ChatGPT: Γιατί κάνει τους ανθρώπους τόσο νευρικούς;

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ για να μείνει. Αντί να το φοβόμαστε, πρέπει να μάθουμε πώς να το χρησιμοποιούμε.

Το ChatGPT είναι το νέο chatbot τεχνητής νοημοσύνης (AI) που αναπτύχθηκε από την OpenAI που μπορεί να γράφει κείμενα, να λύνει σύνθετα προβλήματα, να συνθέτει στίχους τραγουδιών, να κάνει εργασίες για το σπίτι και πολλά άλλα. Ξεκίνησε έναν νέο προβληματισμό καθώς πολλοί δάσκαλοι, γονείς, ακόμη και μερικοί έφηβοι είναι πεπεισμένοι ότι οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο προς εξαπάτηση. Αντιδρώντας στο νέο λογισμικό, ορισμένες σχολικές περιφέρειες έχουν κινηθεί για να απαγορεύσουν το ChatGPT.

Ο ενθουσιασμός για την εφαρμογή, ωστόσο, αντισταθμίζει κατά πολύ τις αντιδράσεις. Το ChatGPT απέκτησε 57 εκατομμύρια χρήστες τον πρώτο μήνα και τώρα έχει πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε τεχνητή νοημοσύνη. Η Microsoft υποστήριξε το ChatGPT με μια επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πυροδότησε τον ανταγωνισμό της Google.

Advertisment

Γιατί τόση φασαρία όμως; Η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει εδώ και λίγο καιρό, παρέχοντας τις συστάσεις σας στο Netflix, διορθώνοντας τη γραμματική σας και υπολογίζοντας εκ νέου την οδηγική διαδρομή  με βάση τις τρέχουσες συνθήκες κυκλοφορίας. Αν και αυτά έχουν εγείρει κάποιες ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων, το ChatGPT αντιπροσωπεύει ένα νέο επίπεδο πρόσβασης με αυτές τις δυνατότητες σε δημόσια domain. Είναι σίγουρα μια νεα ανατρεπτική τεχνολογία .

Τι είναι το ChatGPT;

Μπορείτε να ρωτήσετε μόνοι σας το ChatCPT. Θα σας δώσει μια εξήγηση πολύ χαρούμενα. Ωστόσο, να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με το μήκος της ερώτησης σας. Τείνει να συνεχίζεται.

Είμαι το ChatGPT, ένα chatbot που έχει σχεδιαστεί για να απαντά στις ερωτήσεις σας! Χρησιμοποιώ την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση για να δημιουργήσω απαντήσεις που ακούγονται σαν να προέρχονται από άνθρωπο. Το AI είναι η ευρύτερη έννοια της κατασκευής έξυπνων μηχανών, ενώ η μηχανική μάθηση είναι μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου. Απλώς πληκτρολογήστε τι θέλετε να μάθετε ή να μιλήσετε και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω. Είτε πρόκειται για εργασία, ειδήσεις ή απλώς μια φιλική συνομιλία, είμαι εδώ για εσάς!

Advertisment

Στιγμιότυπα GPT συνομιλίας

Στο μηνιαίο διαδικτυακό σεμινάριο Cyberwise Chats, η Diana Graber συζητήθηκαν μερικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών πλεονεκτημάτων και προκλήσεων με το ChatGPT. Εδώ είναι τα κυριότερα σημεία:

  • Το ChatGPT απαντά στις προτροπές που εισάγει ο χρήστης, όπως “Τι είναι ένας σύντομος, απλός ορισμός του ChatGPT;” Όσο καλύτερη και πιο συγκεκριμένη είναι η προτροπή, τόσο υψηλότερη είναι η ποιότητα της απόκρισης.
  • Το ChatGPT λαμβάνει τις πληροφορίες του από όλο το Διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον ιστότοπο OpenAI, προς το παρόν δεν έχει τίποτα νεότερο από το 2021 και η αναζήτηση περιορίζεται για την αποφυγή λέξεων-κλειδιών που σχετίζονται με πορνογραφία , ρητορική μίσους κ.λπ.
  • Επί του παρόντος υπάρχει δωρεάν πρόσβαση, αλλά οι χρήστες πρέπει να είναι 18 ετών για να εγγραφούν.
  • Προσέξτε πώς το χρησιμοποιείτε. Δεν έχει τη δυνατότητα να κρίνει την ακρίβεια των πληροφοριών που παρέχει, επομένως μπορεί να κάνει τα πράγματα στραβά. Το ChatGPT δεν έχει την ικανότητα να κάνει κρίσεις αξίας, να κατανοεί τα ανθρώπινα συναισθήματα ή να ξέρει πώς να κρίνει το πλαίσιο των ερωτήσεων που κάνετε.
  • Είναι πολύ καλός στο να οργανώνει και να γράφει ξεκάθαρες προτάσεις.
  • Πολλά chatbot χρησιμοποιούνται για να διαδώσουν σκόπιμα παραπληροφόρηση, να εκφοβίσουν και γενικά να δημιουργήσουν προβλήματα. Το ChatGPT είναι μόνο το πρώτο με ευρεία πρόσβαση στο κοινό.
  • Μερικά πιθανά θετικά της χρήσης του ChatGPT περιλαμβάνουν καταιγισμό ιδεών, γρήγορη έρευνα, μεταφράσεις γλώσσας, υποστήριξη για ειδικές ανάγκες και ψυχαγωγία.
  • Μερικά πιθανά αρνητικά της χρήσης ChatGPT είναι η έλλειψη κριτικής σκέψης, η λογοκλοπή, ο εκφοβισμός , η παραπληροφόρηση και η εξάρτηση από την τεχνολογία.

Ηθικοί προβληματισμοί

Οι άνθρωποι δεν έχουν εμπιστοσύνη όταν πρόκειται για νέα τεχνολογία. Πολλές ανησυχίες σχετικά με το ChatGPT απηχούν τους κανόνες ηθικής που συναντούμε και στην φιλοσοφία, όπως εκείνες του Σωκράτη που διέκρινε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα με τη γραφή και την λογοκλοπή έως τους πολιτικούς που εναντιώνονται στα βιντεοπαιχνίδια που προάγουν την βία(π.χ. Ferguson, 2008).

Πριν ξεκινήσετε την «απαγόρευση του ChatGPT», θυμηθείτε ότι η τεχνολογία θα συνεχίσει να αποτελεί μεγάλο μέρος της ζωής μας, ειδικά των παιδιών μας. Δεν χρειάζεται να ξαναβάλουμε αυτό το δίλημμα, επομένως είναι καλή ιδέα να μάθετε πώς να προετοιμάσετε τα παιδιά να πλοηγηθούν σε έναν κόσμο με τεχνητή νοημοσύνη.

Κίνδυνος λογοκλοπής

Ιστορίες σχετικά με λογοκλοπή με το ChatGPT προκαλούν το ενδιαφέρον σας. Χωρίς να υπολογίζουμε όλους εκείνους τους ιστότοπους όπου μπορείτε να αγοράσετε δοκίμια και εργασίες , οι λειτουργίες αντιγραφής και επικόλλησης οποιουδήποτε λογισμικού επεξεργασίας κειμένου είναι διευκολύνουν την σχολική εξαπάτηση από μέρος των μαθητών. Πρέπει να τα απαγορεύσουμε; Η δυνατότητα γονικού ελέγχου για AI είναι προ των πυλών.

Όλες οι υπηρεσίες ανίχνευσης λογοκλοπής προσθέτουν ανίχνευση τεχνητής νοημοσύνης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εξαπάτηση είναι ευρέως διαδεδομένη, αλλά είναι προϊόν κοινωνικο-συναισθηματικών παραγόντων περισσότερο από τη διαθεσιμότητα εργαλείων ( Krienery et al., 2022). Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη λογοκλοπή είναι να δημιουργήσετε εργασίες όπου είναι πολύ δύσκολο να γίνει εξαπάτηση. Ναι, ορισμένα εργαλεία διευκολύνουν την εξαπάτηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα πετάξουμε έξω. Άλλωστε πριν το Διαδίκτυο, η άντληση πληροφοριών ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την τοπική σας βιβλιοθήκη και αυτή αν υπήρχε.

Γιατί είμαστε καχύποπτοι απέναντι στα παιδιά; Αυτό είναι μια αντανάκλαση ηθικών αξιών και κοινωνικών πιέσεων, όχι εργαλείων. Μια σωστή ερώτηση είναι, “Τι μας προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη όπως το ChatGPT που δεν είχαμε πριν;” Αν ξεκινήσουμε με το δεδομένο ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ για να μείνει, τι σημαίνει αυτό για την εκπαίδευση;

Προετοιμασία των παιδιών για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Η προετοιμασία των παιδιών για την τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει να τους διδάξουμε τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να εργαστούν με αυτές τις τεχνολογίες. Τα κυριότερα σημεία της προετοιμασίας είναι η κριτική σκέψη και η ηθική στην λήψη των αποφάσεων. Αυτό περιλαμβάνει εκμάθηση πώς να αμφισβητούν και να ελέγχουν πηγές πληροφοριών για να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να κατανοούν βασικές ηθικές αξίες όπως την πνευματική ιδιοκτησία (πνευματικά δικαιώματα, απόρρητο και λογοκλοπή), ιθαγένεια (εκφοβισμός, ρητορική μίσους) και πολλά άλλα.
Σημαίνει επίσης να μάθουν πώς να διερευνούν, να συνεργάζονται και να είναι δημιουργικά σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό περιβάλλον.
Κάποιες φορές, απαιτείται ο πειραματισμός με την νέα τεχνολογία. Κάποιες άλλες απαιτείται το μολύβι και χαρτί. Αλλά ένα είναι βέβαιο ότι, όσο περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να απαγορεύσουν το ChatGPT, τόσο περισσότερα παιδιά θα θέλουν να το δοκιμάσουν.

Πώς μπορούν οι δάσκαλοι να χρησιμοποιήσουν το ChatGPT

Οι δάσκαλοι και καθηγητές μπορούν να ενσωματώσουν το ChatGPT σε εργασίες τους, ώστε να τους γίνει πιο οικείο και να ανακαλύψουν τις δυνατότητες και τους περιορισμούς.
Να το χρησιμοποιήσουν για μέρος μιας εργασίας ή να αξιολογήσουν την ποιότητα του αποτελέσματος ή τα πράγματα που κάνει η τεχνητή νοημοσύνη. Μπορούν επίσης να ερευνήσουν πηγές για να υποστηρίξουν θέσεις τους κάτι που έχει την δυνατότητα να κάνει ChatGPT.
Είναι κατάλληλο για τους δασκάλους των οποίων οι ώρες μετά το σχολείο είναι γεμάτες με αναφορές και εργασίες ρουτίνας, το Chat GPT είναι ένα καλό εργαλείο για πράγματα όπως η ενημέρωση του αναλυτικού τους προγράμματος, η περίληψη άρθρων σε απλή γλώσσα, η δημιουργία ερωτήσεων κουίζ και η αντιμετώπιση της δυσκολίας της “λευκής σελίδας” στην γραφή.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς σχετικά με το ChatGPT

Να ξεκινήσουν έναν διάλογο με τα παιδιά τους. Μην τους κάνουν διαλέξεις κατά και μην υποθέτουν ότι τα παιδιά τους θα το χρησιμοποιήσουν για να απατήσουν.

Μην απορρίπτεται ένα εργαλείο όπως το ChatGPT μέχρι να το εξερευνήσετε μόνοι σας. Σκεφτείτε πώς θα το χρησιμοποιούσατε και αν θα μπορούσε να επιταχύνει τα email και τις αναφορές ώστε να σας εξοικονομήσει χρόνο για εργασίες στο σπίτι.
Ζητήστε από τα παιδιά σας να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο το ChatGPT. Επεξεργαστείτε το ChatGPT μαζί με τα παιδιά σας. Όλες οι ερωτήσεις μπορούν να σας οδηγήσουν σε μια συζήτηση σχετικά με το πότε είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και ποιες χρήσεις θα ήταν ανήθικες ή ακατάλληλες.

Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί ήδη πολλές από τις αλληλεπιδράσεις μας με την τεχνολογία. Όσο περισσότερο γνωρίζουμε πώς λειτουργεί, τόσο το καλύτερο, αλλά ποτέ δεν θα αντικαταστήσει την ανθρώπινη γνώση και φυσικά δεν θα φύγει. Ο μόνος τρόπος για να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες είναι να μάθετε πώς να τις χρησιμοποιείτε καλά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
Μαντώ Μαυρογένους: Η φλογερή επαναστάτρια και φεμινίστρια του 1821
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
95χρονος Έλληνας σπρίντερ πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στα 60μ. στο Ευρωπαϊκό βετεράνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση