Γνωρίζοντας τα στάδια του πένθους σε μία σχέση που «πεθαίνει»

Όπως όλα γύρω μας, έτσι και το τέλος μιας σχέσης είναι μια διαδικασία. Μια διαδικασία θλίψης, για την ακρίβεια.

Γνωρίζοντας τα στάδια του πένθους σε μία σχέση που «πεθαίνει

Εκτός από τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους, νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι από τα πιο συναρπαστικά πλάσματα στη Γη. Η φαντασία και η δημιουργικότητά μας έχουν γεννήσει εφευρέσεις που έχουν αλλάξει δραστικά τη ζωή μας. Σήμερα, είμαστε σε θέση να βλέπουμε άλλους ανθρώπους μέσω μιας οθόνης υπολογιστή, ακόμη και όταν είμαστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Μπορούμε να παραγγείλουμε μια παράδοση παντοπωλείου από την άνεση του σπιτιού μας, και η τεχνολογία είναι τόσο προηγμένη που ένα πρόγραμμα υπολογιστή θα δημιουργήσει ένα κατάστρωμα PowerPoint ή μια περιγραφή εργασίας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ωστόσο, όσο προηγμένες κι αν είναι οι εφευρέσεις μας, το ChatGPT ή οποιοδήποτε άλλο είδος τεχνητής νοημοσύνης δεν θα τερματίσει μια σχέση που ξέρουμε ότι έχει τελειώσει εδώ και πολύ καιρό. Σε αυτές τις καταστάσεις, μπορούμε να βασιστούμε μόνο στον εαυτό μας.

Advertisment

Όλοι έχουμε μια εσωτερική γνώση, μια φωνή που ψιθυρίζει την αλήθεια, και τείνουμε να αγνοούμε αυτή τη φωνή όταν μας ζητάει να κάνουμε κάτι τρομακτικό και άβολο, όπως να τερματίσουμε μια σχέση. Αντί να την ακούσουμε, θα σκύψουμε στην άρνηση και θα παραμείνουμε εκεί μέχρι να μην έχουμε άλλη επιλογή από το να δούμε αυτό που δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί και να αποδεχτούμε αυτό που δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί.

Αλλά το να βγούμε από την άρνηση και να μπούμε στην πραγματικότητα ότι η σχέση μας έχει τελειώσει δεν σημαίνει ότι τελειώνουμε ειρηνικά, κάθε άλλο. Όπως όλα γύρω μας, έτσι και το τέλος μιας σχέσης είναι μια διαδικασία. Μια διαδικασία θλίψης, για την ακρίβεια.

Πλοήγηση στο πένθος όσο είστε ακόμα μαζί

Ίσως σκέφτεστε τη διαδικασία του πένθους ως κάτι που βιώνετε μετά από μια απώλεια, είτε πρόκειται για ένα αγαπημένο πρόσωπο, ένα κατοικίδιο, μια σχέση ή μια δουλειά. Αλλά στην πραγματικότητα, η θλίψη δεν αναγνωρίζει τους κανόνες ή τα όρια που εσείς δημιουργείτε για να οριοθετήσετε το τέλος κάποιου πράγματος- μια διαδικασία θλίψης μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και αν εξακολουθείτε να κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι, και αν δεν το γνωρίζετε και δεν σκύβετε σε αυτό, μπορεί να υπάρξουν περισσότερες συγκρούσεις και βάσανα για όλους τους εμπλεκόμενους.

Advertisment

Άρνηση

Βαθιά μέσα σας ξέρετε ότι τα πράγματα δεν είναι εντάξει στη σχέση σας, ότι κάτι “δεν πάει καλά”. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχέσης σας, υπήρχαν τεράστιες κόκκινες σημαίες, αλλά τις αγνοούσατε ή ακόμα χειρότερα, τις δικαιολογούσατε. “Ο σύντροφός μου πρέπει απλώς να ωριμάσει λίγο και τα πράγματα θα πάνε καλύτερα”, σκέφτεστε συχνά.

Έτσι χάνεστε στην καθημερινή πολυπραγμοσύνη της ζωής σας: τη δουλειά σας, τους φίλους σας, την οικογένεια, τα παιδιά σας κ.λπ. Κατηγορείτε τον εαυτό σας για αυτό το αίσθημα που σας τρώει στο στομάχι, επειδή το αποδίδετε σε εσάς που προσπαθείτε να σαμποτάρετε τη σχέση σας.

Αλλά το να ξέρετε ότι κάτι δεν πάει καλά και στη συνέχεια να αποσπάτε σκόπιμα την προσοχή σας από αυτό θα σας οδηγήσει μόνο μέχρις ενός σημείου, γιατί αυτό που καταπιέζεται τελικά αναδύεται και δεν σας αφήνει άλλη επιλογή από το να το αντιμετωπίσετε. Το πότε ή το πώς συμβαίνει αυτό είναι μοναδικό για κάθε άτομο.

Όταν συμβαίνει σε εσάς, παραδέχεστε ότι η σεξουαλική σας ζωή έχει σχεδόν εξαφανιστεί και ότι έχετε βρει δικαιολογίες γι’ αυτό. “Απλά είμαστε πάντα τόσο κουρασμένοι”. Βλέπετε ότι δεν μιλάτε πια τόσο πολύ, και όταν μιλάτε, είναι επιφανειακή συζήτηση. Συνειδητοποιείτε ότι η οπτική τους για τη ζωή είναι τελείως διαφορετική από τη δική σας και ότι αυτό σας ενοχλεί. Εκείνοι ανησυχούν για το αύριο, ενώ εσύ είσαι άνθρωπος που “ακολουθεί τη ροή”. Εκείνοι αναστατώνονται για ασήμαντα πράγματα, ενώ εσύ δεν ιδρώνεις για τα μικρά πράγματα.

Αποδέχεστε ότι αισθάνεστε εξαντλημένοι, απογοητευμένοι, μόνοι, ακουσμένοι, μη επικυρωμένοι, αθέατοι, όλα αυτά, και η δυσαρέσκεια συσσωρεύεται μέχρι να περάσετε από την άρνηση στον θυμό.

Θυμός

Αυτή η φάση είναι δύσκολη και μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό, επειδή ο θυμός είναι ένα παντοτινό συναίσθημα που μας προστατεύει από το να νιώθουμε κάθε είδους άβολα συναισθήματα. Σε αυτή τη φάση, μπορεί να υπάρχουν αυξημένες συγκρούσεις και εντάσεις που κλιμακώνονται κάθε φορά. Οι συζητήσεις μετατρέπονται σε φωνές χωρίς λύση, και παρόλο που τα πράγματα ηρεμούν, η ένταση δεν φαίνεται να φεύγει ποτέ.

Κακοποιείτε και κατηγορείτε τον σύντροφό σας για τα πάντα. Προτεραιότητά τους είναι η δουλειά και όχι η σχέση σας. Εκτιμούν τα χρήματα πάνω από την υγεία. Δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους τα συναισθήματά σας. Είναι ελεγκτικοί. Είναι ανασφαλείς και εγωιστές. Είναι απερίσκεπτοι. Είναι ψυχροί και τους λείπει η ενσυναίσθηση. Σας έχουν πει ψέματα για σημαντικά πράγματα.

Ο θυμός αισθάνεται παραδόξως καλά, επειδή όλη η δυστυχία σας αισθάνεται δικαιολογημένη. Δεν φταίτε εσείς που τα πράγματα δεν πάνε καλά, φταίνε εκείνοι, και επομένως δεν αισθάνεστε ένοχοι που θέλετε να φύγετε.

Ο τερματισμός της σχέσης σε αυτή τη φάση είναι επικίνδυνος, γιατί όταν παίρνετε μια μόνιμη απόφαση από προσωρινό συναίσθημα, μπορεί να προκαλέσετε μόνιμη ζημιά σε μια προσωρινή κατάσταση. Σίγουρα, μπορεί να νιώσετε ενδυναμωμένοι όταν χτυπάτε την πόρτα και φεύγετε, αλλά όταν ο θυμός διαλυθεί (και θα διαλυθεί), θα μείνετε με αναπάντητα ερωτήματα, συναισθήματα αμφιβολίας και έλλειψη κλεισίματος και ειρήνης. Το χειρότερο είναι ότι μπορεί να παραμείνετε θυμωμένοι για χρόνια, να βράζετε μέσα στη δυσαρέσκεια και την αναστάτωση που ο σύντροφός σας δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για τίποτα και δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη που ήταν τόσο απαίσιος.

Η μη ειρηνική επίλυση θέτει τότε τις μελλοντικές σας σχέσεις σε κίνδυνο, και ο σύντροφός σας μπορεί επίσης να μεταφέρει το δικό του θυμό και τη δική του αγανάκτηση στην επόμενη σχέση, και ούτω καθεξής, διαιωνίζοντας τότε ο καθένας τον πόνο στον κόσμο.

Αλλά ο θυμός δεν χρειάζεται να είναι η τελευταία στάση σε μια σχέση. Υπάρχει ένας δρόμος προς τα εμπρός, ένας τρόπος να βρείτε την ειρήνη και την αποδοχή.

Θλίψη

Θυμάμαι να δουλεύω με έναν πελάτη που με ρώτησε: “Πότε θα καταλάβω ότι ήρθε η ώρα να φύγω;”. Ήταν μια ερώτηση που μόνο εκείνοι μπορούσαν να απαντήσουν, οπότε μιλήσαμε για το πώς θα αισθανόταν η ειρήνη και πώς θα μπορούσε να μοιάζει το κλείσιμο, και παρόλο που ήταν δύσκολο γι’ αυτούς, συμφώνησαν ότι το να φύγουν με θυμό θα είχε ως αποτέλεσμα περισσότερο πόνο και δυστυχία. Επέλεξαν να μείνουν, και δουλέψαμε για να αλλάξουμε την εστίαση των σκέψεών τους, πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε να σταματήσουν να κακολογούν τον σύντροφό τους και να στραφούν προς τα μέσα.

Όταν στρέφεστε προς τα μέσα και προβληματίζεστε για το πώς εμφανίζεστε στη σχέση, ο θυμός διαλύεται και σας δίνει την ευκαιρία να είστε πραγματικά ειλικρινείς με τον εαυτό σας, και αυτό απαιτεί πολύ θάρρος.

Ίσως συνειδητοποιείτε ότι εξαρτάστε από τον σύντροφό σας για την αίσθηση της αυτοεκτίμησής σας, ότι τον κάνατε υπεύθυνο για τα συναισθήματά σας και ότι ασυνείδητα του έχετε θέσει υψηλές προσδοκίες. Ίσως ανακαλύψετε ότι κάνατε το ίδιο πράγμα σε κάθε σχέση και ότι πάντα κατηγορούσατε τον άλλον για τη δυστυχία σας.

Να ξέρετε ότι τίποτα από αυτά δεν είναι εύκολο -καθόλου. Αυτές οι αποκαλύψεις μπορεί να είναι οδυνηρές γιατί δεν εμφανίζονται ποτέ μόνες τους- φέρνουν όλα τα συναισθήματα που προσπαθούσατε να αποφύγετε. Μπορεί να νιώσετε ενοχές, ντροπή ή απογοήτευση. Μπορεί ακόμη και να νιώσετε λίγο θυμωμένοι με τον εαυτό σας. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι έγκυρα και μόλις τα επεξεργαστείτε και τα απελευθερώσετε, ανοίγετε το δρόμο για τη θλίψη.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε θλίψη, επειδή μπορεί να πενθείτε για ένα σωρό πράγματα: την απώλεια αυτού που ελπίζατε όταν πρωτοήρθατε μαζί, τις προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν, τις στιγμές που δεν μοιραστήκατε, τη σύνδεση που δεν δημιουργήθηκε ποτέ. Είναι ανθρώπινο να αισθάνεστε μεγάλη θλίψη όταν συνειδητοποιείτε ότι, παρ’ όλες τις συγκρούσεις, μοιραστήκατε πολλές ξεχωριστές στιγμές και σημαντικά γεγονότα της ζωής σας που θα εκτιμάτε πάντα.

Η θλίψη μπορεί να νιώθετε συντριπτική, και το να έχετε έναν ψυχολόγο όσο θα τα περνάτε όλα αυτά θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό, αλλά αυτό μπορεί να μην αποτελεί επιλογή για εσάς. Έχετε λοιπόν κατά νου ότι η θλίψη, αν και επώδυνη, είναι προσωρινή. Θα περάσει.

Αποδοχή και ειρήνη

Το να βρείτε την αποδοχή και την ειρήνη απαιτεί κάτι περισσότερο από θάρρος- απαιτεί να κοιτάξετε τις πεποιθήσεις, τις προοπτικές και τη συμπεριφορά του συντρόφου σας με αγάπη, συμπόνια και κατανόηση. Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι δεν ήταν ποτέ ρεαλιστικό να περιμένετε από τον σύντροφό σας να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες σας, δεδομένων των δικών του δυσμενών εμπειριών ζωής ή της ανατροφής του. Με αγάπη και συμπόνια, ίσως δείτε καλύτερα όλο τον πόνο και τη δυστυχία που κρύβεται πίσω από τα λόγια και τις πράξεις του και ίσως αναπτύξετε μια εντελώς νέα προοπτική για τη σχέση σας.

Είναι ένα τεράστιο αίτημα, το ξέρω, αλλά σημαντικό.

Το να βλέπετε τη σχέση σας ως κάτι που είχε σκοπό και αξία στη ζωή σας, ανεξάρτητα από τις έντονες συγκρούσεις ή τις διαφωνίες, είναι μέρος αυτού που τελικά σας ανοίγει το δρόμο για να βρείτε τη συγχώρεση και στη συνέχεια την ειρήνη.

Το πόσος χρόνος χρειάζεται για να μπείτε σε αυτό το μαγικό μέρος θα είναι μοναδικό για εσάς, αλλά θα καταλάβετε πότε φτάσατε, επειδή ο θυμός και η μνησικακία δεν θα είναι πλέον παρόντα ή ακόμη και δυνατά. Αντί να επικεντρώνεστε συνεχώς σε αυτό που δεν θέλετε πια, θα νιώθετε να σας τραβάει προς μια νέα ζωή και όλες τις δυνατότητες που αυτή κρύβει, και τίποτα από αυτά δεν θα σας φαίνεται τρομακτικό.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αποχαιρετάτε τους παλιούς τρόπους εμφάνισης στις σχέσεις και προχωράτε στη ζωή σας. Ή μπορεί να σημαίνει ότι θα επιλέξετε να μείνετε, επειδή συνειδητοποιείτε ότι τελικά υπάρχει ελπίδα και ότι είστε έτοιμοι για μια νέα σχέση με το ίδιο άτομο.

Όπως και να έχει, η αποδοχή της αλήθειας επιτρέπει μια διέξοδο προς τα εμπρός χωρίς να σκέφτεστε τι σας χρωστάει ο σύντροφός σας, αλλά με αγάπη και ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία ανάπτυξης που σας προσφέρθηκε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση