,

Dr. Gabor Mate | Βρες τον πραγματικό σου εαυτό όταν νιώθεις χαμένος (βίντεο)

Είμαστε ήδη αυθεντικοί. Δεν μπορείτε να μην είστε αυθεντικοί. Απλά δεν είστε σε επαφή μαζί του.

Dr. Gabor Mate | Βρες τον πραγματικό σου εαυτό όταν νιώθεις χαμένος (βίντεο)

Είμαστε ήδη αυθεντικοί. Δεν μπορείτε να μην είστε αυθεντικοί. Απλά δεν είστε σε επαφή μαζί του. Και έχουμε όλες αυτές τις άμυνες και όλους αυτούς τους μηχανισμούς με τους οποίους μας εμποδίζουμε να είμαστε αυθεντικοί, με το να είμαστε πάντα καλοί. Το θέμα δεν είναι να ψάξεις σε βάθος, αλλά να αποκαλύψεις μέσα από υπομονετική και συμπονετική αυτοπαρατήρηση, τον τρόπο με τον οποίο δεν είσαι αυθεντικός.

Advertisment

Έτσι, ένας πνευματικός δάσκαλος λέει ότι η απελευθέρωση δεν είναι κάποιο σπουδαίο πράγμα που επιτυγχάνεται ξαφνικά. Η απελευθέρωση συμβαίνει κάθε φορά που συνειδητοποιείτε ότι δεν είστε η προσωπικότητά σας.

Υπάρχει πάντα φόβος στο να κινηθούμε προς την αυθεντικότητα, επειδή μας έχουν διδάξει από τότε που είμαστε παιδιά να φοβόμαστε τον αυθεντικό μας εαυτό. Γιατί αν είμαστε ο αυθεντικός μας εαυτός, θα χάσουμε τον κόσμο. Αυτός είναι ο φόβος. Πάντα θα υπάρχει φόβος εκεί, και αυτός ο φόβος υπάρχει για να αντιμετωπίσουμε ο ένας τον άλλον. Πρέπει να αναγνωριστεί, να κατανοηθεί και να γίνει αποδεκτός.

Το μεγαλύτερο άγχος των ανθρώπων είναι συναισθηματικό. Και το μεγαλύτερο άγχος από όλα είναι να προσπαθείς να είσαι αυτός που δεν είσαι. Αλλά πόσο καιρό πριν το έμαθες; Ακόμα είσαι νέος σε αυτό. Ακόμα το μαθαίνεις. Αντί λοιπόν να τα βάζεις με τον εαυτό σου και να ρωτάς «γιατί είμαι ακόμα έτσι;», υπάρχουν δύο τρόποι να κάνεις αυτή την ερώτηση.

Advertisment

Αν πείτε «γιατί είμαι ακόμα έτσι;», είναι ερώτηση ή δήλωση; Είναι μια δήλωση. Και τι λέει η δήλωση; Δεν είσαι αρκετά καλός. Όταν το ρωτάς έτσι, κατηγορείς τον εαυτό σου. Στην πραγματικότητα δεν κάνεις ερώτηση. Κατηγορείς τον εαυτό σου ότι δεν είσαι αρκετά καλός.

Υπάρχει και άλλος τρόπος να θέσω την ίδια ερώτηση. Θα μπορούσα να σας ρωτήσω: «Είμαι περίεργος, γιατί το κάνεις αυτό; Γιατί σου αρέσει αυτό; Τι πιστεύεις ότι κρύβεται πίσω από αυτό;». Είναι ερώτηση ή δήλωση; Αυτό είναι μια ερώτηση.

Ποιο πιστεύεις ότι είναι πιο πιθανό να απαντήσεις αν σου πω «γιατί σου αρέσει αυτό; Γιατί εξακολουθείς να το κάνεις αυτό;»

Ή τι θα γινόταν αν σου έλεγα;

«Είσαι 30 ετών και είσαι μια έξυπνη γυναίκα και έχεις μάθει όλα αυτά τα πράγματα, αλλά παρατηρώ ότι παρά τα όσα έχεις μάθει, κάνεις ακόμα μερικά από τα ίδια πράγματα που έκανες και πριν».

Τώρα, γιατί νομίζεις ότι συμβαίνει αυτό; Αυτή είναι μια ερώτηση. Σε ποιον νομίζεις ότι μπορείς να ανοιχτείς περισσότερο; Στον πρώτο τρόπο ή στον δεύτερο;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας με τον σωστό τρόπο. Με άλλα λόγια, πρέπει να ρωτήσετε με αυτοσυμπόνια, συμπονετική περιέργεια, να πείτε, γιατί είμαι έτσι;

Αυτό είναι.

Αυτό δεν είναι μια ερώτηση, αυτό είναι μια δήλωση που ήδη γνωρίζω. Είμαι έτσι επειδή δεν είμαι αρκετά καλός. Αλλά αν το ρωτήσετε με συμπόνια και περιέργεια, τότε ίσως μπορέσετε να βρείτε την απάντηση.

Γι’ αυτό προτείνω όποτε σας προκύπτει αυτή η ερώτηση, να τη θέτετε με αυτή τη συμπονετική περιέργεια και όχι με αυτο-κατηγορία. Τότε η απάντηση θα σας έρθει.

Γιατί αν σας επιτεθώ, τι θα κάνετε; Θα υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Αλλά αν σας αντιμετωπίσω με συμπόνια, θα ανοιχτείτε.

Υπάρχει ένας πνευματικός δάσκαλος που λέει ότι “μόνο όταν υπάρχει συμπόνια η παρούσα βούληση επιτρέπει στον εαυτό της να δει την αλήθεια”. Επομένως, αν θέλετε να δείτε την αλήθεια, πρέπει να είστε συμπονετικοί με τον εαυτό σας.

Έτσι, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την ενέργεια της συνήθειάς μας, δεν είναι να καταπιέζετε τον εαυτό σας παρουσία κάποιων ανθρώπων. Είναι απλώς μια συνήθεια. Τα κυκλώματα του εγκεφάλου σας σας λένε ότι αν είμαι αυθεντικός, αυτό δεν είναι καλό. Αυτές είναι οι ενέργειες της συνήθειάς σας. Έτσι, αυτή είναι μια αυτόματη συμπεριφορά για εσάς.

Και αυτή η αυτόματη συμπεριφορά υπάρχει παρά τα όσα γνωρίζετε, παρά τα όσα έχετε μάθει. Έτσι, αυτές οι ενέργειες της συνήθειας σε ορισμένες καταστάσεις θα ενεργοποιηθούν, εκτός αν εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας με πολύ υπομονή.

Θέλω να πω, δεν θα περιμένατε να πάτε σε ένα γυμναστήριο και να πιέζετε 150 κιλά πάγκο την πρώτη μέρα.

Πόσοι από εσάς θα παραδεχτείτε ότι κάποια στιγμή στη ζωή σας είχατε έναν εθισμό; Τι κερδίσατε από αυτό; Τι έκανε για εσάς προσωρινά που θέλατε να λαχταρήσετε;

Ποιο ήταν το όφελος, το λεγόμενο όφελος, που αποκομίσατε από αυτό; Ευχαρίστηση.

Είναι κάτι που όλοι θέλουμε. Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητη για τη ζωή. Το πραγματικό ερώτημα είναι, δεδομένης της πράσινης γης του Θεού και όλων όσων υπάρχουν μέσα της, γιατί σας έλειπε η ευχαρίστηση στη ζωή σας;

Μούδιασμα. Πότε οι άνθρωποι πρέπει να είναι μουδιασμένοι; Έτσι όταν πηγαίνετε στον οδοντίατρο, ακριβώς όταν πηγαίνετε για να έχετε πόνο.

Είναι λοιπόν μια αντίδραση στον πόνο και στην άνεση. Και πάλι, είναι κάτι που είναι μια απολύτως φυσιολογική ανθρώπινη προσδοκία. Το πρόβλημα είναι ότι νιώθατε τόση δυσφορία που δεν ξέρατε τι να κάνετε γι’ αυτό.

Και να δείτε ότι ο εθισμός δεν είναι μια επιλογή που κάνατε, ούτε μια ασθένεια που κληρονομήσατε. Ήταν μια προσπάθεια να λυθεί ένα πρόβλημα, το πρόβλημα του πόνου. Έτσι έπρεπε να είσαι μουδιασμένος, το πρόβλημα της έλλειψης.

Της ευχαρίστησης.

Της αποξένωσης, της πλήξης. Το πρόβλημα του πόνου, αν θέλετε να καταλάβετε.

Γιατί;

Σου έλειψε η άνεση. Γιατί; Έχασες την ευχαρίστηση. Γιατί πονάτε;

Και αυτοί οι παράγοντες πάντα επιστρέφουν σε παιδικό τραύμα σε κάθε περίπτωση. Δεν το μαθαίνουμε αυτό. Δεν μαθαίνουμε ότι η ανθρώπινη εμπειρία διαμορφώνεται ή η ανθρώπινη λειτουργία διαμορφώνεται από την ανθρώπινη εμπειρία στον κόσμο.

Μια άλλη μελέτη που μιλάει για τον πόνο που το δείχνει αυτό. Οι άνθρωποι με δυσμενείς παιδικές εμπειρίες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουν χρόνιο πόνο ως ενήλικες, και θα μπορούσα να αναφερθώ στη Φυσιολογία αυτού του γεγονότος.

Είναι πολύ απλό, αλλά κανείς δεν σας το διδάσκει αυτό. Έτσι, το μόνο που βλέπετε είναι ότι αναζητάτε ναρκωτικά. Δεν βλέπετε ένα τραυματισμένο άτομο του οποίου η Φυσιολογία ανταποκρίνεται στις οδυνηρές παιδικές εμπειρίες.

Η δυσκολία που έχουμε είναι ότι δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τους ανθρώπους. Με διαφορετικές διαμορφωτικές εμπειρίες από τις δικές μας, και ακριβώς επειδή αν κοιτάξετε κάτι όπως ο εθισμός, είναι πραγματικά ένα θέμα φάσματος και είμαστε όλοι μας στο φάσμα. Αλλά ακριβώς επειδή είμαστε όλοι στο φάσμα και πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας, λέμε, λοιπόν, «γιατί δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κάθε κρίση, γιατί δεν μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν; Αν δεν έχετε πάθει ποτέ βαθιά κατάθλιψη, δεν έχετε ιδέα πώς είναι να έχεις κατάθλιψη. Δεν έχετε ιδέα πώς είναι να έχεις ζωή.

Να είσαι εντελώς βαθιά και χωρίς νόημα.

Κοιτάξτε.

Τι προκαλεί πραγματικά άγχος; Οι σημαντικοί παράγοντες.

Αυτή η σκανδάλη.

Το άγχος είναι η αβεβαιότητα, η έλλειψη πληροφοριών και η απώλεια ελέγχου.

Και τώρα τι;

Συμβαίνει.

Σε μια κουλτούρα.

Όπου η οικονομία πάει κατά διαόλου. Όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται μακριά από ανθρώπους που δεν σας γνωρίζουν καν και δεν ξέρετε ποιοι είναι.

Και…

Η ζωή σας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις μεγάλες εξουσίες που έχετε όλο και περισσότερο. Νιώθοντας ότι δεν έχετε κανέναν έλεγχο ή έστω επιρροή, Λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι θα είναι αγχωμένοι, πολλή αβεβαιότητα, πολλοί άνθρωποι θα είναι αγχωμένοι και αυτό το άγχος θα οδηγήσει στη συνέχεια σε εθισμό.

Αυτό είναι πραγματικά το όλο νόημα αυτής της ομιλίας. Να έχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει μέσα μας. Αλλά βλέπετε, όλοι λέμε στον εαυτό μας αυτές τις ιστορίες και συχνά διατρέχουν τη ζωή μας στο βαθμό που είναι ασυνείδητες. Και στο βαθμό που συνεχίζουμε να καταπιέζουμε τον εαυτό μας για χάρη της προσκόλλησης, για χάρη της αποδοχής και της αγάπης και του σεβασμού και και και της αποδοχής από τους άλλους, και είμαστε αποσυνδεδεμένοι από τον αληθινό μας εαυτό, σε αυτό το βαθμό αγχωνόμαστε και σε αυτό το βαθμό στην πραγματικότητα αρρωσταίνουμε. Και από αυτή την άποψη, η ασθένεια έρχεται να σας διδάξει κάτι.

Τώρα, δεν σας καλώ να αρρωστήσετε για να μάθετε αυτό το μάθημα. Κανείς δεν το επιθυμεί αυτό σε κανέναν άλλον. Αυτό που λέω είναι ότι όταν έρχεται η αρρώστια, το βλέπουν ως μια συμφορά που πρέπει να καταπολεμήσουν, και όχι ως μια ευκαιρία να μάθουν. Και αυτό που μαθαίνουν οι άνθρωποι ξανά και ξανά είναι πως δεν ήταν ο εαυτός τους.

Η ασθένεια ήρθε για να τους φέρει πίσω στον εαυτό τους. Αυτό είναι που μαθαίνουν συνεχώς. Κανείς δεν πρέπει να είναι παθητικός αποδέκτης της φροντίδας όλων των άλλων. Πρέπει να ανακτήσουμε την αίσθηση της αντιπροσωπευτικότητας είναι μια αίσθηση της υπηρεσίας του να παίρνουμε πραγματικά τις αποφάσεις και να κοιτάμε πραγματικά τη ζωή μας και τα μοτίβα μας και τη δυναμική μας και να είμαστε πραγματικά γενναίοι γι’ αυτό και ανοίγεται και είστε εξαιρετικά περίεργοι.

Ρώτα τον εαυτό σου: «Εντάξει. Γιατί το έκανα αυτό; Και πρέπει πραγματικά να το κάνω αυτό;»

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;
Πως οι τελειομανείς ξυπνούν μέσα μας τον έφηβο!
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση