Funflation | Η νέα τάση των καταναλωτών να ξοδεύουν σε εμπειρίες αντί για αγαθά

Αυτή η λέξη σχηματίστηκε από την ένωση των λέξεων "fun" (διασκέδαση) και "inflation" (πληθωρισμός).

Funflation | Η νέα τάση των καταναλωτών να ξοδεύουν σε εμπειρίες αντί για αγαθά

Funflation. Μια λέξη που μοιάζει απολύτως ακίνδυνη και φαίνεται να μην έχει καμία σχέση με την οικονομία. Αυτή η λέξη σχηματίστηκε στην πραγματικότητα από την ένωση των λέξεων “fun” (διασκέδαση) και “inflation” (πληθωρισμός).

Συνήθως, ένα υγιές επίπεδο πληθωρισμού είναι περίπου 2%. Ωστόσο, έχουμε δει έναν τεράστιο ρυθμό πληθωρισμού σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας, της στέγασης και των καταναλωτικών αγαθών, ο οποίος έχει οδηγήσει τις τιμές σε άνοδο. Αυτό σίγουρα δεν είναι διασκεδαστικό.

Advertisment

Ωστόσο, το «διασκεδαστικό» μέρος έρχεται από τη στιγμή που οι άνθρωποι φαίνεται να ξοδεύουν περισσότερα από ό,τι θα ξόδευαν παραδοσιακά. Καθώς η κοινωνία μας γίνεται περισσότερο ψηφιακή, η δυναμική των δαπανών εξελίσσεται και το μέλλον φαίνεται πως θα είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα.

Τι είναι το funflation;

Το funflation αντιπροσωπεύει λίγο-πολύ τη μετάβαση από μια περίοδο όπου δίναμε προτεραιότητα στην αποταμίευση χρημάτων, αφού ξοδεύαμε τα απαραίτητα για τα αγαθά που χρειαζόμασταν, σε μια περίοδο όπου οι γρήγορες και λιγότερο σκεπτόμενες δαπάνες είναι πιο συνηθισμένες.

Τα χρήματα αυτά διογκώνουν την οικονομία και συχνά ξοδεύονται για βραχυπρόθεσμες εμπειρίες και απολαύσεις αντί για αποταμίευση για το μέλλον. Ενώ ο παραδοσιακός πληθωρισμός μετρά την αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών, ο πληθωρισμός διασκέδασης (funflation) σχετίζεται περισσότερο με τις δραστηριότητες αναψυχής και τα πράγματα που κάνετε όταν βαριέστε ή για διασκέδαση.

Advertisment

Αυτό μπορεί να θεωρηθεί καλό αυτή τη στιγμή, καθώς ανοίγει την οικονομία σε νέες κατευθύνσεις, αλλά και κακό παράλληλα γιατί δεν γνωρίζουμε πότε και σε ποιο βαθμό θα εμφανιστούν οι επιπτώσεις του συγκεκριμένου φαινομένου.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πρόκειται σίγουρα για μια αλλαγή στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί η οικονομία, είτε αρνητικά είτε θετικά.

Αιτίες και επιπτώσεις

Τι ακριβώς προκαλεί λοιπόν αυτόν τον πληθωρισμό; Εκτός από τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν οι επιθυμίες των ανθρώπων για διάφορα αγαθά και υπηρεσίες στην αγορά, μετά την πανδημία COVID-19, κάποιοι άνθρωποι είχαν πράγματι αρκετές αποταμιεύσεις και αύξησαν τη ζήτηση.

Τι σήμαινε αυτό; Ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν πολλά για τα αγαθά και τις υπηρεσίες στον τομέα της ψυχαγωγίας, ακόμη και ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού που οδήγησε στο να χάσει το χρήμα μέρος της αξίας του. Οι τράπεζες ανέφεραν ότι αυτές οι αυξήσεις των τιμών δεν δείχνουν τα πραγματικά τους αποτελέσματα αυτή τη στιγμή, αλλά θα είναι επιζήμιες για την οικονομία στο μέλλον.

Από ψυχολογικής άποψης, ο πληθωρισμός της διασκέδασης καθοδηγείται από την ανθρώπινη ανάγκη για σύνδεση, απόλαυση και κοινωνική επικύρωση. Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτό τονίζεται ακόμη περισσότερο και δεν έχουμε ενδείξεις ότι αυτό θα σταματήσει.

Ορισμένοι από τους σημαντικότερους κλάδους περιλαμβάνουν το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο και το ηλεκτρονικό εμπόριο – αυτός ήταν ένας σημαντικός τρόπος για να κερδίσει κανείς χρήματα με την άνοδο της εύκολης διαδικτυακής πώλησης προϊόντων χωρίς κίνδυνο, τη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών, τη μουσική βιομηχανία και τη βιομηχανία κινηματογράφου.

Συμπεράσματα

Το funflation είναι κάτι περισσότερο από μια απλή λέξη- είναι μια αντανάκλαση των μεταβαλλόμενων αξιών και προτεραιοτήτων μας στην ψηφιακή εποχή. Όσον αφορά το μέλλον, το funflation αναμένεται να συνεχίσει να διαμορφώνει τη συμπεριφορά των καταναλωτών και την οικονομία γενικότερα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τομέας της τεχνολογίας αναπτύσσεται περισσότερο από ποτέ και επιτρέπει στους ανθρώπους να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και καλύτερους τρόπους ψυχαγωγίας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση