Πώς η μη βίαιη επικοινωνία μπορεί να αλλάξει τη σχέση σας

Η μη βίαιη επικοινωνία στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων μέσω της συμπονετικής ανταλλαγής.

Πώς η μη βίαιη επικοινωνία μπορεί να αλλάξει τη σχέση σας

Η μη βίαιη επικοινωνία είναι μια στρατηγική επικοινωνίας που επικεντρώνεται στην ειλικρινή έκφραση των βαθύτερων συναισθημάτων και αναγκών σας σε κάποιον και στην ικανότητα να ακούσετε με ενσυναίσθηση τα δικά του συναισθήματα και ανάγκες.(1) Αυτή η μορφή επικοινωνίας αναπτύχθηκε από έναν κλινικό ψυχολόγο ονόματι Μάρσαλ Ρόζενμπεργκ τη δεκαετία του 1960 για να αντιμετωπίσει τη βία στο κέντρο της πόλης στη γενέτειρά του, το Ντιτρόιτ, αν και μπορεί να είναι χρήσιμη για χρήση σε κάθε είδους σχέση, ιδίως στις ρομαντικές σχέσεις.2

Η μη βίαιη επικοινωνία στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων μέσω της συμπονετικής ανταλλαγής, λέει η Claudia de Llano, LMFT, αδειούχος θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας και συγγραφέας του βιβλίου “Τα επτά πεπρωμένα της αγάπης”. Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τα συστατικά της μη βίαιης επικοινωνίας, τα οφέλη αυτής της επικοινωνιακής στρατηγικής και πώς μπορείτε να την εφαρμόσετε στη σχέση σας.

Advertisment

Τα τέσσερα συστατικά στοιχεία της μη βίαιης επικοινωνίας

Η μη βίαιη επικοινωνία αποτελείται από τέσσερις συνιστώσες:

  1. Παρατηρήσεις
  2. Συναισθήματα
  3. Ανάγκες
  4. Αιτήματα

Επιστρατεύσαμε την Clarissa Silva, επιστήμονα συμπεριφοράς, προπονήτρια σχέσεων και δημιουργό της μεθόδου “Η μέθοδος της υπόθεσης της ευτυχίας σας”, για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς να εφαρμόσουμε αυτά τα συστατικά στις σχέσεις.

Παρατηρήσεις

Η πραγματοποίηση παρατηρήσεων περιλαμβάνει την περιγραφή των αντικειμενικών, πραγματικών στοιχείων μιας κατάστασης χωρίς καμία κρίση. Επικεντρώνεται σε αυτό που μπορεί να παρατηρηθεί και όχι σε υποθέσεις ή ερμηνείες, οι οποίες μερικές φορές μπορεί να είναι λανθασμένες.

Advertisment

Η επιφύλαξη της κρίσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αμυντικής συμπεριφοράς και δίνει στον σύντροφό σας χώρο να σας ανοιχτεί, λέει η Silva.

Παράδειγμα

Αντί για: “Πάντα με αγνοείς”.

Δοκιμάστε να πείτε: “Δεν ξέρω τι να πω: “Παρατήρησα ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας χθες, κοιτούσες το τηλέφωνό σου και δεν μου απαντούσες”.

Συναισθήματα

Ο εντοπισμός και η έκφραση των συναισθημάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τον εαυτό σας και να συνδεθείτε με τον σύντροφό σας. Μπορεί να βοηθήσει τον σύντροφό σας να κατανοήσει τις εμπειρίες σας και να αναγνωρίσει τις ανάγκες σας. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο τα λόγια και οι πράξεις του συντρόφου σας επηρεάζουν τα συναισθήματά σας- λέει η Silva. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναλάβετε την ευθύνη των συναισθημάτων σας, αντί να τα αποδίδετε στον σύντροφό σας.

Παράδειγμα

Αντί για: “Με νευριάζεις όταν ακυρώνεις τα σχέδιά σου”.

Δοκιμάστε να πείτε: “Αν δεν έχετε την ευκαιρία να κάνετε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να το πείτε: “Ένιωσα θλίψη και απογοήτευση όταν ακυρώθηκαν τα σχέδιά μας, επειδή ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένη που θα σε έβλεπα”.

Ανάγκες

Η ενδοσκόπηση μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις βαθύτερες ανάγκες σας, λέει η Silva. Μόλις εντοπίσετε τις ανάγκες σας, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να τις εκφράζετε χωρίς να κατηγορείτε ή να επικρίνετε το άλλο άτομο.

Παράδειγμα

Αντί για: “Δεν περνάς ποτέ χρόνο μαζί μου”.

Δοκιμάστε να πείτε: “Αν δεν έχετε χρόνο για μένα, θα σας αφήσω να φύγετε: “Χρειάζομαι περισσότερο ποιοτικό χρόνο και οικειότητα στη σχέση μας”.

Αιτήματα

Η διατύπωση σαφών, συγκεκριμένων και υλοποιήσιμων αιτημάτων σας επιτρέπει να ζητήσετε από τον σύντροφό σας αυτό που χρειάζεστε. Το κλειδί είναι να προσανατολίζετε τα αιτήματά σας γύρω από αυτά που χρειάζεστε αντί να κάνετε απαιτήσεις ή να παραπονιέστε για πράγματα που δεν σας αρέσουν, λέει η Silva. “Μπορούμε να μετριάσουμε τις συγκρούσεις και τις παρεξηγήσεις προσεγγίζοντας τα αιτήματα από την οπτική των αναγκών και όχι από την οπτική των απαιτήσεων”.

Παράδειγμα

Αντί για: “Ποτέ δεν έχεις χρόνο για μένα”.

Δοκιμάστε να πείτε: “Δεν έχω χρόνο για σένα: “Θα μπορούσαμε να βγούμε ραντεβού αυτή την Παρασκευή; Θα ήθελα πολύ να περάσουμε λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί”.

Συνήθη προβλήματα του γάμου και λύσεις

Πώς να εφαρμόσετε τη μη βίαιη επικοινωνία στη σχέση σας

Οι ειδικοί μοιράστηκαν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε τη μη βίαιη επικοινωνία στις σχέσεις σας.

Μάθετε να ακούτε

Είναι σημαντικό να μάθετε πώς να ακούτε τον σύντροφό σας χωρίς να τον διακόπτετε, να τον κρίνετε ή να αντιδράτε σε αυτά που λέει, λέει ο de Llano. Συχνά, διατυπώνουμε τις σκέψεις μας, ενώ υπολογίζουμε γρήγορα το πώς αισθανόμαστε, αντί να ακούμε πλήρως την εμπειρία του συντρόφου μας, εξηγεί. “Η μη βίαιη επικοινωνία απαιτεί να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της επικοινωνίας μας και να αναστείλουμε τις διακοπές, ώστε να μπορούμε πραγματικά να ακούσουμε και να γίνουμε περισσότερο αντικειμενικοί μάρτυρες των λόγων, των εμπειριών και των συναισθημάτων του συντρόφου μας”.

Κάντε παύση πριν απαντήσετε

Όλοι έχουμε ξεσπάσει στους συντρόφους μας όταν είμαστε θυμωμένοι ή αναστατωμένοι, με σκοπό να τους πληγώσουμε ως απάντηση στα δικά μας συναισθήματα πληγής. Ωστόσο, το να κάνετε μια παύση πριν απαντήσετε και να αφιερώσετε ένα λεπτό για να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας, ώστε να απαντήσετε με ήρεμο και προσγειωμένο τρόπο, αντί να αντιδράσετε από θυμό ή αμυντική διάθεση, μπορεί να σας βοηθήσει να εξασκήσετε τη μη βίαιη επικοινωνία αντ’ αυτού.

Η διαδικασία της μη βίαιης επικοινωνίας σας δίνει την ικανότητα να ακούτε με τρόπο που αναστέλλει την αντιδραστικότητα, λέει ο de Llano. Αντί να αντιδράτε σε μια κατάσταση θυμωμένα ή ανταγωνιστικά, λέει ότι είναι σημαντικό να κάνετε ένα βήμα πίσω και να σκεφτείτε την αντίδρασή σας. “Απομακρυνόμενοι, μπορείτε να αναπνεύσετε, να παρατηρήσετε τα συναισθήματά σας, να εντοπίσετε τις ανάγκες σας και να διατυπώσετε λογικά αιτήματα”. Εάν αισθάνεστε πιεσμένοι να απαντήσετε, η de Llano συνιστά να ζητήσετε από τον σύντροφό σας ένα λεπτό για να το επεξεργαστείτε, προκειμένου να διαμορφώσετε μια στοχαστική απάντηση που θα ενσωματώνει τις παρατηρήσεις, τα συναισθήματα, τις ανάγκες ή τα αιτήματά σας.

Αποφύγετε την κρίση ή την επίρριψη ευθυνών

Ορισμένα από τα αρνητικά πρότυπα επικοινωνίας που αναπτύσσουν οι άνθρωποι βασίζονται στην επίρριψη ευθυνών ή στην κριτική των συντρόφων αντί να μοιράζονται τα συναισθήματά τους, λέει η Silva. Η ίδια εξηγεί ότι δηλώσεις όπως “Δεν με ακούς” ή “Με τρομάζεις” θέτουν το άλλο άτομο σε αμυντική κατάσταση.

Μια από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν μιλάτε στον σύντροφό σας είναι η δήλωση “εγώ”, λέει ο de Llano. “Αυτή η τεχνική μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση της σύγκρουσης, επειδή θέτει το βάρος της ευθύνης σχετικά με το ζήτημα στο άτομο που το παρουσιάζει αντί για το άτομο που το δέχεται”. Αν αφαιρέσετε το “εσείς”, ο σύντροφός σας θα είναι λιγότερο αμυντικός και πιο δεκτικός στο να ακούσει τι έχετε να πείτε, λέει η Silva.

Πώς να καλλιεργήσετε δεξιότητες μη βίαιης επικοινωνίας

Οι ειδικοί μοιράζονται μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να καλλιεργήσετε δεξιότητες μη βίαιης επικοινωνίας:

Εξασκηθείτε στη συμπόνια: Συχνά εφαρμόζουμε επικριτικές σκέψεις, κατηγορίες και αυτοαμφιβολίες στη σχέση μας με τον εαυτό μας, λέει ο de Llano. “Μαθαίνοντας να σκεφτόμαστε και να αντιδρούμε με συμπόνια προς τον εαυτό μας, βελτιώνουμε τον τρόπο που ανταποκρινόμαστε στους συντρόφους μας”. Ως σημείο εκκίνησης, συνιστά να παρατηρείτε τα λόγια, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αντιδράτε σε αυτά.

Εργαστείτε για να γίνετε πιο ενσυναισθητικοί: Η ενσυναίσθηση, η αποδοχή και η υποστήριξη μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε τον τρόπο επικοινωνίας σας, λέει η Silva. “Μπορείτε να εξασκηθείτε στην ενσυναίσθηση τοποθετώντας νοερά τον εαυτό σας στην εμπειρία του συντρόφου σας εκείνη τη στιγμή, για να καταλάβετε πώς μπορεί να αισθάνεται”.

Κρατήστε ημερολόγιο: Η τήρηση ημερολογίου μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο προσεκτικοί με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας – απέναντι στον σύντροφό σας και στον εαυτό σας. Είναι ένας καλός τρόπος να παρακολουθείτε αν αρχίζετε να επαναλαμβάνετε μοτίβα κακής ή τοξικής επικοινωνίας, λέει η Silva.

Οφέλη της μη βίαιης επικοινωνίας

Αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους η μη βίαιη επικοινωνία μπορεί να ωφελήσει τη σχέση σας, σύμφωνα με τους ειδικούς:

Αυξημένη αυτογνωσία: Η εξάσκηση της μη βίαιης επικοινωνίας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση των συναισθημάτων και των αναγκών σας. Καθώς αποκτάτε μεγαλύτερη αυτογνωσία, αρχίζετε να καταλαβαίνετε τι θα σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους, λέει η Silva.

Μεγαλύτερη ειλικρίνεια και οικειότητα: Η μη βίαιη επικοινωνία δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ακρόασης που είναι λιγότερο συναισθηματικά φορτισμένη, πιο ουδέτερη, πιο γειωμένη και, ως εκ τούτου, πιο ειλικρινής, πιο συνδεδεμένη και πιο οικεία, λέει ο de Llano.

Περισσότερη σκοπιμότητα: Το να απαντάτε στοχαστικά αντί να αντιδράτε συναισθηματικά μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο προσηλωμένοι στην επικοινωνία σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε καταστάσεις όπου λέτε πράγματα που δεν εννοείτε.

Λιγότερες συγκρούσεις: Ενώ η επιθετική ή απαιτητική επικοινωνία μπορεί να θέσει τους συντρόφους σε άμυνα, η μη βίαιη επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην εκτόνωση των συγκρούσεων.3 Προάγει την ενσυναίσθηση και βοηθά εσάς και τον σύντροφό σας να δείτε ο ένας την οπτική γωνία του άλλου.4

Αυξημένη συμπόνια: Η μη βίαιη σκέψη σας βοηθά να είστε πιο συμπονετικοί απέναντι στον εαυτό σας, τον σύντροφό σας και τον κόσμο γενικότερα, λέει ο de Llano.

Sanjana Gupta

Πηγές

  1. The Center for Nonviolent Communication. What is nonviolent communication?
  2. The Center for Nonviolent Communication. Our founder: Marshall B. Rosenberg, Ph.D.
  3. Nosek M, Durán M. Increasing empathy and conflict resolution skills through nonviolent communication (NVC) training in Latino adults and youthProg Community Health Partnersh. 2017;11(3):275-283. doi:10.1353/cpr.2017.0032
  4. Epinat-Duclos J, Foncelle A, Quesque F, et al. Does nonviolent communication education improve empathy in French medical students? Int J Med Educ. 2021;12:205-218. doi:10.5116/ijme.615e.c507

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση