,

Έρευνα: Οι ελέφαντες χρησιμοποιούν ονόματα για να μιλήσουν μεταξύ τους!

Οι Αφρικανικοί ελέφαντες φαίνεται να έχουν αναπτύξει ονόματα για τα μέλη του είδους τους.

Έρευνα: Οι ελέφαντες χρησιμοποιούν ονόματα για να μιλήσουν μεταξύ τους!

Η εντυπωσιακή και πολύπλοκη νοημοσύνη διαφόρων ζωικών ειδών προκαλεί αναμφισβήτητα τον θαυμασμό μας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της νοημοσύνης είναι η χρήση εργαλείων από τους χιμπατζήδες, η αυτοαναγνώριση των δελφινιών μέσω καθρεφτών, η πολύπλοκη επικοινωνία των κορακιών και η ικανότητα των γουρουνιών να παίζουν βιντεοπαιχνίδια και να κατανοούν συμβολικές γλώσσες.

Πρόσφατα, μια νέα μελέτη που δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε peer review αλλά δημοσιεύτηκε στο bioRxiv, αναφέρει ότι οι Αφρικανικοί ελέφαντες φαίνεται να έχουν αναπτύξει ονόματα για τα μέλη του είδους τους. Η έρευνα, που διεξήχθη στη σαβάνα της Κένυας, διαπίστωσε ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν διακριτικά καλέσματα για να αναφερθούν ο ένας στον άλλον.

Advertisment

Η μελέτη εξέτασε εάν τα καλέσματα αυτά μιμούνται τους ήχους που παράγει ο παραλήπτης, όπως συμβαίνει με τα δελφίνια και τους παπαγάλους. Ωστόσο, δεν βρέθηκε κάτι τέτοιο στην περίπτωση των ελεφάντων. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Κολοράντο, αυτή η μελέτη αποτελεί την πρώτη απόδειξη φωνητικής απεύθυνσης μεταξύ μη ανθρώπινων ζώων χωρίς τη μίμηση των καλεσμάτων των ληπτών.

Η έρευνα ανέλυσε καλέσματα από ελέφαντες στα εθνικά πάρκα Samburu και Amboseli στην Κένυα. Οι ερευνητές αναγνώρισαν ποιοι ελέφαντες απευθύνονταν σε ποιους και εξέτασαν τη στατιστική πιθανότητα να προβλέψουν την ταυτότητα του παραλήπτη. Διαπιστώθηκε ότι πολλοί ελέφαντες χρησιμοποιούσαν το ίδιο κάλεσμα για τον ίδιο παραλήπτη, με συνολικά 114 διαφορετικούς ελέφαντες που απευθύνονταν σε 119 διαφορετικούς λήπτες. Παρατηρήθηκε ότι οι ηχογραφήσεις των καλεσμάτων προκάλεσαν αντιδράσεις στους ελέφαντες, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη φωνητικών “ταμπελών”, παρόμοιες με τη χρήση ονομάτων.

Αυτή η ανακάλυψη θεωρείται κρίσιμη για την κατανόηση της επικοινωνίας των ελεφάντων, ειδικά σε μεγάλες αποστάσεις, και ενδεχομένως βοηθά στην κίνηση των ζώων προς πηγές τροφής. Οι ερευνητές προτίθενται να εξετάσουν περαιτέρω τις περιβαλλοντικές πιέσεις που οδηγούν τους ελέφαντες στη χρήση ονομάτων, για να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξη της γλώσσας στα μη ανθρώπινα ζώα.

Advertisment

Η εν λόγω μελέτη ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση της γλωσσικής ανάπτυξης στο ζωικό βασίλειο και προσφέρει μια μοναδική ματιά στην περίπλοκη κοινωνική δομή των ελεφάντων. Η ανακάλυψη ότι οι ελέφαντες μπορούν να αναγνωρίσουν και να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένα καλέσματα ο ένας του άλλου είναι ενδεικτική μιας προχωρημένης μορφής επικοινωνίας, η οποία θεωρούνταν μέχρι πρότινος αποκλειστικότητα των ανθρώπινων κοινωνιών.

Αυτή η μελέτη επίσης αναδεικνύει τη σημασία της διατήρησης των ελεφάντων και των οικοσυστημάτων τους. Η κατανόηση της σύνθετης γλωσσικής και κοινωνικής δομής των ελεφάντων μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών μεθόδων για τη διατήρηση και προστασία αυτού του είδους, το οποίο αντιμετωπίζει σημαντικές απειλές από τη λαθροθηρία και την απώλεια του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Η επίδραση αυτής της έρευνας εκτείνεται πέρα από τα όρια της βιολογίας και της ζωολογίας, προσφέροντας βαθύτερη κατανόηση στην εξέλιξη της γλώσσας και της επικοινωνίας στον φυσικό κόσμο. Επιπλέον, αναδεικνύει την ανάγκη για μια πιο σφαιρική προσέγγιση στην μελέτη των ζώων, αναγνωρίζοντας τις πολύπλοκες συμπεριφορές και τις ικανότητές τους ως βασικά στοιχεία της φυσικής τους ιστορίας και ύπαρξης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γαύδος: Πρώτη στάση για πάνω από 4.000 και 75 διαφορετικά είδη μεταναστευτικών πουλιών
Η κλιματική αλλαγή έφερε κόκκινες «μέλισσες νάνους» στην Ευρώπη - Συναγερμός στους μελισσοκόμους
Το φαινόμενο του «Ιπτάμενου Ολλανδού» καταγράφηκε στην Κέρκυρα - Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί
Τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες: Οι πρώτες βοήθειες και τι να προσέξετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση