,

Το αρωματικό που σκοτώνει τα μικρόβια και βοηθά στη λειτουργία του εντέρου (και υπάρχει σε κάθε σπίτι!)

Κι όμως, υπάρχει πάντα σε κάποιο ντουλάπι του σπιτιού σου.

Το αρωματικό που σκοτώνει τα μικρόβια και βοηθά στη λειτουργία του εντέρου (και υπάρχει σε κάθε σπίτι!)

Αν υπάρχει ένα αρωματικό που είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη Μεσόγειο το καλοκαίρι, αυτό δεν είναι άλλο από τη ρίγανη. Αποτελεί την ιδανική πινελιά στην απόλυτη σαλάτα (ναι, προφανώς τη χωριάτικη εννοούμε), το τέλειο συμπλήρωμα σε μία απλή ιταλική πίτσα, το πιο ταιριαστό άρωμα για ένα ελληνικό μποστάνι σε ένα νησί.

Γενικά, πάντα υπάρχει και πάντα θα υπάρχει σε ένα ντουλάπι κάθε ελληνικού σπιτιού. Μαζί με το αλάτι και το πιπέρι. Δεν μπορούμε χωρίς αυτήν, είναι τόσο απλό. Άλλωστε δίνει νοστιμιά σε ό,τι αγγίζει.

Advertisment

Επίσης, σε περίπτωση που δεν το έχεις δοκιμάσει: φύτεψε μερικές σε μικρά γλαστράκια στο μπαλκόνι και αμέσως θα δεις πως θα αλλάξει η διάθεσή σου όταν αράζεις εκεί τα απογεύματα του καλοκαιριού.

Όλα αυτά όμως έχουν να κάνουν με τη μυρωδιά και τη γεύση της. Υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζουμε;

Τα οφέλη της ρίγανης στην υγεία

Η ρίγανη η οποία όπως όλα δείχνουν καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά από τους Ασσύριους πριν περίπου 4500 χρόνια, ήταν πάντα ένα αγαπημένο αρωματικό για τις παραδοσιακές θεραπείες.

Advertisment

Ο απλός κόσμος τη χρησιμοποιούσε σχεδόν για κάθε πρόβλημα: σαν αποχρεμπτικό για τον βήχα, σαν τονωτικό όταν ένιωθε κρυωμένος, σε οποιαδήποτε εντερική διαταραχή. Απλές δοξασίες ή συλλογική γνώση;

Ως συνήθως η αλήθεια βρίσκεται κάπου μέση. Είναι δεδομένο ότι η ρίγανη περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και έτσι ένα αφέψημα φτιαγμένο από αυτήν είναι πολύ βοηθητικό απέναντι στα κρυώματα και τις ιώσεις.

Υπάρχουν όμως και πιο σημαντικά οφέλη από αυτό: αμερικανικές έρευνες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο της ρίγανης είναι ικανό να βελτιώσει την κατάσταση του εντέρου. Άρα, καλά έκαναν οι γιαγιάδες μας και θεωρούσαν τη ρίγανη μία καλή αντιδιαρροική λύση.

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω έρευνα κάνει λόγο για αντιφλεγμονώδη δράση στην εντερική κοιλότητα αν η ρίγανη αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής.

Μάλιστα, αν η προηγούμενη έρευνα εστιάζει στο έντερο, μία άλλη έρευνα που έχει δημοσιευτεί στην αμερικανική National Library of Medicine αναφέρεται γενικά στην αντιμικροβιακές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές δράσεις της ρίγανης.

Με πληροφορίες από www.oneman.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ΕΦΕΤ: Τρεις κανόνες για να απολαύσουμε με ασφάλεια το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση