,

«Το χειρότερο πράγμα: Να δοθείς ολοκληρωτικά σε κάποιον άλλο με αντάλλαγμα όχι αρκετή αγάπη» | Joyce Carol Oates

Το φαινόμενο της ολοκληρωτικής παράδοσης του εαυτού μας σε κάποιον άλλον, μόνο και μόνο για να λάβουμε ανεπαρκή αγάπη σε αντάλλαγμα, είναι μια βαθιά

«Το χειρότερο πράγμα: Να δοθείς ολοκληρωτικά σε κάποιον άλλο με αντάλλαγμα όχι αρκετή αγάπη» | Joyce Carol Oates

Το φαινόμενο της ολοκληρωτικής παράδοσης του εαυτού μας σε κάποιον άλλον, μόνο και μόνο για να λάβουμε ανεπαρκή αγάπη σε αντάλλαγμα, είναι μια βαθιά και συγκινητική έννοια. Ενσωματώνεται ίσως καλύτερα από τη διάσημη συγγραφέα Joyce Carol Oates, η οποία εκφράζει συνοπτικά αυτό το συναίσθημα στο απόσπασμά της: “Το χειρότερο πράγμα: να δίνεις τον εαυτό σου ολοκληρωτικά σε κάποιον άλλο και σε αντάλλαγμα να μην έχεις αρκετή αγάπη”.

Αυτό το θέμα της αγάπης και της θυσίας δεν είναι μόνο διαδεδομένο στο έργο της Oates αλλά αποτελεί επίσης καθρέφτη των αγώνων και της πολυπλοκότητας που ενυπάρχουν στις σύγχρονες σχέσεις.

Advertisment

Η Oates, μια καταξιωμένη και παραγωγική συγγραφέας, έχει εξερευνήσει με συνέπεια αυτό το θέμα σε όλο το τεράστιο έργο της, το οποίο αποτελείται από μυθιστορήματα, διηγήματα και δοκίμια. Η οξυδερκής διορατικότητα και η λεπτή απεικόνιση των ανθρώπινων σχέσεων της έχουν κερδίσει μια μοναδική θέση στη σύγχρονη λογοτεχνία.

Όταν δίνουμε τον εαυτό μας ολοκληρωτικά σε κάποιον άλλον αλλά δεν λαμβάνουμε από αυτόν αρκετή αγάπη και στήριξη , αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογική μας ευημερία.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες από τις συναισθηματικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν, σε μια τέτοια περίπτωση:

Advertisment

Αυτοκαταδίκη: Μπορεί να αισθανθούμε ανασφάλεια και αμφισβήτηση της αξίας μας και ενδέχεται να αρχίσουμε να αμφισβητούμε τον εαυτό μας και να αναρωτιόμαστε γιατί δεν αξίζουμε περισσότερη αγάπη.

Συναισθηματική εξάντληση: Η έλλειψη ανταπόκρισης μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική εξάντληση και κόπωση. Επειδή δίνουμε πολύ από τον εαυτό μας χωρίς να λαμβάνουμε επαρκή ανταπόκριση, μπορεί να αισθανόμαστε ότι είμαστε σε μια ανισορροπία.

Ανησυχία και κατάθλιψη: Η αντίφαση μεταξύ της αφιέρωσής μας και της έλλειψης ανταπόκρισης μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και κατάθλιψη. Μπορεί να αναρωτιόμαστε αν είμαστε αρκετά αγαπημένοι και εάν η σχέση μας έχει μέλλον.

Ανεπαρκής ικανοποίηση: Η έλλειψη ανταπόκρισης στη σχέση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή ικανοποίηση και απογοήτευση. Μπορεί να αισθανθούμε ότι δεν μας εκτιμούν όσο αξίζουμε.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε αυτήν την κατάσταση με προσοχή και να είμαστε διατεθειμένοι να επικοινωνούμε με τον σύντροφό μας. Εάν η ανισορροπία στη σχέση επιμένει, ίσως να χρειαστεί να εξετάσουμε τις σχέσεις μας και τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις ανάγκες και τις προσδοκίες μας. Η επαγγελματική βοήθεια από έναν ψυχολόγο ή θεραπευτή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των συναισθημάτων και την ανάκαμψη της ψυχολογικής ευημερίας.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αγάπη και η φροντίδα είναι αμοιβαίες. Οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται σε σεβασμό, επικοινωνία και αμοιβαία ανταπόκριση. Η αυτογνωσία και η ικανότητα να θέτουμε όρια στη σχέση μας είναι κλειδιά για τη διατήρηση της υγείας και της ισορροπίας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Ρώσος blogger καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για τον θάνατο από πείνα του νεογέννητου γιου του επειδή ζητούσε «να τρέφεται με φως»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση