,

Η απουσία μερικές φορές κάνει την καρδιά να “μεγαλώνει” περισσότερο

Γιατί η απουσία μπορεί μερικές φορές να είναι καλό πράγμα στον έρωτα.

Η απουσία μερικές φορές κάνει την καρδιά να "μεγαλώνει" περισσότερο

Στο Συμπόσιο, ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας προσφέρει μια απεικόνιση της αγάπης στην οποία οι άνθρωποι χωρίζονται στα δύο και είναι για πάντα προορισμένοι να αναζητούν το αντίστοιχό τους. Αυτή η εικόνα του έρωτα, μια εικόνα ένωσης, δύο που γίνονται ένα, είναι κοινή. Όταν συναντάτε τον έρωτα της ζωής σας, δεν θα έπρεπε να λαχταράτε να περνάτε κάθε δευτερόλεπτο κάθε ημέρας κοιτάζοντας με λαχτάρα τα μάτια του, αξιοποιώντας στο έπακρο τον χρόνο που περάσατε μαζί στον πλανήτη; Όχι ακριβώς.

Η εξισορρόπηση των ανταγωνιστικών επιθυμιών και αναγκών είναι μια ουσιαστική ποιότητα μιας ικανοποιητικής, θρεπτικής, μακροχρόνιας σχέσης. Για να αποφύγετε τις παγίδες της συνεξάρτησης ή της απώλειας του εαυτού σας, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καλλιεργείτε χρόνο μόνοι σας για προσωπική ανάπτυξη, χόμπι και δραστηριότητες εκτός της ρομαντικής σχέσης. Παραδόξως, ο χρόνος που περνάει χωριστά φέρνει δύο ανθρώπους πιο κοντά.
Αλλά είναι αλήθεια ότι η απουσία κάνει την καρδιά να γίνεται πιο όμορφη; Πόσος χρόνος μοναξιάς είναι απαραίτητος για να ευδοκιμήσουν οι σχέσεις; Και ποια είναι τα σημάδια ότι ο χώρος είναι η ποιότητα που χρειάζεται ή από την οποία επωφελείται περισσότερο η σχέση σας;

Advertisment

Γιατί η απουσία μπορεί μερικές φορές να είναι καλό πράγμα στον έρωτα

Το να ζητάτε ή να δίνετε χώρο σε μια σχέση δεν χρειάζεται να είναι κόκκινο πανί, αλλά μια πρακτική είναι να γνωρίζετε τι εξυπηρετεί μια σχέση μακροπρόθεσμα. Είμαι κάποιος που χρειάζεται πολύ χρόνο μόνος του, πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο, και η ανάγκη μου για χώρο είναι κάτι που έπρεπε να επικοινωνήσω με τον σύντροφό μου. Αρχικά, αυτό προκάλεσε δυσκολίες. Αλλά όταν αυτός ο χώρος πλαισιώθηκε ως θετικός για τη σχέση, έγινε πιο ξεκάθαρο ότι ο χρόνος χώρια ήταν μια πράξη αγάπης.

Το να έχετε χρόνο μόνοι σας σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματα ή τα γεγονότα με τον δικό σας χρόνο, να εξερευνήσετε άλλες δραστηριότητες και χόμπι. Για μένα, μου επιτρέπει να επικεντρωθώ τόσο στη δημιουργικότητά μου όσο και στις πνευματικές μου πρακτικές. Είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ενέργεια των άλλων ανθρώπων, ακόμη και ενός αγαπημένου μου προσώπου, και ο χρόνος για τον εαυτό μου είναι ο τρόπος μου να ξαναβρίσκω την ισορροπία. Από αυτό το σημείο, έχω περισσότερα να δώσω στη σχέση.

Φαίνεται ότι δεν είμαι μόνη μου. Σε έρευνες τριών δεκαετιών σε παντρεμένα ζευγάρια, η Dr. Terri Orbuch, ψυχολόγος και καθηγήτρια έρευνας στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Michigan, ανακάλυψε ότι η ανάγκη για περισσότερο χρόνο μόνη της ήταν ένα ζήτημα για το 29% των ζευγαριών. Άλλες έρευνες το επιβεβαιώνουν αυτό. Μια μελέτη από το 2013 διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια σε σχέσεις εξ αποστάσεως είχαν λιγότερο συχνές, αλλά πιο ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις με τους συντρόφους τους, συμπεριλαμβανομένων βαθύτερων επιπέδων οικειότητας.

Advertisment

«Η απουσία κάνει την καρδιά να μεγαλώνει περισσότερο»

Επιστρέφοντας στη διάσημη φράση «Η απουσία κάνει την καρδιά να μεγαλώνει περισσότερο». Είναι αυτό αυστηρά αληθές; Ορισμένες έρευνες από το MIT Technology Review δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η φράση πιστεύεται ότι προέρχεται από τον Ρωμαίο ποιητή Σέξτο στις Ελεγείες (“Πάντα προς τους απόντες εραστές η παλίρροια της αγάπης ρέει πιο δυνατά”). Η μελέτη διερεύνησε ψυχρά, σκληρά δεδομένα που εξέτασαν τα αρχεία κλήσεων, τα οποία φαίνεται να υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι επενδύουν περισσότερο στις σχέσεις που έχουν απόσταση μεταξύ τους. Αυτό ισχύει τόσο για τις ρομαντικές όσο και για τις πλατωνικές σχέσεις.

Ένα άλλο ερώτημα είναι πώς ερμηνεύεται η φράση. Η απόσταση από ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να αυξάνει την επιθυμία, όπως σε μια σχέση εξ αποστάσεως, και να οδηγεί σε μεγαλύτερη επένδυση στη σχέση, αλλά πόση απόσταση είναι υγιής; Δεν μπορεί να υπάρχει μια ατελείωτη θετική συσχέτιση. Οι σχέσεις μπορεί να μεγαλώνουν με την απόσταση, αλλά να μεγαλώνουν μαζί με την εγγύτητα. Πώς λοιπόν διαμορφώνεται η ισορροπία;

Πόσος χώρος είναι υγιής για τις ρομαντικές σχέσεις;

Ίσως είναι ακριβές να πούμε: κάποια απουσία κάνει την καρδιά να μεγαλώνει περισσότερο και το να βρείτε πόση απουσία χρειάζεστε είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία της σχέσης σας. Δεν είναι τόσο εύστοχο όσο η ρωμαϊκή ποίηση, αλλά είναι πιο κοντά στην αλήθεια. Όταν πρόκειται να διακρίνετε πόσος χώρος είναι υγιής, δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, κυρίως από το πόσο χρόνο χρειάζεστε μόνοι σας, πόσο χρειάζεται ο σύντροφός σας και πόσος είναι υγιής για να ευδοκιμήσει η σχέση. Αν είστε σε σχέση εξ αποστάσεως, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και άλλους περιορισμούς.

Πόσο χώρο χρειάζεστε; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια δια βίου πρακτική αυτογνωσίας. Σε ορισμένες στιγμές, πιθανότατα θα χρειάζεστε περισσότερο χώρο από ό,τι άλλες. Στο πλαίσιο αυτής της διερεύνησης, αναλύστε τρία κριτήρια: ελάχιστο, επαρκές και ιδανικό. Το ελάχιστο είναι ο χρόνος που χρειάζεστε μόνοι σας για την ψυχική σας υγεία. Το επαρκές είναι το “αρκετά”, ενώ το ιδανικό είναι αν δεν είχατε άλλα πράγματα να σκεφτείτε.

Πόσο χώρο χρειάζεται ο σύντροφός μου; Αυτό απαιτεί από τον σύντροφό σας να ακολουθήσει ο ίδιος τα παραπάνω βήματα. Όσο περισσότερο μπορείτε να μετρήσετε τις προσωπικές σας προτιμήσεις, τόσο πιο πιθανό είναι να βρείτε μια μέση λύση.

Πόσος χώρος είναι υγιής για να ευδοκιμήσει η σχέση; Ας υποθέσουμε ότι εσείς χρειάζεστε τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα μακριά από τη σχέση, ενώ ο σύντροφός σας θα ήθελε μόνο μία ημέρα κάθε εβδομάδα. Σαφώς, αν ικανοποιούσατε μόνο τις ιδανικές σας ανάγκες, η σχέση θα γινόταν μονόπλευρη. Τελικά, θα υπέφερε από την έλλειψη συναισθηματικής ή ψυχολογικής εγγύτητας και ο σύντροφός σας θα μπορούσε να καταλήξει να αισθάνεται παραμελημένος.

Η εύρεση μιας υγιούς ισορροπίας, όταν έχετε κατανοήσει καλά πόσο χρόνο μόνος του χρειάζεται ο καθένας, απαιτεί να λάβετε υπόψη σας πολλούς παράγοντες. Από τη δική μου εμπειρία, κατάφερα να αυξήσω τον χρόνο που περνούσα με τον σύντροφό μου, καθώς γινόμουν καλύτερος στο να επικοινωνώ τις ανάγκες μου και να θέτω συμπονετικά όρια. Στην πραγματικότητα, είμαι λιγότερο προστατευτική όσον αφορά τον χρόνο που περνάω μόνη μου και εμπιστεύομαι ότι μπορούμε να βρούμε τη χρυσή τομή, όπως η συνεργασία ή το να είμαστε μαζί, ενώ παράλληλα παίρνουμε χρόνο μακριά, όπως ο διαλογισμός ή το να γράφουμε ημερολόγιο σε διαφορετικό δωμάτιο.

Σημάδια που δείχνουν ότι η απουσία κάνει την καρδιά σας να “μεγαλώνει” περισσότερο

Μόλις ξεκινήσετε αυτή την εξερεύνηση, τότε θα είστε σε θέση να δείτε τα σημάδια πότε η απουσία κάνει την καρδιά σας να μεγαλώνει περισσότερο και πότε τεντώνεται υπερβολικά η σχέση μέσω της μεγάλης απόστασης. Μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι ο χώρος που βιώνετε είναι επιδέξιος και ευεργετικός περιλαμβάνουν:

Εμπνευσμένα σχέδια: Στο διάστημα που βρίσκεστε μακριά από τη σχέση, αρχίζετε να βιώνετε εμπνευσμένες ιδέες για τη σχέση. Για παράδειγμα, αρχίζετε να φαντάζεστε μελλοντικά σχέδια ή να σκέφτεστε τρόπους για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο που περνάτε μαζί.

Αισθάνεστε ότι σας βλέπουν και σας καταλαβαίνουν: όταν κάνετε τα δικά σας πράγματα, δεν αισθάνεστε ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αισθάνεστε άσχημα, αλλά στην πραγματικότητα αισθάνεστε ότι σας επιτρέπει να σας βλέπουν γι’ αυτό που είστε, και αυτό το επίπεδο αποδοχής σας κάνει ακόμη πιο ευγνώμονες για τη σχέση σας.

Χρειάζεστε λιγότερο χρόνο από ό,τι νομίζατε: Μιλώντας από την εμπειρία μου, το μεγάλο σημάδι είναι ότι, όταν παίρνετε χρόνο μακριά, καταλήγετε να σας λείπει ο σύντροφός σας και να θέλετε να περνάτε χρόνο μαζί του! Η πρόκληση σε αυτό το στάδιο είναι να επικοινωνείτε με ήπιο τρόπο και να μην περιμένετε από τον σύντροφό σας να είναι άμεσα διαθέσιμος.

Επιστρέφετε με χαμόγελα στα πρόσωπά σας: όταν συναντιέστε, έχετε και οι δύο ένα επίπεδο ενθουσιασμού, όχι μόνο που είστε μαζί, αλλά και που μοιράζεστε τι κάνατε και οι δύο κατά τη διάρκεια του χρόνου που ήσασταν χώρια. Αυτό το συναίσθημα της επιστροφής ο ένας στον άλλον διατηρεί επίσης το ρομαντισμό ζωντανό και τη φωτιά του πάθους αναμμένη.

Θα κλείσουμε με μια προειδοποίηση

Ορισμένα στυλ προσκόλλησης μπορεί λανθασμένα να συνδέσουν τον χρόνο χώρια ως επιδέξιο, όταν αυτός εισέρχεται σε έδαφος αποφυγής. Μόνο εσείς μπορείτε πραγματικά να το γνωρίζετε αυτό με την αυτο-ειλικρίνεια και την αυτοπαρατήρηση. Οι σχέσεις όντως απαιτούν να εμφανιστείτε, να είστε υπεύθυνοι, να δουλέψετε τα δύσκολα. Όλα αυτά απαιτούν παρουσία. Είναι απολύτως φυσικό και υγιές να παίρνετε χρόνο χώρια, αλλά βεβαιωθείτε ότι η απουσία καλύπτει άλλα ζητήματα στη σχέση.

Δεν αποτελεί έκπληξη για έναν φιλόσοφο με τέτοιο βάθος και μεγαλοφυΐα, ο Πλάτωνας είχε κάτι κατά νου στο Συμπόσιο. Ίσως η αληθινή αγάπη να είναι η εμπειρία της ένωσης με κάποιον άλλο, το αίσθημα ότι έχουμε βρει ένα σπίτι, ότι θέλουμε να περνάμε όλο μας το χρόνο με αυτό το άτομο. Αλλά ίσως η μεγαλύτερη πράξη αγάπης είναι η πειθαρχία που επιτρέπει στον καθένα σας να ανθίσει, μόνος του, να φέρει τον πληρέστερο εαυτό του στη δυναμική, απολαμβάνοντας το καλύτερο και από τους δύο κόσμους, μαζί και μόνος, ο καθένας τροφοδοτώντας την ομορφιά του άλλου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εσείς «κρατάτε σκορ»; Η καθημερινή συμπεριφορά που υπονομεύει τις σχέσεις μας
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
"Διαζύγιο Ύπνου": Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας
Ψυχολόγος αποκαλύπτει 3 φράσεις που χρησιμοποιούν οι τοξικοί σύντροφοι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση