,

«Δεν μπορώ να σταματήσω να τον/την σκέφτομαι»: Είστε ερωτευμένοι ή έχετε απλώς εμμονή;

Πώς μπορείτε να ξέρετε αν είστε ερωτευμένοι ή αν έχετε απλώς εμμονή;

«Δεν μπορώ να σταματήσω να τον/την σκέφτομαι»: Είστε ερωτευμένοι ή έχετε απλώς εμμονή;

“Δεν μπορώ να σταματήσω να τη σκέφτομαι”. “Θέλω να μάθω τα πάντα γι’ αυτήν.” “Ο χρόνος σταματάει όταν είμαι μαζί της.” “Δεν νομίζω ότι ξέρει πόσο νοιάζομαι γι’ αυτήν.”

Αν ακούσετε αυτές τις προτάσεις, θα σκεφτείτε την αγάπη ή την εμμονή; Μερικές φορές, ο διαχωρισμός των δύο μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο εγχείρημα. Το να έχουμε συναισθήματα για κάποιον που δεν γνωρίζουμε πολύ καλά μπορεί να αγγίζει τα όρια μιας παράλογης εμμονής που καλλιεργούμε για το άτομο αυτό και ανθυγιεινών προβολών που του αποδίδουμε.

Advertisment

Σε γενικές γραμμές, η εμμονή είναι μια αρκετά ανθυγιεινή κατάσταση του νου. Γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη όταν η εμμονή συγχέεται με ρομαντικά συναισθήματα που μοιάζουν κάπως με την αγάπη.

Όμως η εμμονή είναι μια κατάσταση του νου που προσπαθεί να μας πει κάτι σημαντικό για τον εαυτό μας ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Ο Irvin Yalom έγραψε κάποτε:

Advertisment

“Η ερωτική εμμονή χρησιμεύει συχνά ως αντιπερισπασμός, κρατώντας το βλέμμα του ατόμου από πιο οδυνηρές σκέψεις”.

Η εμμονή είναι ένας αντιπερισπασμός- ένας πολύ επικίνδυνος και καταναλωτικός αντιπερισπασμός. Μας κρατάει μακριά από μια αληθινή στενή σύνδεση με τον εαυτό μας.

Δηλαδή, αν αρχίσετε να έχετε εμμονή με κάποιον, αυτό το άτομο είναι το μικρότερο από τα προβλήματά σας. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα αυτό το άτομο να μην αισθάνεται καν ότι σας ενδιαφέρει.

Η εμμονή σας βάζει σε κατάσταση πολιορκίας. Στην πραγματικότητα, η λέξη “εμμονή” προέρχεται από το λατινικό ob-sidere, που σημαίνει ότι καταλαμβάνεστε και σχεδόν εισβάλλετε από κάτι που δεν σας ανήκει. Στην πραγματικότητα, το άτομο για το οποίο μπορεί να έχετε εμμονή είναι συχνά ένας ξένος, ένας μακρινός φίλος, ένας συνάδελφος- κάποιος που συναντήσατε μόνο μερικές φορές. Είναι κάποιος που δεν γνωρίζετε καλά. Το γεγονός ότι δεν γνωρίζετε πολύ καλά αυτό το άτομο επιτρέπει στην εμμονή να ευδοκιμήσει.

Χάρη στην έλλειψη ελέγχου της πραγματικότητας, το μυαλό σας θα οργιάσει με προβολές για τη ζωή αυτού του ατόμου. Θα κατασκευάσετε πιθανά σενάρια για την επόμενη συνάντησή σας μαζί του. Οποιαδήποτε ενέργεια ή αντίδραση αυτού του ατόμου θα κάνει την καρδιά σας να χτυπάει όσο ποτέ άλλοτε. Είστε ζωντανοί αλλά υπό πολιορκία. Είστε ζωντανοί επειδή βρίσκεστε υπό πολιορκία. Ξαφνικά, το μυαλό σας θα απασχοληθεί με παρεισφρητικές σκέψεις που δεν σας ανήκουν πλήρως αλλά σας κρατούν απασχολημένους.

Το να σας κρατούν απασχολημένους είναι η κρυφή ατζέντα κάθε εμμονής. Οι εμμονές είναι εκεί για να εκτοπίσουν την προσοχή σας και τη φροντίδα σας για ό,τι πραγματικά έχει σημασία.

Αλλά προσέξτε. Οι αναλαμπές χαράς που επιτρέπετε στον εαυτό σας να αισθάνεται όταν κάνετε το χατίρι της εμμονής είναι συχνά απλώς μια ψευδαίσθηση. Αυτό που φαίνεται να φέρνει υποσχέσεις χαράς και ευτυχίας θα είναι ο φορέας της απώλειας ύπνου και ενός τόνου άγχους.

Πώς μπορείτε να ξέρετε αν είστε ερωτευμένοι ή αν έχετε απλώς εμμονή;

Μπορείτε να αποφασίσετε να αφήσετε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα.

Αν το άτομο για το οποίο νιώθετε τόσα πολλά είναι το κατάλληλο για εσάς, η απόφαση για το τι θα κάνετε με αυτά τα σημαντικά συναισθήματα μπορεί να περιμένει λίγο καιρό- πριν πάρετε μεγάλες αποφάσεις, μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας να πάρει κάποια απόσταση και να ελέγξετε με τον εαυτό σας αν λείπει κάτι από τη ζωή σας που να δικαιολογεί τα εμμονικά συναισθήματα.

Συχνά, η διαφορά μεταξύ της εμμονής και των υγιών συναισθημάτων αγάπης χαρακτηρίζεται από μια φυσική αυθόρμητη και χωρίς άγχος ανάπτυξη. Όταν πέφτετε θύματα εμμονών, πλησιάζετε το άτομο για το οποίο νιώθετε εμμονή με έναν τόνο άγχους, διπλές εικασίες στις σκέψεις σας. Έτσι, μπορεί να νιώθετε έλξη για αυτό το άτομο και να νιώθετε ελαφρώς ανασφαλείς γι’ αυτό. Με μια πιο προσεκτική ματιά, μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι δεν γνωρίζετε πολλά για αυτό το άτομο. Μπορεί να δείτε ότι δεν περάσατε τόσο πολύ χρόνο μαζί του ή της. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζετε πώς είναι αυτός ή αυτή στον κόσμο.

Με μια βαθύτερη ενδοσκόπηση, μπορεί ακόμη και να συνειδητοποιήσετε ότι δεν σας ενδιαφέρει και τόσο πολύ η ζωή ή ο εσωτερικός του κόσμος- αυτό που θέλετε είναι τα φώτα της δημοσιότητας πάνω σας. Θέλετε αυτό το άτομο να σας δει, να σας γνωρίσει, να ενδιαφερθεί για τη ζωή σας. Ανυπομονείτε να κάνετε αυτό το άτομο μέρος της ζωής σας.

Στην πραγματικότητα, αυτό το άτομο του οποίου την παρέα ποθείτε, είστε εσείς.

Δώστε στον εαυτό σας αυτό που φαντάζεστε να λαμβάνετε από την εμμονή σας

Οι εμμονές είναι πολύ δύσκολες. Στην πραγματικότητα, δείχνουν ότι υπάρχει κάτι τόσο οδυνηρό και θλιβερό στο βάθος του στήθους σας που έχετε αποφασίσει να αποσυνδεθείτε από αυτό.

Στην πραγματικότητα, αν προσπαθήσετε να το σκεφτείτε με διαύγεια – “τι θα γίνει αν ενδώσω στην εμμονή μου”-, μερικές φορές ακολουθεί μια καταστροφική αλυσίδα γεγονότων: ο γάμος σας διαλύεται με απαίσιο τρόπο, χάνετε τον σεβασμό για τον εαυτό σας, αποδιοργανώνεστε τόσο πολύ που ανακαλείται μια πρόταση εργασίας κ.λπ.

Μια εμμονή μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε την αλλαγή που τόσο φοβάστε. Ωστόσο, θα ανοίξει αυτή την πόρτα με θυελλώδη τρόπο: η ζωή σας θα είναι τόσο απασχολημένη και αποδιοργανωμένη που τελικά θα ξεχάσετε τον πόνο σας.

Αλλά ο πόνος δεν μπορεί ποτέ να ξεχαστεί. Μπορεί να καταπιεστεί, αλλά ποτέ δεν διαγράφεται από την ψυχή, εκτός αν δουλέψετε πραγματικά για να τον ακούσετε.

Ιδανικά, αυτό που μπορείτε να κάνετε για να νοιαστείτε για τον εαυτό σας είναι να δώσετε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να κατανοήσετε τα όρια της κατάστασής σας. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να αντισταθείτε στον πειρασμό να δώσετε στην εμμονή όλον τον χρόνο σας.

Μπορείτε να δώσετε προσοχή στην εμμονή, μόνο στο βαθμό που σας λέει κάτι συγκεκριμένο για το τι θα θέλατε να κάνετε. Επιθυμείτε να είστε με το άλλο άτομο; Τι θα έκανε αυτή τη συνάντηση τόσο ξεχωριστή; Θέλετε αυτό το άτομο να γνωρίζει τα ενδιαφέροντά σας; Θέλετε αυτό το άτομο να αναγνωρίσει το βάθος των σκέψεων και της δημιουργικότητάς σας; Στη συνέχεια, προσκαλέστε όλα αυτά στη ζωή σας. Δώστε προσοχή στα δικά σας ενδιαφέροντα και προσπαθήστε να βρείτε περισσότερο χρόνο για να αφιερώσετε τον εαυτό σας σε αυτά. Προσκαλέστε το σεξ στη ζωή σας με το σύντροφό σας ή αναλαμβάνοντας διασκεδαστικές σεξουαλικές περιπέτειες. Γίνετε φιλόδοξοι- αρχίστε να κάνετε με τη ζωή σας αυτό που θα θέλατε να κάνετε με το άτομο για το οποίο έχετε εμμονή.

Συμπερασματικά: Οι εμμονές είναι σκληρές

Οι εμμονές είναι σκληρές. Είναι μικροί ανεμοστρόβιλοι που προσκαλούμε στη ζωή μας επειδή το πένθος θα ήταν πολύ οδυνηρό και η αλλαγή πολύ επισφαλής. Η πηγή του πόνου γίνεται τόσο απομακρυσμένη και αποσυνδεδεμένη που χρειάζεται να παίξετε τον συναισθηματικό ερευνητή προκειμένου να επανασυνδεθείτε με αυτή την πηγή και να επιλύσετε τον πόνο.

Έτσι, αν αρχίσετε να δίνετε προσοχή στο ποιες είναι πραγματικά οι ανάγκες σας και στο τι περιμένετε να βρείτε σε αυτό το άτομο, μπορεί το πονεμένο κομμάτι, που κρύβεται κάπου μέσα σας, να επιστρέψει για να σας εμπιστευτεί ξανά τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Μπορεί το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να κλαίτε και να πενθείτε- ή μπορεί να είναι καιρός να αναλάβετε δράση σε σχέση με αυτόν τον πόνο και να προχωρήσετε παρακάτω.

Σε γενικές γραμμές, η καλύτερη συμβουλή είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε την εμμονή και να πάρετε μια απόφαση που αφορά τον πραγματικό σας εαυτό, όχι τον εαυτό σας που πολιορκείται.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
"Διαζύγιο Ύπνου": Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας
Ψυχολόγος αποκαλύπτει 3 φράσεις που χρησιμοποιούν οι τοξικοί σύντροφοι
«Πόσο καλά με ξέρεις;» | Το παιχνίδι ερωτήσεων που θα κάνει καλό στη σχέση σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση