Καμπουριασμένοι ώμοι, θλιμμένο βλέμμα, αποφυγή επικοινωνίας· δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε πότε ένας φίλος, ένας συγγενής ή ένας συνάδελφος περνά μια δύσκολη μέρα. Το δύσκολο είναι άλλο: να ξέρουμε τι να πούμε.
Η ενσυναίσθηση μπορεί να μας βγαίνει φυσικά, αλλά χάνεται στη μετάφραση, ειδικά στις συζητήσεις. Πολύ συχνά, βιαζόμαστε να προσφέρουμε «επιφανειακές» συμβουλές ή παρηγορητικά λόγια, όλα σε μια προσπάθεια να κάνουμε τον άλλο να νιώσει καλύτερα.
Advertisment
Αλλά αυτό που ο άλλος χρειάζεται πραγματικά είναι κάποιον που θα ακούει χωρίς κριτική ή σχολιασμό. Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να νιώθουμε και να σχετιζόμαστε με έναν άλλο άνθρωπο. Θέτοντάς το απλά: όταν ένας άνθρωπος μας συμπεριφέρεται με τον τρόπο που θα θέλαμε να μας συμπεριφέρεται, αυτό είναι ενσυναίσθηση.
4 απαραίτητα βήματα για να εκφράζουμε ενσυναίσθηση σε έναν φίλο που το χρειάζεται
1. Δείχνουμε ότι αντιλαμβανόμαστε πως παλεύουν με κάτι
Αναγνωρίστε την δυσκολία του άλλου και δείξτε του ότι μπορείτε να αντιληφθείτε τι περνάει. Ξεκινήστε με ένα απλό «Γεια σου, είσαι καλά;» ή «Φαίνεται να είσαι ανήσυχος για κάτι». Αφού σας πει ότι δυσκολεύεται, μπορείτε να συνεχίσετε λέγοντας «Κι εγώ δεν νιώθω πολύ καλά» ή «Είναι μια δύσκολη περίοδος και για εμένα».
2. Ρωτάμε: «Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω;»
Αυτή η φράση στέλνει το μήνυμα ότι δεν προσπαθούμε να διορθώσουμε τη ζωή του, αλλά ότι ενδιαφερόμαστε και θέλουμε να ακούσουμε περισσότερα. Για παράδειγμα, αν ένας φίλος παραπονεθεί ότι νιώθει παραγκωνισμένος στην εργασία, ρωτήστε «Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω τι σε κάνει να νιώθεις ότι οι άλλοι λαμβάνουν περισσότερη αναγνώριση από εσένα;»
Advertisment
3. Μοιραζόμαστε μια παρατήρηση
Πείτε του κάτι που έχετε παρατηρήσει ότι θα μπορούσε να είναι βοηθητικό. Σε έναν φίλο που για παράδειγμα νιώθει παραγκωνισμένος στην εργασία πείτε: «Έχεις αναφέρει μια συνάδελφο, την Ελένη, η οποία σε επαινεί για όσα έχεις καταφέρει στη θέση που έχεις. Θύμισέ μου τι σου είπε» ή «Ολόκληρο το πρόσωπό σου φωτίζεται κάθε φορά που μιλάς για το πώς κατέληξες σε αυτό το πεδίο. Ίσως να διοχετεύσεις και στην εργασία σου με κάποιο τρόπο τον ίδιο ενθουσιασμό;». Το σημαντικό είναι εκείνος να θυμηθεί όλα τα θετικά του χαρακτηριστικά, όχι να τον γεμίσουμε εμείς με κενά κοπλιμέντα.
4. Προσφέρουμε μια εναλλακτική οπτική
Αν είναι δυνατόν, βρείτε ένα παράδειγμα – από τη ζωή σας ή ενός άλλου ατόμου – για ένα παρόμοιο δίλημμα. Η ενσωμάτωση ενός τέτοιου παραδείγματος θα βοηθήσει στο να σας ακούσει προσεκτικότερα το άτομο. Προσέξτε όμως να αναφέρετε στο τέλος ότι «δεν ξέρω αν είναι το ίδιο ή αν σε βοηθά ως παράδειγμα, αλλά ένιωσα ότι ήταν καλό να το μοιραστώ μαζί σου».
Στη συνέχεια, μπορείτε να αποφασίσετε τι θα κάνετε μετά – αν θα συνεχίσετε την συζήτηση, θα πάτε για μία βόλτα ή θα αλλάξετε το θέμα – αναλόγως της απάντησής του. Βεβαιωθείτε ότι θα ρωτήσετε ξανά μετά από λίγο πώς είναι. Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι κάθε συζήτηση είναι μια ευκαιρία να ακούσουμε, να δώσουμε χώρο και να προσφέρουμε μια ενσυναισθητική απάντηση.
Πηγή:
ideas.ted.com/4-easy-ways-to-express-empathy-in-your-next-conversation