαντικά στοιχεία που δεν γνωρίζαμε για τις διατροφικές διαταραχές

Υπάρχουν πολλά στερεότυπα και μύθοι σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές. Εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένα ορισμένα σημαντικά στοιχεία για αυτές που πιθανώς δεν γνωρίζατε. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση, την ανίχνευση και τη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών, καθώς και για την κατάρριψη πολλών από τα στερεότυπα που έχει η κοινωνία μας για αυτές τις ασθένειες.

10 σημαντικά στοιχεία που δεν γνωρίζαμε για τις διατροφικές διαταραχές

1. Οκτώ στα δέκα άτομα με διατροφική διαταραχή δεν αναζητούν θεραπεία. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν αναζητούν θεραπεία, όπως το στίγμα που συνδέεται με τις διατροφικές διαταραχές, η έλλειψη πρόσβασης σε θεραπεία, η μη συνειδητοποίηση ότι έχουν διατροφική διαταραχή και η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης.

Advertisment

2. Τα περισσότερα άτομα με διατροφική διαταραχή έχουν διάγνωση άλλης καθορισμένης διαταραχής σίτισης και διατροφής (OSFED). Το OSFED σημαίνει κάθε είδος διατροφικής διαταραχής που δεν εμπίπτει σε μία από τις «κύριες» κατηγορίες διατροφικών διαταραχών. Αν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνήθως παρουσιάζουν τις νευρική ανορεξία και νευρική βουλιμία, είναι πολύ πιο συνηθισμένο να υπάρξει τελικά μια διάγνωση που δεν εμπίπτει σε μία από αυτές τις κατηγορίες. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες διατροφικές διαταραχές δεν φαίνονται όπως τις φανταζόμαστε, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει ακόμη και τον εντοπισμό ενός προβλήματος. Για παράδειγμα, ο περιορισμός (ένα βασικό χαρακτηριστικό των περισσότερων διατροφικών διαταραχών) μπορεί συχνά να θεωρούμε ότι είναι το να περνά κανείς μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να τρώει, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι περιορισμού, όπως το να τρώει κανείς μόνο ορισμένα τρόφιμα, να τρώει τακτικά μόνο πολύ μικρά γεύματα ή να αρνείται να φάει πριν ή μετά από συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

3. Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν πρόβλημα ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό το εκτιμώμενο κόστος είναι ανά έτος και μόνο στις ΗΠΑ. Το κόστος αυτό είναι μόνο το οικονομικό κόστος, δηλαδή προέρχεται από πράγματα όπως η απώλεια παραγωγικότητας και το κόστος από τη θεραπεία. Επιπλέον, υπάρχει ένα κόστος 327 δισεκατομμυρίων από την απώλεια ψυχικής ευημερίας ετησίως.

4. Η ακραία επιλεκτική διατροφή αποτελεί διατροφική διαταραχή. Η αποφευκτική διαταραχή περιοριστικής πρόσληψης τροφής αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως επίσημη ασθένεια. Είναι πολύ τυπικό για τα παιδιά να είναι επιλεκτικά στην κατανάλωση τροφής, αλλά αν παραμένουν εξαιρετικά επιλεκτικά και αυτό αρχίζει να βλάπτει την υγεία και την ευημερία τους, μπορεί να αντιμετωπίζουν ακριβώς αυτή την ασθένεια.

Advertisment

5. Όλο και μικρότερα παιδιά αναπτύσσουν διατροφικές διαταραχές. Οι ερευνητές πίστευαν ότι η τυπική ηλικία εμφάνισης των διατροφικών διαταραχών ήταν τα 13 έως 19. Ωστόσο, αρχίζουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερα παιδιά να αναπτύσσουν διατροφικές διαταραχές από τα 9 και 10 έτη.

6. Η άτυπη νευρική ανορεξία είναι μία από τις πιο συχνές διατροφικές διαταραχές. Η άτυπη νευρική ανορεξία είναι πανομοιότυπη με τη νευρική ανορεξία, εκτός από το αρχικό βάρος του ατόμου. Τα άτομα με άτυπη νευρική ανορεξία φοβούνται πολύ την αύξηση του σωματικού βάρους και περιορίζουν την πρόσληψη τροφής συχνά σε σημείο που να χάνουν μεγάλες ποσότητες βάρους- ωστόσο- μπορεί να μην πέσουν κάτω από ένα δείκτη μάζας σώματος 18,5. Η έρευνα δείχνει ότι τα ψυχολογικά και ιατρικά χαρακτηριστικά δεν διαφέρουν μεταξύ αυτών των δύο ασθενειών.

7. Κάποιος πεθαίνει από διατροφική διαταραχή κάθε 52 λεπτά. Ναι, καλά διαβάσατε. Οι διατροφικές διαταραχές είναι μία από τις πιο θανατηφόρες ψυχιατρικές ασθένειες.

8. Οι συμπεριφορές των διατροφικών διαταραχών χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μείωση δυσάρεστων συναισθημάτων. Οι διατροφικές διαταραχές δεν αφορούν μόνο το φαγητό, το βάρος και το σχήμα. Αφορούν πολύ περισσότερο τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Αυτή η λειτουργία είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές ψυχολογικές θεραπείες επικεντρώνονται στο να βοηθήσουν τα άτομα αυτά να μάθουν πώς να ρυθμίζουν και να βιώνουν άβολα συναισθήματα.

9. Τα περισσότερα άτομα με διατροφική διαταραχή έχουν τουλάχιστον και μία άλλη ψυχιατρική ασθένεια. Η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 95% των ατόμων με διατροφική διαταραχή παρουσιάζει επίσης άγχος, κατάθλιψη ή άλλη ψυχιατρική ασθένεια. Αυτή η συννοσηρότητα σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τόσο τη διατροφική διαταραχή όσο και τις πρόσθετες ασθένειες.

10. Οι περιοριστικές δίαιτες είναι από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διατροφικής διαταραχής Και οι δίαιτες δεν αποδίδουν. Μην αφήνετε τις διαφημίσεις για διαλειμματική νηστεία ή άλλες δίαιτες της μόδας να σας ξεγελάσουν. Η απώλεια βάρους δεν είναι το κλειδί για την ευτυχία. Χρειάζεται να ξεφύγουμε από αυτή την κουλτούρα των διαίτων και να δημιουργήσουμε μια εξισορροπημένη διατροφή.

Πηγή: psychologytoday.com/intl/blog/curing-eating-disorders/202202/10-facts-you-probably-dont-know-about-eating-disorders

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση