,

Σας λείπει η επιθυμία για ρομαντισμό; Ίσως είστε ένα α-ρομαντικό άτομο

Τι σημαίνει να είσαι ένα α-ρομαντικό άτομο; Χαρακτηριστικά και διαφορές από τα ασεξουαλικά άτομα.

Σας λείπει η επιθυμία για ρομαντισμό; Ίσως είστε ένα α-ρομαντικό άτομο

Μια εννοιολογική επανάσταση έχει κυριεύσει τις σχέσεις και τη σεξουαλικότητα πρόσφατα, καθώς εντοπίζονται και κατανοούνται διαφορετικές ανάγκες, επιθυμίες και τάσεις. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αφυπνίζονται στον αυθεντικό τρόπο που σχετίζονται και η γλώσσα και η ορολογία αρχίζουν να ακολουθούν. Πρόκειται για μια εννοιολογική επανάσταση, καθώς αυτές οι διαφορετικές συμπεριφορές αποτελούν μέρος του φυσικού ανθρώπινου φάσματος και έχουν παρακαμφθεί από την κυρίαρχη κοσμοθεωρία της δυτικής κοινωνίας.

Καθώς υποβαλλόμαστε σε μια διαδικασία δημιουργίας πιο επεκτατικών χαρτών, οι ετικέτες γίνονται τόσο επικυρωτικές όσο και καθησυχαστικές, όχι μόνο δείχνοντας ότι δεν είστε μόνοι, αλλά ότι η εμπειρία σας είναι φυσιολογική, υγιής και βιώνεται από άλλους. Χωρίς αυτό, είναι εύκολο να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τις κοινωνικές προσδοκίες και να ακυρώσετε την προσωπική σας εμπειρία.

Advertisment

Με αυτό κατά νου, ας εξερευνήσουμε έναν από τους λιγότερο γνωστούς ορισμούς σε αυτό το νέο σχεσιακό τοπίο, τον α-ρομαντισμό. Αν έχετε συχνά αμφισβητήσει τη συμβατική προσέγγιση του ρομαντισμού και αν οι φιλίες είναι πολύ πιο ελκυστικές από τις σεξουαλικές σχέσεις, αυτό μπορεί να σας περιγράφει.

Τι σημαίνει να είσαι ένα α-ρομαντικό άτομο;

Ένα α-ρομαντικό άτομο δεν βιώνει ρομαντική έλξη. Φυσικά, η εμπειρία αυτή είναι πολύ πιο διαφοροποιημένη και μοναδική από μια δήλωση, και ο όρος μπορεί να ισχύει για ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, που υπάρχουν κάπου στο α-ρομαντικό φάσμα. Ο ίδιος ο όρος εισήχθη πιθανότατα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, συνδεόμενος με μια έρευνα σχετικά με την ασεξουαλικότητα, καθώς οι δύο ταυτότητες σχετίζονται, αλλά δεν είναι το ίδιο.

Η διαφορά μεταξύ α-ρομαντικού και ασεξουαλικού

Ο α-ρομαντισμός διαφέρει από την ασεξουαλικότητα. Κάποιος που είναι α-ρομαντικός μπορεί να απολαμβάνει τις σεξουαλικές σχέσεις. Κάποιος που είναι ασεξουαλικός μπορεί να βιώνει ρομαντική έλξη. Κάποιος που είναι α-ρομαντικός θα μπορούσε να είναι και ασεξουαλικός, ακριβώς με τον τρόπο που θα μπορούσε να είναι στρέιτ, αμφιφυλόφιλος, πανσεξουαλικός ή οποιαδήποτε άλλη σεξουαλικότητα του φάσματος. Ο κόσμος της έλξης, της σεξουαλικότητας και των επιθυμιών είναι πολύπλοκος και εξαρτάται από το κάθε άτομο. Κατά συνέπεια, μόνο το ίδιο το άτομο μπορεί να προσδιορίσει πού βρίσκεται στον συγκεκριμένο χάρτη, και τα όρια μπορεί να μην είναι τόσο ξεκάθαρα καθορισμένα.

Advertisment

Χαρακτηριστικά του α-ρομαντικού ατόμου

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον α-ρομαντισμό μέσα σε αυτό το πεδίο πολυπλοκότητας, αξίζει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό που είναι γνωστό ως ταυτότητες του ασεξουαλικού φάσματος. Ο α-ρομαντισμός δεν είναι τόσο απλό όσο το να μην απολαμβάνεις τον ρομαντισμό, αλλά περιλαμβάνει ένα πολύ ευρύτερο και πιο ποικίλο σύνολο από συμπάθειες και αντιπάθειες. Στο πλαίσιο του φάσματος υπάρχουν πρόσθετες ταυτότητες:

Γκρίζος-ρομαντικός ή γκρίζος-σεξουαλικός: προσγειωμένοι στη μέση και των δύο, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να βιώνουν σεξουαλική επιθυμία ή ρομαντικές παρορμήσεις μόνο υπό ορισμένες συνθήκες.

Demisexual και demiromantic: άτομα που βιώνουν σεξουαλική επιθυμία ή ρομαντική επιθυμία μόνο όταν δημιουργηθεί ένας ισχυρός συναισθηματικός δεσμός.

Λιθρομαντικοί: κάποιος που ενδιαφέρεται ρομαντικά μόνο όταν δεν υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον. Εάν το ενδιαφέρον ανταποδίδεται, η έλξη εξασθενεί.

Αμοιβαίος ρομαντισμός: κάποιος που βιώνει ρομαντική επιθυμία μόνο όταν γνωρίζει αν την αισθάνεται το άλλο άτομο.

Πώς ο α-ρομαντισμός επηρεάζει τις σχέσεις

Εκτός από την εσωτερική επιβεβαίωση που προέρχεται από την κατανόηση των διαφορετικών ταυτοτήτων και στυλ αγάπης και σύνδεσης, η ευρύτερη συνειδητοποίηση μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία κατανόησης στους άλλους. Ο α-ρομαντισμός συνοδεύεται από προκλήσεις στις σχέσεις, για καλό λόγο. Όπως προαναφέρθηκε, τα πρότυπα και οι συμβάσεις του δυτικού πολιτισμού, δημιουργούν προσδοκίες γύρω από τις σχέσεις – συμπεριλαμβανομένης της μονογαμίας, του γάμου, των παιδιών και της εγκατάστασης με ένα άτομο.

Αν και οι καιροί αλλάζουν, οτιδήποτε αποκλίνει από αυτό διατρέχει τον κίνδυνο να παρεξηγηθεί. Αυτό ισχύει για όλες τις ταυτότητες, όσο και για τις αρωματικές. Μη νιώθοντας ρομαντική έλξη, μπορεί να είναι δύσκολο να αναπτυχθούν βαθιές σχέσεις ή να βρεθεί μια υγιής ισορροπία όσον αφορά τις σεξουαλικές σχέσεις, ειδικά αν οι σύντροφοι αμφισβητούν γιατί υπάρχει η έλλειψη ρομαντικής επιθυμίας.

Οι α-ρομαντικοί άνθρωποι εξακολουθούν να επιθυμούν την οικειότητα και τη σύνδεση. Η εύρεση άλλων που κατανοούν τη συγκεκριμένη μορφή οικειότητας τους είναι ζωτικής σημασίας, διαφορετικά, τα συναισθήματα μπορεί να μην είναι αμοιβαία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ένα παιδί λέει ψέματα
Ο έρωτας και οι σχέσεις που κρατάνε θέλουν δουλειά... θέλουν ανθρώπους που δεν τα παρατάνε
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση