Πόσες ημέρες μπορούμε να διατηρήσουμε τα μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείο;

Δεν διατηρούνται όλα τα τρόφιμα το ίδιο χρονικό διάστημα στο ψυγείο μας.

Πόσες ημέρες μπορούμε να διατηρήσουμε τα μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείο;

Σίγουρα, δεν επιθυμούμε ποτέ να πετάμε το φαγητό που έχει περισσέψει. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοούμε για πόσες ημέρες μπορούμε να διατηρήσουμε τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο και πότε είναι καλύτερο να τα πετάξουμε.

Συμβαίνει συχνά να βρισκόμαστε με περισσότερο φαγητό από ό,τι μπορούμε να καταναλώσουμε σε μία μόνο μέρα. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για την ετοιμασία του μεσημεριανού μας γεύματος ή για τη δημιουργία γρήγορου γεύματος μετά από μια κουραστική μέρα. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ένα σημαντικό γεγονός: Δεν διατηρούνται όλα τα τρόφιμα το ίδιο χρονικό διάστημα στο ψυγείο μας. Πριν αποθηκεύσετε τα φαγητά σε δοχεία, πρέπει να γνωρίζετε πόσο καιρό θα παραμείνουν φρέσκα, ώστε να τα καταναλώσετε ασφαλώς.

Advertisment

Καταρχάς, είναι σημαντικό να τυλίγετε σωστά τα τρόφιμα προτού τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Αποφύγετε να αφήνετε το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), όταν το φαγητό φαίνεται μαλακό, έχει αποχρωματισμό, μούχλα ή έχει έντονη δυσάρεστη μυρωδιά, πρέπει να το απορρίπτετε αμέσως, ανεξάρτητα από το πόσο καλά αποθηκεύεται στο ψυγείο.

Αλλά τί γίνεται όταν το φαγητό φαίνεται καλό και μυρίζει καλά; Σε αυτήν την περίπτωση, η απάντηση είναι “ίσως”. Όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, ο FDA παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πότε πρέπει να διατηρήσετε ή να πετάξετε ένα φαγητό.

Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να αποθηκεύσετε μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείο σας για μέγιστο 4 ημέρες. Σύμφωνα με τις οδηγίες του FDA, μπορείτε να διατηρήσετε ασφαλώς βρασμένα αυγά ή μαγειρεμένο ζαμπόν για μία εβδομάδα, ενώ φαγητά όπως σούπες λαχανικών, μαγειρεμένο λευκό ή κόκκινο κρέας και ψάρια αντέχουν μέχρι 3 έως 4 ημέρες. Η μαγειρεμένη σάλτσα ή η σάλτσα κρέατος πρέπει να καταναλώνονται εντός 1 έως 2 ημερών.

Advertisment

Πολλοί παράγοντες, όπως η θερμοκρασία και η οξύτητα, επηρεάζουν την ανάπτυξη βακτηρίων στα μαγειρεμένα τρόφιμα. Χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή οξύτητα αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων, και αυτό είναι το λόγο για τον οποίο η σάλτσα ντομάτας μπορεί να παραμείνει φρέσκια για περισσότερο χρόνο σε σύγκριση με τη λευκή σάλτσα κοτόπουλου που δεν αποθηκεύεται στο ψυγείο αμέσως μετά το μαγείρεμα.

Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα, όπως τα όσπρια, πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο μαζί με τα υγρά στον ίδιο δοχείο. Αν δεν τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο εντός 2 ωρών μετά το μαγείρεμα, παρατείνετε την αντικανονική ανάπτυξη βακτηρίων.

Με την ορθή αποθήκευση και διαχείριση των τροφίμων σας, μπορείτε να απολαμβάνετε ασφαλή, φρέσκα γεύματα και να αποφύγετε τη σπατάλη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση