,

5 λάθη επικοινωνίας που μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση

Η επικοινωνία είναι το κλειδί για να κρατήσει η αγάπη.

5 λάθη επικοινωνίας που μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση

Η επικοινωνία είναι η αιμοδοσία κάθε υγιούς σχέσης, είτε πρόκειται για φιλικές, οικογενειακές ή ερωτικές σχέσεις. Η καλή επικοινωνία στις σχέσεις επιφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων για πιο βαθιές και διαρκείς σχέσεις. Ενώ η βελτίωση της επικοινωνίας είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της σχέσης, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας για την ευτυχία της σχέσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι άλλοι παράγοντες, όπως η ποσότητα της θετικής αλληλεπίδρασης, οι κοινές αξίες, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τα επίπεδα άγχους, επηρεάζουν επίσης σημαντικά την ικανοποίηση από τη σχέση.

Εκτεταμένη έρευνα που διεξήχθη από τον Dr. John Gottman, ιδρυτή του Ινστιτούτου Gottman, έχει δείξει ότι τα πρότυπα επικοινωνίας ενός ζευγαριού μπορούν να προβλέψουν την επιτυχία της σχέσης τους. Η αποτελεσματική επικοινωνία επιφέρει αρκετά σημαντικά οφέλη που συμβάλλουν στη δύναμη και τη μακροζωία της σχέσης. Η ειλικρινής και ειλικρινής επικοινωνία προάγει την οικειότητα και τη συναισθηματική εγγύτητα. Όταν τα άτομα αισθάνονται ασφάλεια και ακρόαση όταν εκφράζουν τις πιο μύχιες σκέψεις και τα συναισθήματά τους, αναπτύσσουν μια βαθύτερη αίσθηση σύνδεσης και εμπιστοσύνης με τη σχέση τους. Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι το κλειδί για την εποικοδομητική επίλυση των συγκρούσεων. Οι μη λεκτικές ενδείξεις, ο τόνος της φωνής και η γλώσσα του σώματος παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση μηνυμάτων και συναισθημάτων.

Advertisment

3 μεγάλοι κανόνες της επικοινωνίας

Κανόνας 1. Δεν μπορείτε, να μην επικοινωνήσετε’. Από τη στιγμή που δύο άνθρωποι αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλον, αρχίζει η επικοινωνία. Ακόμη και σε στιγμές σιωπής, εξακολουθούμε να επικοινωνούμε κάτι. Αναρωτηθείτε πώς επηρεάζει η απουσία σας από τη δράση τους άλλους και αν έχετε επίγνωση του πότε αρχίζει η επικοινωνία.

Κανόνας 2. “Κάθε επικοινωνία ορίζει τη σχέση” με αυτά που λένε οι άνθρωποι και τις λέξεις που χρησιμοποιούν. Κάθε επικοινωνία φέρει τόσο μια πτυχή περιεχομένου όσο και μια πτυχή σχέσης. Η πτυχή της σχέσης ταξινομεί το περιεχόμενο και παρέχει το πλαίσιο για την ερμηνεία. Ο τρόπος που επικοινωνούμε με τους φίλους διαφέρει από τον τρόπο που επικοινωνούμε με γνωστούς ή αγνώστους. Το να έχουμε επίγνωση της πτυχής της σχέσης μας βοηθά να επιλέγουμε τις κατάλληλες λέξεις και να αποφεύγουμε τις παρερμηνείες.

Κανόνας 3. “Η επικοινωνία είναι διακεκομμένη”. Η στίξη αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε τα μηνύματα σε νοήματα. Η φύση μιας σχέσης εξαρτάται από το πώς ερμηνεύουμε τις προθέσεις και τις πράξεις του άλλου κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας. Ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύουμε τη συμπεριφορά των άλλων επηρεάζει τις αντιδράσεις μας, οδηγώντας σε κυκλικούς βρόχους αιτίας και αποτελέσματος. Η διάσπαση αυτών των βρόχων απαιτεί ανοιχτό διάλογο και μετα-επικοινωνία, η οποία είναι ένας τρόπος να μιλάμε για το πώς μιλάμε και να διευκρινίζουμε τα συναισθήματα και τις προθέσεις μας.

Advertisment

Οι λέξεις μπορούν να γίνουν μαγικές

Για να βελτιώσετε την επικοινωνία στις σχέσεις, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι μπορεί να βλάψει τη σύνδεση. Ομοίως, είναι παραδόξως χρήσιμο να εντοπίσουμε τους τρόπους με τους οποίους η επικοινωνία μπορεί να αποτύχει στις σχέσεις μας. Συγκρίνοντας τον διάλογο με τη μαγική χημεία, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τις βλαβερές πτυχές πριν εστιάσουμε σε θετικούς τρόπους για να κάνουμε τις σχέσεις μας επιτυχημένες.

Η ενσωμάτωση της στρατηγικής επικοινωνίας στις σχέσεις μας είναι μια ζωτικής σημασίας πρακτική που απαιτεί συνεχή αφοσίωση. Το να έχουμε επίγνωση των μοτίβων επικοινωνίας μας, το να ακούμε ενεργά τις σχέσεις μας και το να κατανοούμε τις προοπτικές του άλλου είναι βασικά συστατικά. Αγκαλιάζοντας την περιέργεια και την ενσυναίσθηση, δημιουργούμε έναν ασφαλή χώρο για ανοιχτό διάλογο, επιτρέποντας την εποικοδομητική προσέγγιση των συγκρούσεων. Καθώς τελειοποιούμε τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες, οι σχέσεις μας εμβαθύνουν, η εμπιστοσύνη ενισχύεται και καλλιεργούμε πιο ικανοποιητικές σχέσεις με τους αγαπημένους μας.

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μεταμορφώνει θετικά τη δυναμική των σχέσεων. Ένας στρατηγικά διαχειριζόμενος διάλογος, με ερωτήσεις, παραφράσεις και κοινά σημεία προάγει την κατανόηση και τη συνεργασία, ενώ η ενεργητική ακρόαση και η ενσυναίσθηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση. Υιοθετώντας τη στρατηγική επικοινωνία, τα άτομα μπορούν να μετατρέψουν τις συγκρούσεις σε ευκαιρίες ανάπτυξης και να δημιουργήσουν μόνιμους δεσμούς σε όλες τις πτυχές της ζωής.

5 κοινά λάθη επικοινωνίας που γίνονται στις σχέσεις

1. Επιπλήξεις. Η επίπληξη κάποιου για τις πράξεις του συνήθως επιδεινώνει την κατάσταση αντί να τη βελτιώνει. Παριστάνοντας το θύμα και κατηγορώντας το άλλο άτομο, διαιωνίζουμε έναν κύκλο επιθετικότητας και απόρριψης. Είναι σημαντικό να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας με διαφορετικό τρόπο, αποφεύγοντας την επιτιμητική γλώσσα και εστιάζοντας αντίθετα στον εποικοδομητικό διάλογο.

2. Κήρυγμα. Η χρήση στυλ επικοινωνίας που μοιάζει με ηθικό και θρησκευτικό κήρυγμα δεν είναι κατάλληλο για τις στενές σχέσεις. Η προσπάθεια επιβολής ηθικών προτύπων και η κριτική της συμπεριφοράς των άλλων μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση και ακόμη και σε παράβαση. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι το κήρυγμα σπάνια οδηγεί σε θετικές αλλαγές σε μια σχέση.

3. Το να επαινείτε με ένα αμυδρό ανάθεμα. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την παροχή φιλοφρονήσεων και στη συνέχεια την κριτική στο άλλο πρόσωπο στην ίδια συζήτηση. Δημιουργεί μια αντίθεση μεταξύ θετικών και αρνητικών δηλώσεων, οδηγώντας σε σύγχυση και απογοήτευση. Μπορεί να καταστρέψει ακόμη και τις πιο δυνατές σχέσεις, καθώς τονίζει συνεχώς τις ελλείψεις. Πρόκειται για μια τοξική προσέγγιση που πρέπει να αποφεύγεται για έναν υγιή διάλογο.

4. Σας το είπα! Το να κάνετε επικριτικές δηλώσεις όπως “Εγώ στο έλεγα!” μετά από ένα αρνητικό γεγονός τροφοδοτεί μόνο το θυμό και την απογοήτευση. Υπονοεί ότι το άτομο δεν άκουσε ή δεν εκτίμησε τη συμβουλή, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση. Τέτοιες παρατηρήσεις μπορούν να κάνουν το άτομο να αισθάνεται κατηγορούμενο και να εντείνουν τα αρνητικά του συναισθήματα. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε πιο υγιείς και επιτυχημένες σχέσεις αποφεύγοντας αυτές τις παγίδες επικοινωνίας. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου, ενεργητικής ακρόασης, ενσυναίσθησης και κατανόησης για να δημιουργήσετε έναν ισχυρό και διαρκή δεσμό με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αποτελεσματική επικοινωνία είναι μια συνεχής διαδικασία. Οι επιτυχημένες σχέσεις απαιτούν συνεχείς προσπάθειες για τη διατήρηση ανοιχτών και ειλικρινών διαλόγων, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και συγκρούσεις. Υιοθετώντας στρατηγικές τεχνικές επικοινωνίας, τα άτομα μπορούν να προωθήσουν βαθύτερους δεσμούς, να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό και αγαπημένο περιβάλλον για τους ίδιους και τις σχέσεις τους.

5. Ενοχοποιήσεις. Η επίρριψη ευθυνών και η κριτική για τα ελαττώματα του άλλου μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική εξέγερση και να δημιουργήσει ρήγμα στη σχέση. Ενώ η επισήμανση των λαθών κάποιου μπορεί να φαίνεται λογική, συχνά οδηγεί σε αμυντικές αντιδράσεις και κλιμακώνει τις συγκρούσεις. Η εστίαση πρέπει να είναι στην κατανόηση και την επίλυση των ζητημάτων και όχι στην απόδοση ευθυνών.

Padraic Gibson D.Psych

Αναφορές

  • Gibson, P. (2022). Persuasion Principle. Strategic Communication for Influence and Persuasion. Strategic Science Books.
  • Gottman, J. (2018). The Seven Principles For Making Marriage Work: Orion Spring
  • Nardone, G. (2013).Correggimi se sbaglio.Ponte Alle Grazie

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση